Active Beauty
Molimo jedno punjenje

Vrijeme je za opuštanje!

Molimo jedno punjenje

Sadržaj
Odmor za jedan dan
Paziti na sebe
Opuštanje je preduvjet za odmor

Nekada za punjenje baterija nemamo vremena. Jednodnevni spa već nakon nekoliko sati daje novu snagu. Prvo nastupa opuštanje, a potom odmor.

Naše tijelo nam najčešće točno javlja kada čezne za odmorom. Osjećamo zamor, iscrpljenost, manju otpornost i gotovo potpuni izostanak učinkovitosti, na psihičkoj i tjelesnoj razini. „Kod slučajeva konstantnog umora lošije se koncentriramo te se smanjuje naša kreativna i produktivna energija,“ pojašnjava Gerhard Blasche, psiholog s Medicinskog fakulteta u Beču. Dugoročno zanemarivanje umora moglo bi pridonijeti obolijevanju od depresije uzrokovane iscrpljenošću, potom psihičkim opterećenjima, a može uzrokovati i bolesti krvožilnog sustava, osobito u slučaju nastavka rada.

U navedenom slučaju tijelo prvo luči hormone stresa kako bi na taj način kompenziralo umor. Faze odmora imaju protudjelovanje i takoreći nanovo pune ispražnjene zalihe energije. „Da bi se ponovno uspostavilo blagostanje i povratilo zdravlje, trebali bismo pripaziti na to da se uvijek dobro odmorimo kako nam se umor ne bi nagomilavao,“ ističe Blasche.

Odmor za jedan dan

Priroda je takvo okruženje u kojemu se lakše dospijeva u stanje „ovdje“ i „sada“ i u kojemu lakše svjesno isključujemo pozadinske mentalne aktivnosti. Slično djelovanje može imati i jednodnevni spa aranžman. Takve wellness oaze mjesta su za povlačenje, na kojima na nekoliko sati ili dana možemo odmarati dušu. „Ugodno okružje pritom nam pomaže da se mentalno distanciramo. Dobivamo osjećaj poleta, a na svakodnevne brige kao da se nadvila neka sjena,“ objašnjava Blasche.

Pritom važnu ulogu igra element voda. Kupka potiče opuštanje jer se izvan djelovanja gravitacijske sile osobito dobro opuštaju mišići. I toplina ili žuborenje vode djeluju umirujuće, baš kao i osjećaj vode na koži koji podsjeća na nježno dodirivanje. „Pritom tjelesni kontakt signalizira da se možemo prepustiti jer postoji netko tko je tu i tko će na neko vrijeme na sebe preuzeti brigu,“ ističe Gerhard Blasche.

Naša čula se stimuliraju i u tišini prostorija za mirovanje, pod utjecajem različitih mirisa ili tihe glazbe. Ovakvi podražaji nježno privlače našu pažnju i čine da naše preokupacije same od sebe dospiju u drugi plan.

Paziti na sebe

Ovisno o tome tko je kakav tip, treba i birati mjesta za miniodmor tijela i duše. Jednodnevni spa aranžmani u svakom slučaju imaju potencijala za postizanje blagostanja i vitalnosti, pomažu u emotivnom punjenju i donose novu energiju. Stanje opuštenosti koje se tim putem postiže, daje novu energiju, a tako postignuta opuštenost preduvjet je za odmor. Koliko često bismo trebali uzimati takve kratke stanke, ovisi o svakome od nas. Psiholog

Blasche preporučuje da se oslonimo na vlastite emotivne dojmove. „Kada stvari postanu preintenzivne i kada nastupe osjećaji kao što su mrzovolja i bezvoljnost, znak je to da je život postao suviše stresan.“ Ne bismo se smjeli dovesti u stvarno stanje iscrpljenosti. Dovoljno je da pri prvim njegovim naznakama ili pri prvim znakovima neuravnoteženosti sami sebi dopustimo ništa drugo doli oporavka – svejedno gdje i kakvog.