Active Beauty
Štednja novca: savjeti koji su k tome i održivi

Svakodnevni trikovi

Štednja novca: savjeti koji su k tome i održivi

Bilo da želimo ispuniti dugo sanjani san poput skupog putovanja ili jednostavno zato što je kućni budžet postao nedostatan, mnogi se pitaju kako zapravo mogu najbolje uštedjeti novac? Srećom, postoji nekoliko savjeta koji se lako mogu implementirati i integrirati u svakodnevni život. A većina njih nije dobra samo za novčanik, već i za okoliš.

Štednja novca: savjeti koji se brzo mogu primijeniti

1. Rabljeno umjesto novog

Kupnja rabljene robe ne samo da štedi novac, već i mnogo resursa. Logično, jer proizvod se mora proizvesti samo jednom. Uz malo sreće, na raznim platformama ili u specijaliziranim internetskim trgovinama rabljene robe možete pronaći kvalitetne ponude po vrlo povoljnim cijenama.
 

2. Nepotrebne stvari otkazati ili prodati

Jedan od najvažnijih savjeta za uštedu je da otkažete skupe pretplate ili članstva koja ionako jedva koristite. Treba Vam još ideja? Ako se ne volite znojiti u teretani, možda biste više uživali u sportovima na otvorenom ili jednostavno napravite jednokratnu investiciju u bučice i prostirku za fitness za vježbanje kod kuće.

Neiskorištene stvari mogu se pretvoriti u novac na platformama s rabljenom robom ako su još upotrebljive. Na primjer, kuhinjski aparat koji nam je tetka poklonila za Božić i od kojeg nemamo nikakve koristi ili skupa balska haljina u koju više ne stanemo i koja zapravo samo zauzima mjesto u ormaru. Isto vrijedi i za igračke s kojima se djeca odavno ne igraju. Sretni smo zbog dodatnog novca koji smo prikupili, a povrh toga, rješavanje nepotrebnih stvari je također dobro za dušu.
 

3. Recyling i upcycling

Proizvodi za jednokratnu upotrebu su dugoročno gledano obično puno skuplji od proizvoda koji se koriste nekoliko puta. Povrh toga, proizvodimo puno nepotrebnog otpada. Umjesto vlažnih višenamjenskih maramica koje odmah završe u kanti, radije brišemo i čistimo perivim krpama. Umjesto jednokratnih pamučnih jastučića, kupujemo samo višekratne jastučiće za skidanje šminke. Bebinu guzu više ne čistimo vlažnim maramicama, nego ručnicima i vodom.
 
Recikliranje i upcycling su u modi - bilo da se radi o starim staklenkama za pekmez koje su pretvorene u lijepe ukrasne predmete ili o starim vrećicama čaja i talogu kave koji su još uvijek dobri kao gnojivo za biljke. Čak i rabljena odjeća koje smo se zasitili može postati novi favorit uz malo kreativnosti, našivenih perlica, gumba, smiješnih zakrpa za peglanje ili DIY trenda visible mending.

Štednja novca: savjeti za svakodnevicu

4. Napravite sami umjesto da kupite

Naravno, s vremena na vrijeme želite se počastiti nečim. No, je li potrebno baš svaku pauzu za ručak naručiti hranu ili kupiti sendvič? Ponijeti sa sobom obrok koji ste sami pripremili ili podgrijati ostatke od prethodnog dana puno je jeftinije, a u većini slučajeva i zdravije. Ako imate vrt ili balkon, možete uzgojiti svoje vlastito povrće jer je puno boljeg okusa od rajčica iz supermarketa, a također je i vrlo zabavno. Isto tako možete napraviti vlastitu kozmetiku i proizvode za čišćenje koristeći jednostavna kućna sredstva i jeftine sastojke.
 

5. Posuditi i dijeliti

Kruže različite brojke, ali se pretpostavlja da prosječna osoba u zapadnim industrijaliziranim zemljama posjeduje između 8.000 i 10.000 stvari. No, ne trebaju nam sve one toliko često da se stvarno isplati kupiti ih! Na primjer, mogli bismo dijeliti kosilicu ili bušilicu sa susjedima. Ako auto većinu vremena samo stoji, dijeljenje automobila može biti povoljna alternativa. Možete čak i iznajmiti odjevne predmete za posebne prigode jer je ponuda sve veća, posebno u većim gradovima.
 

6. Savjeti za uštedu energije: učinkovitost se isplati

Uštedjeti novac u svakodnevnom životu nije tako teško, pogotovo nakon što ste jednom odbacili svoje stare navike. Ovo se isplati za kućni budžet i okoliš. Mnoštvo je savjeta i za uštedu energije. Primjerice, umjesto zagrijavanja vode na štednjaku, bolje je koristiti (redovito od kamenca očišćeno!) kuhalo za vodu. Porciju obroka za jednu osobu učinkovito zagrijte u mikrovalnoj pećnici, umjesto na štednjaku. Bolje je raditi na prijenosnom računalu umjesto na stolnom računalu. Prethodno zagrijavanje u pećnici može se preskočiti za mnoga jela. Ako rublje pravilno objesite, uštedjeli ste si sušilicu i sat ili dva rada s glačalom.
 

7. Štednja novca: planiranje umjesto spontanosti

Da, to isprva ne zvuči baš zabavno ali nažalost spontanost i štednja rijetko idu zajedno. Nije uzalud popis za kupovinu uvršten među najbolje savjete za uštedu novca. Jer ako u kupovinu idete spontano (i možda još uvijek gladni), obično stavite više u košaricu i na kraju bacite vrijedne namirnice. Zato vikendom napravite plan obroka za cijeli tjedan, napišite odgovarajući popis za kupovinu i onda ga se striktno pridržavajte. Također kombinirajte više putovanja automobilom kada je to moguće. Ne dovršavajte odmah kupnju u internetskim trgovinama, već proizvode ostavite u košarici dan-dva jer ćete se često odlučiti da ipak ne kupite baš sve stvari.
 
Također je važno zabilježiti sve troškove u knjizi budžeta, a to može biti u bilježnici, u Excel tablici ili u aplikacijama za vođenje budžeta. Važno je steći pregled i prepoznati potencijalne prilike za uštedu.