Active Beauty
Kuhanje prema tradicionalnoj kineskoj medicini: vrijeme za doživljaj novih okusa

Kako funkcionira nauka tradicionalne kineske medicine pri kuhanju?

Kuhanje prema tradicionalnoj kineskoj medicini: vrijeme za doživljaj novih okusa

Naš obrok puno je više od puke konzumacije hrane. Ono nas čini sretnima, osnažuje tijelo te je užitak za osjetila. Posebice kada uvijek kušate nove stvari. Kao i foodblogerica Pascale Neuens koja ovdje otkriva provođenje nauke tradicionalne kineske medicine u kuhanju i zašto bismo kod napada gladi posebno pažljivo trebali biti prema sebi.

Studirali ste arhitekturu, a sada ste coach za prehranu. Koji je bio povod tome?

Odjednom mi se pojavilo nekoliko intolerancija na hranu. Nakon odlaska brojnim liječnicima pomogla mi je prehrana „5 elemenata“. Tada sam znala da to želim naučiti.

Kako uspijeva tako dugotrajna promjena prehrambenih navika?

Cilj je da se nakon toga dobije više energije, da se osjećate bolje, da ste poletniji. Kod napada gladi trebali biste biti posebno obzirni i pažljivi prema sebi i zapitati se zašto sada jedete upravo to. Jer tu se ne radi o gladi nego o emocionalnoj potrebi.

Kako doznati što je tijelu potrebno?

Potrebno je razviti osjećaj za ono što je dobro za Vas. Tu može biti koristan zapisnik o prehrani gdje ćete bilježiti što jedete i kako se pritom osjećate. Tijelo šalje jasne signale, potrebno je samo osluškivati dobro.

Koje biste jelo posebno preporučili?

Super su mi rižine pahuljice sa šafranom. Šafran rijetko možemo pronaći u jutarnjim obrocima. Ali, dobro se uklapa jer potiče probavu. Riža je optimalna kada se u Vama kuha neka zaraza jer navodno ima detoksikacijski učinak. A kombinacija intenzivnog kardamoma, slatkaste ruže i gorkog šafrana jelo će učiniti posebnim. U konačnici je važno da u jelu kao i načelno u životu budete znatiželjni i da se s veseljem prepustite novim stvarima.

Kako se prehrana prema tradicionalnoj kineskoj medicini može uklopiti u svakodnevicu?

Toplim doručkom, primjerice kašom ili jajima to ide sasvim brzo. Kuham s elementima, na primjer, krumpirom, špinatom, ribom i dio toga uzimam za sljedeći dan kao bazu za ručak. Ako sastavljate vlastitu mapu s receptima, dobro napunite ostavu zalihama i jednom tjedno unaprijed skuhate juhu, svi su preduvjeti dani.

 

O osobi

Pascale Neuens rođena je u Luksemburgu te je zbog studija arhitekture otišla u Beč. Sada ova kuharica svoje znanje i iskustva dijeli putem vlastitog bloga posvećen hrani, online tečajeva o prehrani i u svom časopisu o tradicionalnoj kineskoj medicini. Kuhanje doživljava kao vježbu opuštanja u kojoj sudjeluje cijela obitelj.

 

Recept Pascale Neuens: Rižine pahuljice sa šafranom i pistacijom

Vrijeme pripreme: 10 min.

Recept za 2 osobe

Sastojci

130 g bezglutenskih rižinih pahuljica

250 ml dmBio napitak od badema natur

1 prstohvat krupne himalajske kristalne soli

1 prstohvat šafrana

1 prstohvat kardamoma

1 žličica dmBio soka od limuna

2 žlice sjeckanih pistacija

dmBio cvjetni med za završetak

ružini listovi za ukrašavanje

Priprema

  • Rižine pahuljice s mlijekom, soli i začinima pustiti da proključaju potom kuhati sve još 7-10 minuta.
  • Uzmite lonac sa štednjaka po želji dodajte limunov sok i malo meda.
  • Kratko prije posluživanja pospite ružine listove i sjeckane pistacije.