Menu

Nježno klizite

kroza zimu.

Home » Užitak » Sport i fitness » Nježno klizite - 11.2017

Tiho kliziti na tankim skijama kroz zimski krajolik – to pruža osjećaj gotov kao da meditirate na snijegu. No skijaško trčanje morate naučiti.

Vlastiti dah i skije na snijegu sve je što ćete čuti. Brzinu određujete sami: elegantan tempo ili gotovo usporeno kretanje. Bit će takvih dana kada će vam sunce grijati lice, a i takvih kada će vam obraze grepsti ledeno hladni zrak. No bit ćete prepušteni samima sebi, zaogrnuti tihim, bijelim krajolikom. Zastanete li samo nakratko, čut ćete njegove nježne zvukove. Ako se prepustite ritmu skijaškoga trčanja, nećete samo pojačati tjelesnu formu, nego ćete učiniti nešto dobro i za svoju dušu. Naša se psiha veseli kretanju na hladnome zraku te usred prirode. Skijaško trčanje možemo usporediti s meditiranjem na snijegu. Ograničavamo se samo na ono bitno, a to je udisanje i izdisanje. Sav ostali svijet oko sebe jednostavno zaboravljamo.

Trening za mišiće

Skijaško trčanje tijelu donosi mnoge prednosti jer se aktiviraju brojne mišićne skupine, čak više njih nego kada vježbamo jogu.
Ruke i ramena vježbaju se pokretanjem štapova, a noge skijaškim pokretima. Muskulatura trupa trenira se u sklopu rotacija čime se uspostavlja ravnoteža i koordinacija. Istovremeno ovaj trening izdržljivosti potiče rad srca, krvožilnog sustava i pluća. Potiče se izmjena tvari u organizmu, imunitet te sagorijevanje masnoća. Profesionalci imaju lagane i usklađene pokrete, gotovo kao da pritom ne osjećaju nikakva napor. Ako ste već jednom stali na skije za skijaško trčanje, onda znate koliko se boravi u pognutom položaju. Ipak je skijaško trčanje sport prikladan gotovo za svakoga i ne poznaje dobnu granicu. Na početku se svakako isplati započeti neki tečaj kako biste odmah na početku svladali tehniku pravilnog držanja te kako biste ispravili sve pogreške. Za nekoliko sati već ćete razviti osjećaj za pravilan razmak, klizanje i kočenje te ćete naučiti koje sve tehnike postoje. Početnici se upravo na stazama za skijaško trčanje bez nagiba najbolje osjećaju jer i spuštanje nizbrdo se na tankim skijama mora naučiti. Ako ste nesigurni, probajte, kao i kao običnog skijanja, tehniku pluga.

Lese-Tipp: Lesen Sie hier mehr über (Trend)-Wintersportarten.

Dobro opremljeni

Temelj uspješnog doživljaja skijaškog trčanja krije se u odgovarajućoj opremi. Skije moraju biti prilagođene visini i težini tijela. Šire skije više su prikladne za početnike jer uži modeli iziskuju više ravnoteže. Početnici ih ne moraju nužno premazati voskom. Skije za klasičan stil izvođenja vjerojatno su lakše te su za oko 10 centimetara duše od onih za slobodni stil, no zato je kod slobodnog stila potrebno koristiti štapove koji dosežu do brade. I cipele se razlikuju od tehnike do tehnike. Klasične cipele su većinom niže, dok one kod slobodnog stila dosežu do koljena. Odgovarajuća odjeća u idealnom je slučaju prozračna i uska. Cipele za skijaško trčanje puno su tanje i noga se u njih bolje uklapa nego u slučaju skijaških cipela. Od savršene opreme ili atraktivne odjeće važnija je volja za kretanjem i upuštanje u ovaj nježni, meditativni oblik kretanja. Bez obzira na to koliko se brzo ili polako krećete, pronaći ćete svoj vlastiti ritam.

Tehnike

Klasični stil:
Trči se u posebno namijenjenim stazama za skijaško trčanje (loipe). Najuobičajenija tehnika je dijagonalni korak kod koje kao da hodate pomoću štapova, ali pokreti su spojeni u jednu cjelinu. Mogu se birati ravne ili blago nakošene trase. Položaj nogu je paralelan, savinute su u koljenima, a odgurujete se štapovima. Skije su duže, a štapovi kraći.

