Active Beauty
Pečenje kruha s kiselim tijestom: Puno lakše nego što mislite!

Otkrivamo zašto je kiselo tijesto tako zdravo i s kojim će receptom uspjeti kruh.

Pečenje kruha s kiselim tijestom: Puno lakše nego što mislite!

Pečenje kruha, da – kiselo tijesto, radije ne? Dosta s izbjegavanjem! Peći s kiselim tijestom je puno jednostavnije, nego što mnogi misle, te se isplati iz tri dobra razloga. Plus: S ovim receptom će u trenu uspjeti sočan kruh od kiselog tijesta.

Pečenje kruha? U tome su se od početka doba korone mnogi već jednom okušali. Primjerice tost će svakom uspjeti. Pored kruha od banana i pečenje s kiselim tijestom nikada prije nije bilo tako u trendu kao sada. Zašto se isplati peći vlastiti kruh, otkriva pekarski genije Christina Bauer na svom blogu „Pečenje s Christinom“: „Kruh od kiselog tijesta je lijepo lagan, dobro se probavlja, dugo ostaje svjež i ima jedinstven, divan okus.“

Pečenje s kiselim tijestom svejedno Vam zvuči prezahtjevno? Onda Vas možemo umiriti: Jer kiselo tijesto je samo fermentirano tijesto od vode i brašna. Jedino što Vam pored uobičajenih sastojaka za kruh treba je srednje velika porcija vremena. Točnije, nekoliko dana, kako je objašnjeno u jednom receptu Christine Bauer. Tko želi biti siguran, može i jednostavno nabaviti kulture kiselog tijesta. Da su fermentirane namirnice dobre za zdravlje crijeva, već nam je dulje vremena poznato. Zato primite se zdjela!

3 dobra razloga za pečenje kruha od kiselog tijesta

 1. Kruh se lakše probavlja

Kiselo tijesto i naša crijeva imaju puno toga zajedničkog: Točnije rečeno, milijun bakterija i kvaščevih gljivica. Te kulture ne pomažu samo našoj probavi, naime, zbog njih je kruh od kiselog tijesta već po samom tijestu lakše probavljiv. Zvuči kao win-win situacija? Zato što to i jest!

 1. Kruh zbog kiselog tijesta ima dulji rok trajanja

Kiselina u kiselom tijestu sprječava nastanak bolesti kruha koje su uzrokovane bakterijama otpornima na toplinu, a smanjuje se i nastanak plijesni na kruhu. Kod pravilnog skladištenja kruh će zbog bakterija kiseline dulje ostati svjež. Stručnjaci ovdje preporučuju glinenu posudu koja upija vlagu i dozvoljava cirkulaciju zraka.

 1. Raznolikiji okus

Kruh se zbog kiselog tijesta ne samo lakše probavlja i dulje ostaje svjež – pecivo će zahvaljujući njemu biti i aromatičnije i pahuljastije. Zašto? Zato što se zahvaljujući octenoj i mliječnoj kiselini pojavljuju različite nijanse kiseline. K tome kiseline i kvasac proizvode ugljikov dioksid koji tijesto čini rahlijim i osigurava onaj tipičan izgled s velikim rupama po kriški kruha.

Recept: Pečenje kruha od kiselog tijesta

S ovim receptom od fairmenta zasigurno će Vam uspjeti kruh od kiselog tijesta s aktivnim kulturama kiselog tijesta.

Sastojci

300 g vode 60 % udio vode

50 g aktivnog kiselog tijesta

500 g svijetlog brašna (pšenično ili pirovo brašno) tip 550/630

12 g soli

 

Priprema

 1. Pripremite živo kiselo tijesto prema uputama na pakiranju.
 2. Miješanje: U jednoj velikoj zdjeli dobro promiješajte kiselo tijesto i vodu tako da se kiselo tijesto rastvori. Dodajte brašno i sve grubo pomiješajte pomoću strugalice za tijesto dok više ne ostane suhog brašna po zdjeli. Pokrijte zdjelu i ostavite da nabubri 30 minuta.
 3. Zatim dodajte sol, pomiješajte i tijesto savijajte drvenom žlicom ili strugalicom za tijesto kako bi se dobro umijesila sol.
 4. Miješenje: Tijesto možete mijesiti 10 minuta rukama dok ne postane elastično. Ili ga mijesite u kuhinjskom robotu na najnižoj razini otprilike 6-10 minuta dok se ne oblikuje u kuglu i ne lijepi više za zdjelu.
 5. Tijesto ostaviti u zdjeli te ga ili prekriti velikim tanjurom ili staviti u čistu plastičnu vrećicu. Ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi 4-10 sati dok se ne udvostruči.
 6. Oblikovanje: Tijesto korištenjem strugalice iskrenite na radnu površinu koju ste prethodno malo posuli brašnom. Zatim tijesto poput pisma savijajte prema sredini: Prvo donju trećinu savijte prema sredini, a zatim na to stavite gornju trećinu. Za duguljasti oblik tijesto okrenite za 90 stupnjeva i umotajte preko kraće strane. Pritom uvijek lagano pritiskati tijesto dok se ne dobije duguljasta štruca.
 7. Nakon oblikovanja tijesto ponovo mora odležati, ali ovog puta kraće. Premjestite tijesto sa šavom (završetak tijesta) prema gore u pobrašnjenu košaricu za dizanje tijesta ili u cjediljku s postavljenom pobrašnjenom kuhinjskom krpom te ga pokrijte. Ostavite da odstoji otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi.
 8. Pečenje u loncu, pekaču ili cimpletu: Kada je tijesto gotovo spremno, prethodno zagrijte pećnicu zajedno s loncem 30 minuta na najjačoj razini (najbolje 250 °C). Zatim oprezno izvadite vrući lonac iz pećnice i istresite u njega tijesto sa šavom prema dolje. Zarežite tijesto s pekarskim nožem. Pecite 25 minuta s poklopcem, zatim skinite poklopac i pecite još 10-15 minuta dok ne porumeni po želji. Kako biste provjerili je li kruh do kraja pečen, kucnite po donjoj strani kruha – trebao bi zvučati šuplje.