Active Beauty
Hrvatska – raj na dohvat ruke

Zelenilo i plavetnilo. Planine i mora. Šume i jezera.

Hrvatska – raj na dohvat ruke

Sadržaj
Nacionalni parkovi
Plaže
Preporuke za čisti užitak

Hrvatska ima sve što je potrebno za odmor tijekom kojega se možemo dubinski opustiti: puno topline i puno prirode. Tijekom više od 200 dana godišnje sja sunce!

Mir. Čuje se samo pucketanje roštilja. Hlad. Između drveća vide se samo udaljeni otoci. Hodate bosi, u nosnice vam se uvukao miris borovih iglica. Potom vam pogled pada na kristalno čistu morsku vodu. Tirkizne nijanse ljeskaju se u obližnjoj uvali. Mali brod usidrio se i nježno se ljulja na valovima. Tijelom vam se širi osjećaj ugode, neopterećenosti. Sami s prirodom. Zaljubljeni u njezine boje i mirise. Osjetiti slobodu.

Udahnuti trenutak. Stići na odredište. Doći sebi. Hrvatska ima sve što nam je potrebno kako bismo se dubinski odmorili: puno topline i puno prirode. Tijekom više od 200 dana godišnje možemo uživati u suncu. Ukupno deset posto površine zemlje nalazi se pod zaštitom. Osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode pozivaju nas da istražimo svoju zemlju. U nekim dijelovima žive bjeloglavi supovi, divlji konji, mrki medvjedi ili delfini. Prema podacima Europske komisije hrvatski Jadran najčišće je more u Europi na kojemu možemo ploviti od otoka do otoka i uživati.

Sveti Ivan. Seoce kao iz bajke.

Sve što vam je pritom potrebno su brod i nešto slobodnog vremena. Zapravo, budimo iskreni, treba vam puno vremena jer Hrvatska je ipak zemlja s oko 1200 otoka, odnosno 66 većih i 652 manjih otoka, 389 hridi i 28 grebena da budemo precizniji.  Pa počnimo redom, premda nećemo moći dotaknuti ni približno onoliko otoka koliko ih Hrvatska ima. Kvarnerski otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab imaju puno zajedničkih karakteristika: zelene šume, osamljene uvale, tirkiznoplavo more, antička mjesta i mnoštvo raznolikih mediteranskih, ali i biljaka karakterističnih za suptropska podneblja.

Ujutro na tržnici možete kupiti svježu ribu, začinsko bilje i limun, a potom sve te namirnice lijepo možete ispeći na dvorišnom zidanom roštilju. Poslijepodne potražite neku manju uvalu i ronite s ribama ili, pak, možete šetati uzduž obale i pritom gledati delfine.

 

Savjet za žeđ: U Hrvatskoj možete piti vodu iz slavine bez oklijevanja.

Veliki su izgledi da ćete nekoga i sresti, osobito na otoku Lošinju. Navečer možete šetati uskim otočkim ulicama, uživati u lokalnom vinu nazdravljajući životu. Lošinj je još poznat i po prekrasnim mirisima.

Otkrijte zašto posjetom vrtu mirisa koji će na vas ostaviti nezaboravan dojam. Tamo uz kvrgava stabla maslina rastu i brojne druge biljke poput: mirisnih citrusa, lavande, kadulje te drugih ljekovitih biljaka. Otočki lanac sa sjevera se proteže sve do najjužnije točke zemlje. A na tome lancu nanizani su brojni biseri. Jedan od njih je i otok Krk koji krasi pitoreskni stari grad koji se nadvija ponad mora.

No Hrvatska ima puno više sadržaja koje treba otkriti nego što je to more, a smješteni su u kontinentalnom dijelu zemlje. Stotine pješačkih staza vode od obale u planine. Vrsni penjači rado posjećuju Velebit, Učku, Dinaru i Mosor. Penjači svladavaju 350 metara visoke stijene Anić kuka u Nacionalnom parku Paklenica.

Ako želite uživati u dvama sadržajima – i kupanju i penjanju – onda se možete uputiti na otok Cres na kojem se nalazi šuma Tramuntana, ali i skrivene kamene plaže zahvaljujući kojima će vaš godišnji odmor biti kao iz snova. Opcija je i otok Pag čije je krajolike najbolje istraživati biciklom, a potom je potrebno pronaći neku skrivenu uvalu i stvoriti sasvim osobnu sreću na godišnjem odmoru.

