Active Beauty
Gorke namirnice su zdrave: Nema da nije ukusno

Kako svoje tijelo održati zdravim i iznutra i izvana?

Gorke namirnice su zdrave: Nema da nije ukusno

Ponovno otkriće maslačka, stolisnika i ostalih. Ayurveda, tradicionalna kineska medicina i europske ikone ljekovitog načina života kao što su Sebastian Kneipp ili Hildegard von Bingen složni su: Gorke namirnice odn. gorke tvari u prehrani su tvari za osjećaj ugode – poput generalnog poteza u korist zdravlja, unatoč ponekad okusu na koji se tek treba naviknuti.

„Još su se u fitoterapiji iz doba srednjeg vijeka uspješno primjenjivale domaće gorke biljke kod liječenja svakojakih bolova“, objašnjava stručnjak za biljke Marcus Drapal. Za trajno pozitivan učinak potrebna je bila ipak redovita konzumacija gorkih tvari.

Međutim, gorke tvari su u međuvremenu uzgojem uklonjene iz mnogih biljki. Ponovno su otkrivene tek posljednjih nekoliko desetljeća. Od njih ne profitira samo zdravlje nego i kulinarstvo – primjerice pomoću gorkih biljki rikole, blitve i bosiljka. Mjerna jedinica pritom je vrijednost gorčine koja je, primjerice, kod žutog srčanika iznimno visoka. Ali bez brige: Neiskusni neka jednostavno krenu s blago gorkim namirnicama i neka se po pitanju intenziteta i doze skroz polako naviknu na više.

Razlog zašto su gorke tvari zdrave

Gorke stvari su dobre za …

 • primjeren apetit bez napadaja gladi
  brži osjećaj sitosti
  „spremnost“ želuca na rad
  zdravu crijevnu floru
  uravnotežen omjer kiselina i lužina
  redovitu detoksikaciju kroz jetru i žuč
  konstantno jačanje imuniteta
  čvrsto vezivno tkivo
  uravnoteženu psihu
  pozoran duh
  odmoran san

 

 

 

 

 

Tri važne činjenice o gorkim namirnicama

Stručnjak za biljke Marcus Drapal otkriva na koji način djeluju gorke tvari i u kojim se domaćim biljkama kriju.

 1. Djeluju li sve biljke koje sadrže gorke tvari slično na tijelo?

Uglavnom da, naime, povećavaju lučenje želučanog i žučnog soka te stoga u prvom redu potiču apetit i probavu. Međutim, ne radi se o kemijski jedinstvenoj skupini zbog čega bi svaku ljekovitu biljku trebalo promatrati za sebe. Jer nisu uvijek samo relevantne same gorke tvari u biljkama nego i njihove sekundarne biljne tvari. One mogu direktno ili indirektno poticati ili pojačati pozitivne učinke gorkih tvari.

 1. Koje su biljke prema tradicionalnoj europskoj medicini najbolji opskrbljivači gorkim tvarima?

Tu je kod nas srećom puno takvih – primjerice artičoka, žuti srčanik, tratinčica, hmelj, maslačak, stolisnik, štitasta kičica ili pelin.

 1. Koje su Vaše top 3 gorke namirnice?

Prema mom mišljenju su artičoke jako korisne. One suzbijaju stvaranje kolesterola u tijelu, poboljšavaju učinkovitost stanica jetre i potiču metabolizam jetre i žuči. Maslačak se rado koristi kod tegoba vezanih uz želudac, jetru i žučni mjehur. Posebno je prikladan za dijabetičare zbog svog udjela inulina. A stolisnik otpušta grčeve u području želuca i crijeva, djeluje protuupalno te se tradicionalno primjenjuje kod bolova jetre, mjehura i žuči, menstrualnih tegoba, vrućice i bolova.

 

Koje namirnice u sebi nose puno gorkih tvari

Gorke namirnice lakše se mogu uklopiti u svakodnevicu nego što mnogi misle. Ovdje donosimo nekoliko prijedloga za uvrštavanje gorkih tvari na Vaš meni.

 

Prije jela

Prije jela kao aperitiv – i bez alkohola: dno artičoke, pola grejpa ili gorke lisnate salate kao npr. cikorija ili radič pripremit će probavni trakt na radnu smjenu. Najjednostavnije: zdjelica maslina.

 

Glavno jelo

Gorko povrće kao glavna zvijezda? Da, naravno – primjerice u obliku zapečenih prokulica, komorača na talijanski ili jela sa šparogama. Bilje i začini poput ružmarina, piskavice ili kardamoma također će podignuti faktor gorčine.

 

Finale

Nakon jela kao digestiv. Umjesto bočice s biljnim likerom ili rakijom dobro će doći i espresso ili komadić tamne čokolade.

 

Čaj

Vrijeme za čaj je vrijeme za užitak? Onda neka Vam se u čaj od kadulje potkradu ukusne biljke kao što su cvjetovi bazge ili citronovac, ili svoj čaj s đumbirom oživite sa svježe cijeđenim sokom od naranče.

 

Izvlačenje alkohola

Klasičan primjer: švedska gorčica. Konzumira se u samo nekoliko kapi ili u jednoj žličici, najbolje pola sata prije i nakon jela.

 

Prirodni biljni sokovi

Svejedno je li sok od artičoka ili sok od maslačka – biljni sokovi su jako nutritivni, imaju prirodan izvoran i istinski gorak okus.

 

Kapsule ili tablete

Uzimanjem gorkih bilja u obliku kapsula ili tableta poštedjet ćete se onog gorkog okusa. Dajte prednost regionalnim proizvodima s ekološkim certifikatima.