Active Beauty
Kako pružiti kosi željeni sjaj?

Sjajna umjesto ispucale kose: Uz malo pažnje i nekoliko trikova za kosu poput svile.

Kako pružiti kosi željeni sjaj?

U jednoj od epizoda legendarne TV serije „Seks i grad“ Charlotte svoju prijateljicu Carrie pita: „Misliš li da mi kosa danas previše sjaji?“ Carrie joj je ostala dužna odgovor, međutim, jasno je: Vjerojatno nitko se još nije žalio na lijepu kosu. Tko želi imati sjajnu kosu poput Carrie, za to ima nekoliko mogućnosti.

 

Polirati na visoki sjaj

Pravi alat ključan je za majstora (sjaja): četka. Uz svakodnevno brižno četkanje loj s tjemena raspoređuje se po dužini kose. Na taj način ne služi samo kao prirodni štit, nego donosi i onu dodatnu dozu sjaja. Posebno su prikladna prirodna vlakna (npr. od divlje svinje) jer nježno zaglađuju vanjski sloj kose čime postiže onaj blistavi efekt. Ali i veganske četke za njegu kose sada već mogu postići isti rezultat. Kako bi četka postigla sav svoj potencijal, trebalo bi je redovito čistiti šamponom. Kod feniranja će okrugla četka podržati zaglađivanje, ali i živost u kosi. Čak i navlaka za jastuk može biti od pomoći. Pamuk ili poliester mogu iz kose upijati vlagu, uzrokovati trenje i pomrsiti strukturu kose. Dobra alternativa su navlake od biosvile.

 

Njegovano briljirati

Za sjajnu je kosu prije svega odlučujuća pravilna njega s odgovarajućim proizvodima. Jer odličan sjaj u kosi prvenstveno dolazi kod zdrave kose. Kosu bi pred kraj uvijek trebalo ispirati hladnom vodom kako bi se zatvorio hrapavi vanjski sloj svake vlasi. Kura za kosu ili maska za kosu jednom do dvaput tjedno donosi potrebnu količinu hidratacije i sprječava suhi i ispucali izgled kose.

Posebice se suhi vrhovi vesele dodatnoj porciji njege u obliku ulja za kosu. Svoje potpuno djelovanje ulje razvija nakon maske za kosu jer tada odmah sačuva dobivenu hidrataciju. Posebni sjajni preljevi kosi daju pigmente u boji koji reflektiraju svjetlo te osiguravaju dodatan sjaj.

 

Osigurajte blještave trenutke

 

Nakon odgovarajuće njege na red dolazi pravilni styling koji će osigurati maksimalni sjaj. Tu sve kreće već izlaskom iz tuša: Umjesto da ručnikom trljate kosu kako biste je osušili, radije je pažljivo gnječite ili tapkajte ručnikom po njoj. Trenjem se inače otvara vanjski sloj vlasi i kosa izgleda ispucalo. Neposredno nakon pranja također se ne preporuča odmah uzeti četku u ruke jer je vlažna kosa elastična i stoga iznimno osjetljiva. Za nježno raspetljavanje prvo radije uzmite češalj s rjeđim zupcima.

Kasnije prilikom feniranja bitan je i smjer. Kosu sušite samo u već lagano osušenom stanju, a strujanje zraka iz fena neka ide od tjemena prema vrhovima, čime će se vanjski sloj vlasi dodatno zatvoriti. Kada je kosa osušena, primijenite još i feniranje hladnim zrakom za onaj dodatan sjaj u kosi. Uz korištenje pravog sredstva za zaštitu od topline, dozvoljeno je upotrijebiti i peglu za kosu. Ovdje bi trebalo pripaziti da kosa nije predugo izložena toplini. Stoga radije odvojite dijelove kose i svjesno pojedine pramenove ispeglajte, umjesto da ih nehotice nekoliko puta prijeđete peglom. Završni sjajni sprej usavršit će cjelokupni dojam.

 

Sjajiti iznutra

Sjajna kosa započinje već s prehranom. Posebno su dobre namirnice s kompleksnim B vitaminima poput biotina i vitamina B3. Oni su, između ostalog, sadržani u ribi, žutanjku i orašastim plodovima. Također pravi booster za sjaj su mahunarke poput leće. One pored vlakana i bjelančevina sadrže i element u tragovima cink koji će osigurati sjajan izgled kose. Čak i kašom za doručak već možete nešto dobro učiniti za Vašu kosu. Zobene pahuljice, naime, također sadrže puno biotina i cinka. Pored zdrave prehrane tu su i dodaci prehrani koji trajno mogu osnažiti kosu i dati joj željeni sjaj. Posebno učinkovito djeluju biotin, silicijeva kiselina i vitamin B.

Ali nije samo manjak hranjivih tvari uzrok za beživotnu kosu. Stres i nedostatak sna također mogu kosi, pa i čovjeku, oduzimati blistavost. Nije samo zbog toga važno redovito si priuštiti predah – možda odmah s nekom hranjivom maskom za kosu.