 Kvarnerski otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab imaju puno zajedničkih karakteristika: zelene šume, osamljene uvale, tirkiznoplavo more, antička mjesta i mnoštvo raznolikih mediteranskih, ali i biljaka karakterističnih za suptropska podneblja.

Bliski s prirodom – nacionalni parkovi Hrvatske od sjevera prema jugu

 

Živjeti s prirodom

Prirodno
Nacionalni park Risnjak
– čine različite vrste šuma, životinja i biljaka. Ime je dobio prema životinji ris koja obitava na tom području. Baš kao i mrki medvjedi, vukovi te više od 140 vrsti leptira.

Južnije
Nacionalni park Brijuni na jugu Istre čine dva veća i dvanaest manjih otoka. Najbolje ih je istražiti krenuvši iz Pule brodom.

Povezano

Plitvička jezera dio su najpoznatijeg nacionalnog parka u zemlji i nalaze se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. 16 manjih, smaragdno-zelenih jezera međusobno su povezani vapnenačkim branama.

Obećavajuće
Premužićeva staza slovi za najljepšu planinarsku stazu u Hrvatskoj. Vodi između stjenovitih formacija Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a nerijetko se s nje proteže prekrasan pogled na Jadran i Kvarnerske otoke.

Više strana
Kanjoni koji sežu od mora pa sve do planinskih vrhunaca čine Nacionalni park Paklenicu smješten u zadarskoj regiji. Zahvaljujući velikim klimatskim razlikama, ovdje je razvijen raznolik biljni svijet.

Odijeljeni
89 otoka i grebena u potpunosti nenaseljenih i prepunih strmih hridi čine Nacionalni park Kornate  na kojima ponajbolji užitak pronalaze jedriličari koji tu uživaju u miru, prirodi, vjetru i suncu.

Raskošno
Rijeka Krka, njezine divlje, romantične, šumom obavijene obale i sedam vodopada čine Nacionalni park Krku u Istri.

Lijepo
Otok Mljet užitak je za oči: zelen, raskošan, s dvjema uvalama koje nalikuju jezerima. Istoimeni nacionalni park prožet je pješačkim stazama.

Ljepote hrvatske obale

 

Plaže iz snova


Karipska ljepota
Blještavo plavo nebo, tirkizna voda i gotovo bijela pješčano kamena obala – to je Sakrun. Ovdje je more toplo, plitko i sigurno za kupanje. Borovi će vam pružiti zaštitu od sunca.

Pješčana ljepota
Većina plaža u Hrvatskoj je od šljunka ili od većeg kamenja. Otok Susak  jedan je od rijetkih iznimaka. Na njemu se nalaze uvale s pješčanim plažama na kojima se možete brćkati do mile volje. Nekoliko pješčanih plaža ima i otok Rab, u mjestu Lopar.

Osamljeno
Ako želite doći na plažu Sv. Ivan na otoku Cresu, morate ići pješice ili brodom. Nalazi se u podnožju sela Lubenice i tamo ćete naći istinski mir u prirodi.

Muzikalno
Elegantno i uređeno je šetalište Mulin pored Rovinja u Istri. Ne smijete propustiti ni barove na plaži s ambijentalnom glazbom.

Idilično
Ako se, pak, želite kupati u ambijentu kao na razglednici, onda je južna Dalmacija pravi izbor za vas. U Baškoj Vodi planina Biokovo stvara prekrasne prizore jer se zrcali u tirkiznoj uvali i tako stvara savršenu kulisu za odmor.

Preporuka za čisti užitak: prirodna Hrvatska

 

Nikad se dovoljno nauživati sunca, moram i raskošne prirode.

S užitkom kroz maslinike

U najutjecajnijem svjetskom maslinarskom vodiču Flos Olei Istra je 2016. godine proglašena „najboljom regijom maslinovog ulja“. 2017. u Puli je otvoren muzej malinova ulja.

Spremno kroz šikaru

Šume, jezera, spilje sa sigama, planinski vrhunci i divlje uvale. Izvornost, priroda i mir. Regija Gorski kotar čeka da ga istražite na biciklu.

Parkovi prirode – blago iz prirode koje čeka na vaš dolazak

Uz osam nacionalnih parkova Hrvatska broji i jedanaest parkova prirode. Jedan od njih dio je lastovskog arhipelaga u kojem je glavni otok, Lastovo, najudaljeniji od kopna, a posjetiti ga možete trajektom koji vozi od Splita tri do četiri sata.

Dodatne korisne poveznice: