Active Beauty
Zelene šparoge iz pećnice: dva ukusna recepta koja će zajamčeno uspjeti
Tekst: Carolina Mödlhamer, Rezept: StockFood

Zeleni užitak

Zelene šparoge iz pećnice: dva ukusna recepta koja će zajamčeno uspjeti

Kada otvorite pećnicu, zapuše vas primamljiv miris! Zelene šparoge svestrano su jelo izvrsnog okusa. Naša dva recepta za zelene šparoge iz pećnice raznolik su obrok na vašem tanjuru! Prva je na redu fritaja od zelenih šparoga sa sirom koja savršeno pristaje uz dugi doručak ili lagani ručak. Poslužujemo i hrskave zelene šparoge iz pećnice s orasima i parmezanom – njam-njam…

Zelene šparoge iz pećnice: sada nam prijaju ova dva recepta

Sastojci za četiri porcije fritaje sa zelenim šparogama i sirom

  • 6 jaja
  • 150 ml mlijeka
  • 50 g naribanog parmezana
  • 50 g ricotte
  • 40 g naribanog sira sa začinima
  • mljeveni papar
  • 1–2 jušne žlice nasjeckanog kopra
  • 500 g zelenih šparoga
  • 3 mlada luka
  • 150 g rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 šake rikule
  • 1 jušna žlica bijelog vinskog octa

Priprema fritaje sa zelenim šparogama i sirom

1.Pećnicu prethodno zagrijati
Pećnicu zagrijati na 200 °C s uključenim donjim i gornjim grijačima te izraditi jaja. U jaja dodati mlijeko, pola parmezana, ricottu i nariban sir sa začinima, promiješati pa začiniti solju, paprom i koprom.

2.Oprati povrće i narezati te staviti u posudu za pečenje
Oprati i oguliti šparoge, odrezati drvene krajeve. Potom ih narezati na komade duge oko 2 cm. Očistiti mladi luk, oprati i svijetli dio narezati na komade duge oko 2 cm, a zeleni dio na kolutiće. Oprati rajčice i prepoloviti ih. Zagrijati tavu (promjera oko 26 cm) s 1 jušnom žlicom ulja pa dodati šparoge i pirjati na srednje jakoj temperaturi oko 3 minute. Dodati mladi luk, kratko zapeći pa sve posoliti i popapriti.

3.Peći fritaju u pećnici
Preko povrća preliti mješavinu s jajima te peći oko 2 minute pa posuti parmezanom i staviti u pećnicu da se peče na srednje jakoj temperaturi oko 20 minuta.

4.Pripremiti salatu i poslužiti fritaju
U međuvremenu oprati rikulu, protresti da se prosuši pa očistiti. Začiniti octom, solju i paprom. Poslužiti na tanjuru te ukrasiti rikulom i rajčicama te pokapati salatnim preljevom prije posluživanja.

Sastojci za četiri porcije zelenih šparoga s orasima i parmezanom

  • 1 kg zelenih šparoga
  • 2 jušna žlica maslinova ulja, malo i za premaz lima za pečenje
  • 50 g krupno sjeckanih oraha
  • 2–3 jušne žlice limunova soka
  • 1 jušna žlica bijelog balzamičnog octa
  • sol
  • mljeveni papar
  • 40 g naribanog parmezana

Priprema zelenih šparoga s orasima i parmezanom

1. Prethodno zagrijati pećnicu, peći šparoge
Pećnicu zagrijati na 220 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Oprati i očistiti šparoge te odstraniti drvene krajeve. Malo nauljiti lim za pečenje pa po njemu rasporediti šparoge. Pokapati ih maslinovim uljem i peći u pećnici 8 – 10 minuta.

2. Dodati orahe i poslužiti s parmezanom
Šparoge oprati i oguliti donju trećinu, posuti po njima orahe i kuhati oko 5 minuta. Pokapati limunovim sokom i octom, začiniti solju i paprom te poslužiti posuto naribanim parmezanom.