Active Beauty
Blistavi osmijeh? Uz ovih 5 savjeta to je moguće!

Osmijeh

Blistavi osmijeh? Uz ovih 5 savjeta to je moguće!

I Vi želite "Osmijeh od milijun dolara"? Pravilna njega i praktična sredstva su početak i kraj svega. Ovih pet trikova će Vam pomoći da postignete blistav osmijeh!

Potpuno u bijelom: osmijeh dopušten

Stara izreka o zubima šaljivo savjetuje, perite samo zube koje želite zadržati. Mi se slažemo i uz ovih pet savjeta učinit ćemo još više za ovo važno područje.
 

Izbjegavati uzročnike

Osim genetike i predispozicije, jedno je sigurno, boja zuba s godinama tamni. „Caklina dobija mikro-pukotine, zbog kojih površina postaje hrapava i prima više pigmenata boje", objašnjava stomatolog Michael J. Weiß. Cola i voćni sokovi također napadaju naše zube kiselinom. To olakšava igru namirnicama s jakim učinkom bojenja, kao što su kava, crno vino, curry ili cikla. Kako biste svaki dan imali bezbrižan osmijeh na usnama, preporučljivo je konzumirati namirnice koje jako boje zube samo tijekom glavnih obroka, a zatim isprati usta vodom ili sredstvom za ispiranje koje sadrži fluor. Također, važno je da operete zube tek 30 minuta nakon obroka i nemojte zaboraviti redovno prepustiti svoj osmijeh u ruke profesionalaca. Profesionalno čišćenje zuba bi se trebalo provoditi jednom do četiri puta godišnje, ovisno o potrebi.

Vješti konac

Samo oko 33 posto Hrvata svakodnevno koristi konac za zube, a to je greška, jer sama četkica doseže samo do 70 posto ukupne površine. Posebno je učinkovita kombinacija konca za zube i interdentalnih četkica jer na taj način možete doći i do najudaljenijih udubljenja kutnjaka. Neka Vas ne hvata panika ako krvarite prvi put, to će prestati nakon kratkog vremena.

Smanjiti pritisak

Desni možete doslovno izbrisati trljanjem, stoga prestanite s pritiskom. Mnoge električne četkice upozoravaju LED svjetlom, ali što da rade osobe koje peru zube analognom četkicom? Za blistaviji osmijeh najbolje je četkicu držati kao olovku, tako se vrši najmanji pritisak na zube.

Stresu, popusti

Najčešći razlog posjete stomatološkoj ordinaciji danas više nije karijes, nego glavobolja, bolovi u licu ili bolovi u čeljusti, kaže stomatolog Weiß. Razlog je stres u svakodnevnom životu koji se noću procesira kroz škripanje zubima. Zagriz je također često nepravilan zato što su zubi nagnuti ili su plombe previsoke. To dovodi do napetosti u području ramena i oštećenja zubi. Klasična stomatologija se tada oslanja na udlage protiv škripanja zubi. Iako prekrivaju zube, u jednom trenutku bivaju izgriženi i ne mijenjaju ništa na uzroku. Alternativa su takozvane „prilagođene udlage za zagriz“, kaže Michael J. Weiß, koje osiguravaju da zubi bolje leže jedan na drugome, da su zaštićeni od abrazije i da je čeljusni zglob u ispravnom položaju, čime se slijedi terapeutski pristup (npr. koncept „DROS®“).

Blistati ljepše

Više niste u dobi za ortodontske aparate? Sve više i više odraslih želi savršene zube kao na reklamama. Pomoću transparentnih sistema za poravnavanje (kao što je Invisalign) još se puno toga može dovesti u red i u odrasloj dobi kao na primjer prekrivanjem izuzetno tankim, nalijepljenim keramičkim ljuskicama. „Možete kozmetički poboljšati zube koji su prekratki, imaju ružan oblik ili praznine na prednjim zubima uz modernu tehnologiju zubnih ljuskica“, kaže stomatolog Weiß. Ali ne zaboravite, male nepravilnosti su šarmantne, ne mora se sve ispravljati.


Tim proizvoda s kojima će Vaši zubi zablistati

Blistavo bijeli zubi

White pasta za zube od Ben&Anna