Active Beauty
Kako pravilno pripremiti kožu za sunce

Dermatolog Udo Längle objašnjava kako pravilno pripremiti kožu za sunce.

Kako pravilno pripremiti kožu za sunce

Kada se preporučuje početi s pripremom kože za sunce?

Neželjeno „gorenje“ kože uglavnom izazivaju UV-B zrake sunca, dok su UV-A zrake odgovorne za starenje kože i promjene u dubljim slojevima kože jer tu napadaju kolagen i elastična vlakna. Koliko su jake UV zrake ovisi o godišnjem dobu i dobu dana, ali i o rasprostranjenosti i visinskom položaju. UV-A zrake prodiru i kroz staklo prozora (primjerice na poslu ili pri vožnji u automobilu). Stoga se preporučuje da se tijekom cijele godine primjenjuju zaštitni proizvodi jer koža, na žalost, ništa ne zaboravlja.

Koliko je djelotvorna zaštita od sunca iz unutrašnjosti?

Uvijek se govori o tome kako se koža može zaštititi od opeklina tako što se uzimaju određeni dodatci prehrani. To i nije tako točno – takva učinkovita zaštita, na žalost, još uvijek ne postoji. Ipak, pretpostavlja se da su ljudi koji unose važne hranjive tvari manje podložni štetnim utjecajima UV zraka. Tako su vitamini, antioksidansi i minerali važna potpora koži s obzirom na to da jačaju prirodni imunitet kože. Unos antioksidansa poput betakarotena ili likopina ipak ne štiti kožu od opeklina.

Koliko su dobri posjeti solariju kako bi se koža potamnila i time pripremila za sunce?

Dokazano je da su solariji kancerogeni pa su u mnogim zemljama dopušteni tek od 18. godine. Sprave u solarijima koriste se uglavnom A zrakama. Od toga koža potamni, ali po visokoj cijeni. Dokazano je da UV-A zrake dovode do kroničnih oštećenja kože, prijevremenog starenja kože i pojačanog stvaranja bora. Tako potamnjena koža nije dovoljna zaštita od mogućih opeklina. „Zdravo tamnjenje“ izazvano UV zrakama ne postoji. Primjena proizvoda za samotamnjenje bezopasna je i kozmetički bolja mogućnost od tamnjenja izazvanog UV zrakama, ali kožu ne štiti od opeklina.

Odgovorio dr. Udo Längle, stručnjak za dermatologiju i venerologiju u Dornbrinu.