Active Beauty
Ovih 5 karakternih osobina poklanjamo sami sebi

Od samopouzdanja do opuštenosti.

Ovih 5 karakternih osobina poklanjamo sami sebi

Već dugo priželjkujete više samopouzdanja, životne energije ili unutarnjeg mira? Napravite sami sebi poklon: Usvajanjem ovih karakternih osobina najviše ćete sebe obradovati.

Mnoge žene svaki dan daju najbolje od sebe. A svejedno poznaju onaj osjećaj da nisu dovoljne. Mi kažemo: Nije potreban povod poput Božića, Uskrsa ili vlastitog rođendana da bismo sami sebe darivali. Kako da dalje razvijate određene karakterne osobine poput samopouzdanja ili životne energije i time možete bolje savladati neke životne krize, objašnjava psihoterapeutkinja Claudia Altmann.

 

5 karakternih osobina koje želimo pokloniti sami sebi

 

Samopouzdanje

Kritične misli poput „Ovo opet nisi napravila dovoljno dobro“ poznate su mnogim osobama. „Onaj dobroćudni suprotni glas često je puno tiši ili se tek treba razviti“, govori Claudia Altmann. Samopouzdanje može se trenirati: Govorite si češće što ste odlično napravili i da je u svakom slučaju bilo dovoljno dobro. Što češće u tom unutarnjem dijalogu budete ljubazni prema sebi i naučite voljeti sebe, to ćete više vjere imati u sebe.

Opuštenost

Kada žene žele biti opuštenije, često im na putu stoji perfekcionizam. Trik je u tome da postanete zadovoljniji sobom. Za to je dobro pravilo 80-20: Razmislite u nekoj određenoj situaciji s koliko ste posto već izvršili svoj doprinos. Mora li uopće biti 100 posto? Bi li netko primijetio ako biste se još više potrudili? Držeći ovu skalu pred očima lakše je uočiti da je manje često već više nego dovoljno.

Briga o sebi

Osobe koje stalno pokušavaju udovoljiti svim ljudima oko sebe, žive previše u vanjskom prostoru. Vlastito Ja pritom kao da nestaje. Stoga je važno, tu i tamo zastati i usredotočiti se na sljedeće pitanje: Što trenutno želim? Dozvolite si dovoljno prostora za to pitanje i poslušati svoj unutarnji glas. Tek s drugim korakom nastavljate dalje: Bih li mogla ispuniti sebi te potrebe? „Osim toga slobodno si možete predočiti: Ako i dalje želim biti tu za druge, onda moram gledati i na sebe“, preporučuje Claudia Altmann.

Životna energija

Čim počnete osluškivati svoje potrebe, pronaći ćete put k sebi i automatski ćete voditi više brige o sebi. A na taj se način jača Vaša životna energija. I to na sljedeći način: U kalendaru za to označite jedan vremenski prozor u tjednu – bilo da je jedan cijeli dan ili pola sata. Što ćete raditi u tom vremenu, spontano odlučite. To može biti šetnja, odlazak u kino, čitanje knjige ili jednostavno nadoknađivanje sna.

Unutarnji mir

Akutni stres? Isprobajte sljedeću tehniku: Nekoliko sekundi osjetite tlo pod nogama, pustite korijene, dišite duboko. I postavite si pitanje: Što trebam sada? Jesam li žedna? Bi li mi godila kratka šetnja vani? Tako ćete ponovo naučiti slušati svoje tijelo i osjećati se ugodno. Kako biste dugoročno pronašli unutarnji mir, prikladne su metode poput progresivnog opuštanja mišića ili vježbe imaginacije. Odlutajte u mislima na nekoliko minuta na neko lijepo mjesto i zamislite se tamo.