Menu

Pravilno kuhanje čili papričicama

Chili papričice ne zaljućuju samo namaze, variva i umake. Sadrže i vitamin C.

Home » Užitak » Prehrana » Pravilno kuhanje čili papričicama - 07.2019

Samo će najhrabriji zagristi. Zagrizite u chili papričicu i oslobodite djelovanje kapsaicina. Ova tvar nadražuje krajeve živaca koji normalno reagiraju na toplinu. Na taj način bezukusan sastojak oslobađa gorući okus u ustima. Barem u većini slučajeva. Naime, sve ovisi o vrsti i određenoj količini kapsaicina. Ako zagrizete preljuti chili, kao mjera u nuždi poslužit će najbolje mliječni napitak. Jer se kapsaicin ne topi u vodi nego u masti.

Kao profesionalac: chili papričice ne zaljućuju samo namaze, variva i umake. One sadrže i znatnu količinu vitamina C.

Što morate znati o chili papričicama:

Razina ljutine: što više kapsaicina chili sadrži, to je ljući. Razina ljutine mjeri se u jedinici Scoville. Posebnu količinu kapsaicina sadrži placenta, dakle onaj dio na kojem vise sjemenke.

Vrste: slatka paprika najblaža je vrsta chili papričica; među najljućim poznatim nalazi se primjerice „Bhut Jolokia“. Između toga nalazi se velika raznolikost sorti koje se ne razlikuju samo po ljutini, nego i po vrlo različitim ukusima.

Boje: chili papričice dostupne su u najrazličitijim bojama i šarama. Zrele chili papričice nešto su ljuće od nezrelih, ali u načelu je za razinu ljutine bitna sorta, a ne boja.

Prema gore
OKViše informacija