Active Beauty
Mokrenje u krevet: je li u redu da djeca školske dobi noću i dalje nose pelene?

Toga se nitko ne treba sramiti jer mokrenje u krevet nije ništa loše ili nenormalno.

Mokrenje u krevet: je li u redu da djeca školske dobi noću i dalje nose pelene?

Prije svega: da, dobra ste majka – čak i ako Vaše dijete noću nosi pelene i u školskoj dobi. Naravno da ste dobra majka, jer mokrenje u krevet zasigurno nema nikakve veze s Vašim roditeljskim sposobnostima, a nema veze ni sa sposobnostima, inteligencijom ili ambicijama Vašeg djeteta.

 

Mokrenje u krevet: rješavanje pelena nije natjecanje

Naravno da smo sretni kada naši mališani sami odlaze na wc. Logično! Ali ne bismo smjeli dopustiti da se pojavi neka nervoza i hitnost što se tiče rješavanja pelena. Ili čak i natjecateljska ideja. I namjerno ignoriramo izjave drugih roditelja, a možemo im dozvoliti da izraze svoj roditeljski ponos kad kažu da se njihov mališan riješio pelena u dobi od dvije godine. Zanemarite pritom taj pomalo gorak okus koji Vam ostaje, pogotovo ako Vaše dijete još uvijek nosi pelene.

 

Roditelji, nemojte se sramiti

Mnogi se roditelji srame ako se njihovo “veliko dijete” još uvijek nije riješilo pelena. Mokrenje u krevet nije rijetkost čak ni u školskoj dobi. Deset posto djece koja idu u školu još uvijek nose pelene noću. A u većini slučajeva to nije niti nenormalno niti upitno. I sigurno nije razlog da se sramite, već je obrnuto, jer roditelji koji se srame prenose svojoj djeci osjećaj neugode. To stvara neizvjesnost, koja sigurno neće riješiti problem. Svakako ne mokrenje u krevet.

 

Kada više neće biti potrebne pelene?

U pravilu se slijede sljedeći razvojni koraci djece: tek u drugoj godini života leđna moždina dovoljno je razvijena da bi djeca uopće mogla osjetiti mjehur i nagon za mokrenjem. Sposobnost kontroliranja mokrenja obično počinje u trećoj godini života. Mnoga djeca tada mogu reći da moraju na wc. Međutim, zaustavljanje urina obično djeluje samo nekoliko trenutaka. Većina djece u dobi od pet godina postiže dobro razvijenu kontrolu mjehura. Kontrola za veliku nuždu obično se javlja puno ranije.

 

 

Mokrenje u krevet u školskoj dobi: o čemu može ovisiti?

Podaci o dobi za funkcionalnost i kontrolu mjehura trebaju se shvatiti samo kao smjernice. Svako je dijete drukčije; za prestanak nekontroliranog mokrenja nije propisan tempo. Patološki poremećaj može se isključiti u većini slučajeva, čak i za djecu koja u školskoj dobi još uvijek mokre u krevet. Često postupak razvoja mokraćnog mjehura jednostavno traje malo više vremena. Djeci koja i dalje nose pelene, posebno noću, ponekad nedostaje hormon koji smanjuje stvaranje urina dok spavaju. Ovaj se hormon često razvija tek u dobi od 6 ili 7 godina.

 

Kada se roditelji moraju brinuti?

Budući da mogu postojati različiti, nepatološki razlozi zašto djeca noću mokre, roditelji se ne moraju pretjerano brinuti. Međutim, pažnja i posjet liječniku svejedno su potrebni. Ako djeca nekontrolirano mokre i nakon četvrtog rođendana tijekom dana, preporučljivo je razgovarati sa stručnjakom kako bi se osiguralo da ne postoji uzrok koji je potrebno liječiti.

 

Budite smireni: sva djeca prestanu neplanirano mokriti

Općenito roditelji mogu učiniti samo jedno: ostati opušteni. Odlazak na wc ne bi trebao postati stresno pitanje za djecu (i roditelje). Kako biste se mogli opustiti, i ne biste morali brinuti oko mokrog kreveta svako jutro, nabavite dobre vodootporne podloge (također za roditeljski krevet ako Vaše dijete još ponekad spava s Vama…), a postoje i podloge koje su integrirane u plahtu. I ne brinite: do sada su sva djeca prestala nekontrolirano mokriti!