Active Beauty
Priprema, pozor, šiške!

Svijet šiški.

Priprema, pozor, šiške!

Odlučiti se ošišati šiške uvijek je velik izazov – ali one su skroz u trendu.

Šišanje šiški odluka je o kojoj se dugo razmišlja. Zapravo smo zadovoljni svojom kosom, dužina je optimalna, a boja izgleda svježe i sjajno. No nekako bismo voljeli promjenu – ipak nam je dosadna ta naša kosa. Tada se po prvi put pojavi ideja o šiškama.

Iako šiške stoje svakoj ženi, od oblika lica zavisi hoće li rezultat biti uspješan. Dakle, nemojte šišati kosu bez prethodnog razmišljanja! Mnogim ženama pomaže pretraživanje Pinteresta kako bi stekle osjećaj što bi im moglo odgovarati. Ta se priprema isplati jer šiške su mnogo više od ravnog reza. Postoje u mnogim varijacijama, dužinama i znatno mogu promijeniti izgled. Šiškama se posebno mogu prekriti određeni nedostatci na licu ili naglasiti prednosti.

Šiške podrazumijevaju svakodnevno stiliziranje. Nakon ustajanja rijetko izgledaju onako kako bismo željeli. Stoga su fen i četka za oblikovanje, odnosno glačalo za kosu alati kojima moramo znati rukovati. Kako se kosa ne bi isušila, preporučuje se uporaba zaštite od topline i hidratantnih proizvoda za njegu. Šamponi za suho pranje osobama sa šiškama itekako su neophodni, ali su i savršen trik ako svoju kosu želite osvježiti tijekom dana.

Ispravno savjetovanje također je bitno prije šišanja šiški. Posjetite profesionalca koji će vam pomoći da odaberete idealan tip šiški i pravilno ih održavate.
Još jedan razlog da potražite dobrog frizera: U budućnosti ćete ga viđati češće jer šiške se moraju redovito šišati. Samo će hrabri to kod kuće napraviti sami.

Različiti oblici lica zahtijevaju različite varijante šiški

Ovalno lice
RAVNE ŠIŠKE
Ovalan oblik lica odlikuje se blagim zaobljenjima – tom licu odgovara gotovo svaki tip šiški. Ravne i tupo odsječene šiške koje jedva dotiču obrve posebno odgovaraju ovom obliku lica jer ublažavaju izdužene dijelove usta i brade.

Okruglo lice
ŠIŠKE SA STRANE ILI MICRO-BANGS
Šiške sa strane koje blago padaju i sežu do rubova oka definiraju okrugle crte i optički produljuju lice. Hrabri mogu isprobati micro-bangs, tj. vrlo kratke šiške. One također izdužuju lice.

Kockasto lice
CURTAIN-BANGS
Kod ovog oblika lica kosti su čeljusti posebno izražene. Stoga se preporučuje oblik šiški koji će lice učiniti nježnijim, primjerice curtain-bangs. One se razdvajaju na srednji razdjeljak, sa strane je kosa duža nego na sredini lica. Taj rez razigrano zaokružuje crte lica i naglašava oči.

Srcoliko lice
ŠIŠKE U OBLIKU POLUMJESECA ILI BABY-BANGS
Široko čelo i uska, špicasta brada definiraju srcoliki oblik lica. Uz to idu razbarušene šiške u obliku polumjeseca koje se šišaju ravno s nešto dužim krajevima s obiju strana. Baby-bangs više su rock varijanta, padaju do sredine čela i nosi ih se sa strane.

Izduženo lice
ŠIŠKE KOJE SU SA STRANE DUGE ILI LONG PONY
Lice je vrlo usko, a čelo vrlo visoko. Šiške koje su sa strane duge i preciznije odsječene djelovat će kao da je lice kraće. Pritom šiške padaju do ispod vanjskog ruba oka. I long pony, koje padaju do odmah iznad obrva, jedna su od mogućnosti. Kraće se šiške kod ovog oblika lica ne preporučuju.

