Active Beauty
Bebe i vrućica: 11 pitanja koja si postavljaju svi roditelju

Kako pravilno djelovati, kada morate k liječniku i koje se pogreške moraju izbjeći.

Bebe i vrućica: 11 pitanja koja si postavljaju svi roditelju

Je li istina da dojenčad samo rijetko ima vrućicu, a starije bebe zato češće? Od kada uopće kod beba možemo govoriti o vrućici? I zašto svi govore da se ne moramo brinuti? Mi donosimo objašnjenja!

Budući roditelji suočeni su s puno novih izazova. A vrućica kod bebe će sigurno biti jedan od tih. Vjerojatno i prilično učestali izazov. Ali jednu brigu već sada možemo uzeti: Vrućica kod beba u pravilu nije ništa ozbiljno. No, što svejedno morate znate o tome, donosimo ovdje.

 

Činjenice o vrućici: Uz ove odgovore roditelji će ostati hladne glave

Vrućica ili povišena temperatura: Koja je razlika?

Kod tjelesne temperature između 37,5 i 38,4 stupnjeva kod djece govorimo o povišenoj temperaturi. Ako vrijednost prijeđe 38,5 stupnjeva, onda beba ima vrućicu. Kod tjelesne temperature iznad 39 stupnjeva radi se o visokoj temperaturi.

Vrijede li kod novorođenčadi druge vrijednosti?

Da! Kod novorođenčadi i beba do otprilike 3 mjeseca starosti imunološki sustav je još prilično slabo razvijen. Često na upalu još uopće ne može pravo reagirati vrućicom. Mjerne vrijednosti su zato osjetljivije; kod novorođenčadi se već od 38 stupnjeva govori o vrućici. Ponekad je moguće da novorođenče pati od nekakve upale, iako se uopće ne može dokazati promjena u tjelesnoj temperaturi. Ako beba djeluje umorno, ne želi piti, pokazuje promjene na koži ili se na drugi način jako promijeni, obavezno odmah potražite svog pedijatra!

Zašto kažu da je vrućica kod bebe dobar znak?

Vrućica po sebi nije bolest nego obrambena reakcija tijela. Beba koja proživljava vrućicu ima, dakle, imunološki sustav koji se aktivno bori protiv uzročnika bolesti. Budući da uzročnici bolesti ne podnose toplinu, njihovo se širenje vrućicom usporava i u idealnom slučaju se u potpunosti obustavi.

Zašto djeca imaju češće vrućicu od odraslih?

Imunološki sustav beba i djece tek se nalazi u razvoju. On zapravo uči iz iskustva: Upale jačaju njegovu sposobnost za obranom tako da s vremenom na manje upale ne mora odgovarati svom svojom snagom, nego se i bez vrućice može izboriti protiv uzročnika bolesti.

Je li u podlozi svakog povećanja temperature nekakva ozbiljna bolest?

Ako beba ima vrućicu, možemo polaziti od toga da se njezin imunološki sustav bori protiv nekakvog uzročnika. Ali pritom ne mora odmah biti riječ o kakvoj ozbiljnoj bolesti. Taj mladi imunološki sustav na mnoge promjene reagira povećanjem temperature. Bolovi u zubima, upaljene uši ili hunjavica su česti okidači. No, blago povišena temperatura može imati i sasvim druge, bezopasne uzroke. Tjelesna temperatura tako može porasti i zbog divljeg igranja, uzbuđenja ili tople odjeće.

Kako mogu prepoznati ima li moja beba vrućicu?

Bebe s vrućicom su tople na dodir. Obrazi i čelo doslovno žare. A vrućica se brzo može i vizualno prepoznati: Oči su staklenaste, obrazi su crveni, a ponekad dijete ima i crvene mrlje po tijelu. Ali s obzirom da temperatura kože i tijela nije uvijek identična, ipak je mjerenje temperature najpouzdaniji način da biste bili sigurni.

Kako mjerim temperaturu kod bebe?

Rektalno mjerenje temperature je kod beba uvijek još jedna od najčešćih i najpouzdanijih metoda. Pritom je važno da to izvodite polako i oprezno. Dodajte malo ulja ili kreme na termometar prije nego ga uvodite u bebinu guzu. I kod izvlačenja vrijedi da što sporije izvodite, to će ugodnije biti za mališane. Sve popularniji su i elektronički termometri za mjerenje temperature kojima se temperatura mjeri u uhu. Oni su nešto ugodniji za bebu i kasnije i za malo dijete.

Je li greška snižavati temperaturu?

Vrućica je znak da imunološki sustav radi. U tom radu ne bi ga se smjelo ometati, nego ciljano podupirati. Konkretno to znači: Vrućicu treba ići snižavati tek onda kada dijete više ne može izdržati, ako potraje nekoliko dana ili se prema preporuci liječnika savjetuje iz drugih razloga (npr. sklonost grčevima zbog vrućice). A u svakom bi se slučaju prije davanja lijeka za snižavanje temperature trebalo konzultirati s liječnikom. Jer inače se tijelu najbolje može pomoći mirovanjem i unosom tekućine.

U kojem trenutku moram k liječniku?

Ako se vrućica kod beba pojavi u prva tri mjeseca, načelno se savjetuje odlazak k liječniku. Kod starijih se beba preporučuje kada se pojave teški simptomi bolesti (jaki bolovi, povraćanje, proljev, osip na koži). Također ako vrućica potraje dulje od dva dana ili unatoč lijekovima se temperatura ne snižava, dijete ne želi piti ili dođe do grčeva, obavezno biste trebali potražiti liječnika. I naravno: Ako ste zabrinuti ili nesigurni, odlazak u liječničku ordinaciju je također uvijek opcija.

Kako mogu pomoći svojoj bebi kod vrućice?

Stvorite djetetu mirnu i ugodnu atmosferu u kojoj se može odmoriti. Tjelesna blizina mame i tate većini je beba sada posebno važna. Uz to treba nadomjestiti gubitak tekućine nezaslađenim čajem ili vodom. Ako dijete izgubi tek, nije strašno. Ponudite mu laganu hranu (npr. voćni pirei) koju voli. Hladni, mokri oblozi koji se pažljivo omotaju oko bebinih listova osvježit će je i malo sniziti temperaturu. Pritom je važno: Omoti oko listova trebali bi biti samo hladni, ne i ledeno hladni, kako se ne bi bespotrebno opteretila cirkulacija bebe. A ne smiju se koristiti ako se dijete već smrzava. Jedno staro domaće sredstvo su i omoti s octom (u omjeru 1/3 octa, 2/3 vode). Voda može biti mlaka.

Što je trodnevna vrućica?

Ovdje se radi o bezazlenoj virusnoj bolesti. Jednom kada proživite tu bolest, čitav ste život imuni na nju. Trodnevna vrućica se javlja iznenadnim i visokim porastom temperature koji nakon tri do četiri dana često jednako naglo opet nestane. Ponekad su na koži vidljive blijedo crvene mrlje. No, djeca se često unatoč vrućici ne osjećaju ograničeno ni u čemu i fit. Roditelji bi trebali pripaziti da se djeca ipak odmore i puno piju. I naravno da se mogu konzultirati s pedijatrijskom ordinacijom nije li možda nešto ozbiljnije. Ali to je srećom samo rijetko slučaj. Želimo brz oporavak!