Menu

#self LOVE

#selflove

Home » Užitak » Sport i fitness » #self LOVE - 04.2018

Na instagramu možemo pronaći brojne sportske aktivnosti koje su trenutačno u trendu. No vlastito tijelo najbolje zna što želi

Kada je sport tema, lome se koplja. Počevši od temeljnog pitanja o adekvatnom trajanju, učestalosti i intenzitetu pa sve do pravilne prehrane nakon sporta – o svakom čučnju postoje različita mišljenja.

O sportu se oduvijek moglo divno raspravljati, no platforme na društvenim mrežama kao što su instagram i facebook, potencijal unutarnjeg konflikta povisuju na jednu sasvim novu razinu. Među brojnim hashtagovima propagiraju se motivacijske metode, a, obećajemo, ovaj će put uroditi plodom, bez obzira radi li se o izgradnji čeličnih mišića kakve možemo vidjeti pod #fitspiration, o čistoj filozofiji girl powera, #girlswholift, ili o osobito ekstremnim oblicima sporta poput #thinspiration.

No koliko uistinu mogu motivirati fitnessblogeri koji imaju savršeno definirano tijelo? Nerijetko scrollanje po instagramu ne završava tako da odmah uskačemo u tenisice i bacamo se na sprint. Umjesto toga frustrirano ostajemo na kauču. Naravno, potajno znamo kako su brojne od tih fotografija inscenirane do posljednjeg detalja i nemaju puno veze sa stvarnim svijetom. Unatoč tome, slike vrše na nas određeni utjecaj i na svjesnoj i na nesvjesnoj razini.

Nije uvijek važno u nekoj sportskoj aktivnosti ostaviti cool dojam. Jednostavno preskakanje užeta je isto prihvatljivo. Umjesto da slušaju sami sebe i paze na to što je dobro za naše tijelo, mnogi među nama jure sad za jednim, sad za drugim trendom u svijetu fitnessa.

Austrijska blogerica Angelika Resch, poznatija kako Angie sa stranice hellopippa.com, i sama je probala brojne sportske vrste koje su bile u trendu. Trčala je, išla je na boks, pilates i trening visokog intenziteta, no istinski je sretna postala tek onda kada je otkrila jogu. „Joga je bila prva sportska aktivnost kod koje nisam imala osjećaj da se njome bavim kako bih se svidjela drugima ili kako bih bila posebno cool,“ ističe Angie. „Jogom se bavim samo za sebe.“ Ona tu ističe jedno jako važno mjesto: sportom se moramo baviti zbog sebe, a ne zbog drugih ljudi. U stvari, to zvuči sasvim logično i jasno je.

Angelika Resch, lifestyle blogerica

»Naše tijelo jako puno govori o nama, a da toga uopće nismo svjesni – moramoga samo osluškivati.«


No kako to da se i dalje događa da nam prva pomisao na neku novu, najbolju sportsku aktivnost često nije sama nagrada, nego dvojba kojim filterom na instagramu bismo je u tom trenutku mogli najbolje istaknuti. „Društvene mreže ovdje imaju sasvim jasan utjecaj,“ ističe Angie, „ali tako je i sa mnogim drugim aspektima u životu.“ Važno je uvijek ostati vjeran sebi i ne biti prijetvoran. Čim se to dogodi, znamo da smo prešli granicu.“ To ne znači da ne bismo trebali dopustiti drugima da nas inspiriraju, nego da uvijek iznova moramo provjeravati radi koga ili čega se bavimo nekom sportskom aktivnošću – radi sljedeće fotografije koju ćemo staviti na instagram? Ili radi sebe