Slobodni stil:
Takozvani slobodni korak zahtjevniji je od klasičnog, dijagonalnog. Potrebno vam je više snage i ravnoteže kako biste bili brži i dinamičniji.
Trči se na nekoliko metara širokoj pisti. Oprema: skije su kraće, a štapovi duži.

Važno: Na početku se koncentrirajte na jednu od obiju tehnika. Klasičan stil bolji je za početnike.

 Staze za skijaško trčanje u Austriji

Za ljubitelje visina
Seefeld in Tirol: Hier fühlen sich nicht nur Amateure wohl, sondern vor allem auch Profis. Das liegt daran, dass Seefeld bereits drei Mal Olympiaaustragungsort der nordischen Bewerbe war. 1985 fanden hier die Nordischen Skiweltmeisterschaften statt, für 2019 hat die Region erneut den Zuschlag erhalten. Jedes Jahr wird in Seefeld außerdem der Nordische Weltcup veranstaltet. Die Bedingungen für Profis sind perfekt: Das Hochplateau liegt auf 1.200 Meter Seehöhe und verspricht Schneesicherheit. Mehr als 256 Loipenkilometer inklusive Schlitten-Langlauf, Nachtloipen und einer Hundeloipe stehen parat. Ein in Österreich einzigartiges Loipenrettungskonzept sorgt für rasche Hilfe im Notfall.

Za profesionalne sportaše
Seefeld u Tirolu: ovdje se ugodno neće osjećati samo amateri, nego prije svega profesionalci. Razlog tomu je to što je Seefeld već tri puta bio mjesto održavanja Olimpijskih igara. 1985. godine ovdje se održavalo Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju, što će se ponoviti i 2019. godine. Svake godine u Seefeldu se organizira Nordijski svjetski kup. Uvjeti za profesionalce su savršeni: Hochplateau se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, što je jamstvo za raspoloživost snijega. Više od 256 kilometara staze, uključujući i pistu za slobodni stil te stazu za noćno skijaško hodanje kao i stazu za pse. Jedinstven koncept službe za spašavanje pobrinut će se za pružanje brze pomoći u slučaju nužde.

Za ljubitelje visina
Ramsau am Dachstein, Štajerska: ako želite na visine, onda je ovo pravo mjesto za vas. 220 kilometara duga mreža staza za skijaško trčanje nalazi se na visini od 1.100 do 2.700 metara nadmorske visine. Najviše staze nalaze se na Dachsteinu do kojega se stiže gondolom. Duge su do 18 kilometara i time se ubrajaju među najduže glečerske staze na svijetu. Profesionalci ih rado koriste za visinske treninge.

Za rekreativce
Saalfelden Leogang u Salzburgu:
Saalfelden Leogang početnicima, rekreativcima i profesionalcima nudi 150 kilometara staze. Tu se ubrajaju i staze iz okolnih mjesta
Maria Alm, Zell am See kao i biatlonski centar u
Hochfilzenu. I Nordic Parc Saalfelden nudi odmor i uživanje premda je otvoren početkom 2017. godine. Pored staza za skijaško trčanje, i brojne druge mogućnosti zimskih sportova stoje na raspolaganju. Ponudu upotpunjuju kulinarski sadržaji.

 

Staze za skijaško trčanje u drugim zemljama

Češka
Skijaško trčanje je omiljena sportska aktivnost među našim susjedima i u skladu s time nudi se u brojnim regijama. Omiljena je planina Krkonoše na kojoj se nalazi magistrala s gotovo devet kilometara duga, označena staza koja vodi preko nizbrdica, dolina, vrhova i planinskih sedala od Harrachova do
Žacléřa. Na magistrali se priključuje još dodatnih 500 kilometara staza za skijaško trčanje. U blizini Libereca nalazi se najposjećeniji cilj u Češkoj – 180 kilometara duga magistrala Izar.

Hrvatska
Unatoč tomu što je Hrvatska primarno zemlja sunca i mora, više regije i planine, zimi prekrivene snijegom, nude sadržaje poput skijaškog trčanja, a u blizini Zagreba, to je svakako Sljeme.

Slovenija
Slovenske staze za skijaško trčanje nisu velike, ali zato na njima nema ni gužve. Omiljene su one na Triglavu ili u Kranjskoj Gori koja broji preko 40 kilometara staza za skijaško trčanje.

Prema gore
OKViše informacija