Savjeti za stiliziranje stručnjaka i dm trenera za kvalitativan životni razvoj Renate Harrer

Curtain-Bangs

U potpunosti su u trendu, poznate kao „A šiške“. Odlično odgovaraju dugoj kosi, ali i dugom pažu. „Out of Bed Look“ iz osamdesetih savršeno se slaže s tom vrstom šiški. Za oblikovanje potrebni su pjena za klasično oblikovanje i po potrebi glačalo za kosu kojim izvijete kosu prema van. Šiške se trebaju prirodno kretati – stoga nemojte koristiti mnogo laka za kosu.

Long Pony

Prva pomisao: Vrag nosi Pradu. Glumica Anne Hathaway idealan je primjer kako nositi tu vrstu šiški. Za savršeno oblikovanje najbolje je služiti se četkom, ali nemojte praviti previše volumena. Neovisno je li ravno ili „Out of Bed“ – sve odgovara. Čak i ako se šiške „razbježe“, oblikovanju to neće naškodi

Ravne šiške

U potpunosti ravne šiške najbolje odgovaraju pažu jer tako klasičan rez postaje nešto posebno. Ovu vrstu šiški najbolje je oblikovati ravno ili glačalom kako bi se grafička crta još više naglasila. Ravne šiške također idu uz dugu kosu (One Length). Budite pažljivi ako imate jake uvojke u području čela. Njih je vrlo teško „smiriti“.

Micro-Bangs

Hrabra i izražajna varijanta – riječ je o obliku šiški koji odgovara svim dužinama. Posebno su dobre na dugu kosu s obzirom na to da velika razlika u dužinama privlači poglede. Ali i paževi različitih dužina odlično odgovaraju tom tipu šiški. Pri oblikovanju vrijedi: Manje je više. Jednostavno ih oblikujte prema dolje kako bi šiške fino padale na lice. I ovdje je potrebno obratiti pozornost na jake uvojke u području čela.

Šiške u obliku polumjeseca

Riječ je o posebnim šiškama koje odlično odgovaraju kraćem pažu. Izrazito cool djeluju ako preko njih pada duža kosa pa su one samo blago primjetne. Posebno su izražajne kod round-graduation frizure.

Šiške na stranu

Ove šiške odgovaraju svakoj frizuri – šiške su duže i padaju na stranu. Šiške sa strane čine crte lica nježnijim. Jednostavno ih četkom oblikujte na stranu i ostavite ih pokretljivima – ne stavljajte previše laka za kosu.

Pet savjeta za bolje oblikovanje šiški

  1. Pričvršćeno.

Pričvrstite šiške ukosnicom u visini obrva. Ukosnice mogu odgovarati boji kose ili biti šarene, svjetlucave ili ukrašene perlicama – sve je dopušteno. Na jednu stvar ipak je potrebno obratiti pozornost: Vrsta ukosnice mora odgovarati make upu i looku.

  1. Oblikovano.

Tko ne želi u potpunosti maknuti šiške, uz pomoć sušila za kosu i okrugle četke može oblikovati šiške prema van. Za učvršćivanje koristite se lakom za kosu – ali ne previše jer kosa će izgubiti na pokretljivosti i izgledat će neprirodn

3. Bandana.

Osim što sklanjaju kosu s lica, izgledaju izvrsno. Odličan dodatak koji se može prilagoditi ostatku outfita. Ljeti se mogu koristiti i razigrane cvjetne krune.

  1. Valovito.

Frizirajte kosu prema natrag i učvrstite s mnogo laka za kosu, a prije toga nanesite nešto pjene za kosu ili spreja za teksturu kako bi kosa dobila na čvrstini. Taj look izgleda dobro i s loknama, a posebno dobro izgleda na kratkoj kosi.

  1. Ispeglano.

Za sleek-look potrebni su gel za držanje i četka. Počešljajte kosu prema natrag. Za taj look nije potreban volumen, a odgovara svakoj dužini kose.