Zdravlje uvijek prioritet

Uzori i izvori inspiracije uvijek pomažu u postavljanju ciljeva i našoj motivaciji na putu prema njihovu ostvarenju. Pritom moramo uspostaviti odgovarajuću ravnotežu te se pitati: pomažu li nam doista na putu prema jednostavnijem uspostavljanju bolje fit forme ili nas samo obmanjuju lažnim obećanjima? Za Angie je to bio jedan sasvim značajan privatan doživljaj koji joj je pomogao u uspostavljanju unutarnje ravnoteže. „Taj doživljaj pomogao mi je da spoznam što je bitno u životu i čemu treba pridavati značaj,“ prisjeća se. „To nije idealna figura, preokupiranost brojem kalorija koje dnevno smijemo unositi ili, pak,

Treba vam motivacija? Od 2.5.2018. na http://www.dmzenskautrka.hr/ prijavite se za ovogodišnju dm žensku utrku.

hoćemo li trenirati dva ili pet puta tjedno.“ Kako to provjerava „Vjerujem da radimo sve kako spada dok god nam je prioritet naše zdravlje.“ Mnogi ljudi bi tek morali naučiti osluškivati vlastito tijelo. Što je dobro za njega? Što učiniti kako bi mu opet bilo dobro? „Uvijek radim ono za čime imam volju. Ako imam osjećaj da moje tijelo treba malo izazova, onda radim intenzivne, duže dionice. Ako se ne osjećam dobro, onda samo deset minuta radim lakše vježbe na strunjači za jogu,“ ističe Angie.

Dobro se osjećati u vlastitom tijelu

Ovaj stav zastupa i pokret „Body Positivity“. Brojne žene i muškarci na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije, baš kakvi i jesu u tom trenutku, bez obzira imaju li nekoliko trbušnih naslaga ili ne. Njima je važno pokazati kako se dobro osjećaju u svome tijelu i da su zahvalni za to što svakodnevno postižu. Ali kako uspješno uspostaviti takav jedan neopterećen odnos prema vlastitome tijelu? Mala doza egoizma uvijek je od pomoći: odvojite dovoljno vremena za sebe kako biste bili dovoljno uspješni jer najbolje se osjećamo kada smo potpuno opušteni. U takvom stanju stat ćemo pred zrcalo i svoje tijelo promatrati na ispravan način.

No umjesto da se odmah usredotočimo problematične zone, morali bismo osvijestiti samo one aspekte koje posebno volimo na sebi. Nekada nam pomaže kada ih glasno izgovorimo ili kada ih zapišemo. Potom ćemo se baviti mjestima koja manje volimo. Trebali bismo promisliti o mogućnostima kako se pomiriti s tim dijelovima tijela, umjesto da se zbog njih osjećamo loše, što može biti redovitije bavljenje sportom, zdravija prehrana ili jednostavno pozitivan pogled na nedostatke koje se većinom ne bi trebali tako zvati. Kada nam jednom postane jasna razlika između svijeta iluzije i našeg tijela, na putu nekom novom trendu više ništa neće stajati na putu. Umjesto #fitspiration odsada će nam na prvom mjestu stajati #selflove.

 

Savjeti za zadovoljstvo

Prihvatite sebe kakvi jeste.

Radite bezbroj trbušnjaka jer vam se nikako ne vide trbušni mišići? Umjesto da trenirate tobožnje problematične zone, radije namjerno trenirajte samo svoju jaču stranu i na kraju se divite svojoj fantastičnoj stražnjici u omiljenim trapericama.

Naučite prihvatite komplimente.

Umjesto da na sljedeći kompliment uzvratite: „Da, ali zato ne volim svoja bedra;“ jednostavno zahvalite i uživajte te uzvratite komplimentom drugima, ali i samima sebi.

Uživajte bez grižnje savjesti.

Izbacite iz rječnika riječi kao što je „cheatday“. Ako vaše tijelo želi pizzu, onda će u njoj uživati u potpunosti i bez grižnje savjesti jer ćemo se sljedeći dan baviti sportom zato što to želimo, a ne zato da sagorimo kalorije koje smo unijeli pojevši tu pizzu.

 

 

Prema gore
OKViše informacija