Active Beauty
Menstrualni bolovi: ove 4 domaće biljke mogu biti od pomoći

Sprječavanje bolova

Menstrualni bolovi: ove 4 domaće biljke mogu biti od pomoći

Rješenje ne mora uvijek biti tableta. Majka priroda osmislila je niz stvari kako bi pomogla ženama da ostvare veću ravnotežu tijekom menstruacije i da ih ne muče dosadni menstrualni grčevi. Sljedeće domaće biljke definitivno imaju moć protiv menstrualnih bolova.

Da odmah na početku razjasnimo jednu bitnu stvar - ako imate neuobičajeno jake menstrualne tegobe, nužno je konzultirati se s ginekologom i razjasniti s njime koji je razlog. Na primjer, neke žene mogu patiti od endometrioze, dobroćudnih izraslina u sluznici maternice koje su povezane s jakom boli.

Ova četiri kućna proizvoda mogu pomoći kod menstrualnih tegoba

Za sve preporučene domaće biljke vrijedi isto - prije uporabe morate se posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom o nuspojavama i djelovanju s drugim lijekovima. Nemojte podcijeniti snagu biljke! Jače i dugotrajnije tegobe razjasnite s liječnikom.

1. Domaće biljke protiv menstrualnih tegoba: konoplja

Imate tegobe prije i za vrijeme menstruacije? Ovisno o tome koliko dugo traju i koliko su teške, mogu upućivati na PMS (predmenstrualni sindrom) ili PMDD (predmenstrualni disforični poremećaj). U oba slučaja, čaj od konoplje može ublažiti simptome. Budući da je konoplja fitohormon, odnosno biljni hormon, važno je prethodno posavjetovati se s liječnikom. Vjeruje se da konoplja snižava razinu prolaktina i stoga može biti korisna kod tegoba koje su potaknute njegovom pretjerano visokom razinom. Moguća područja primjene kućnog lijeka uključuju: menstrualne bolove, bolove u prsima prije i tijekom mjesečnice ili simptome tijekom menopauze. Savjet liječnika također je potreban i za PCOS (sindrom policističnih jajnika) jer u nekim slučajevima primjena biljnih pripravaka može biti čak i kontraproduktivna. Osušeni plodovi konoplje mogu se pripremati kao čaj, dok ekstrakt ima jače djelovanje.

Savjet: razgovarajte sa svojim liječnikom prije konzumiranja konopljike. Uzmite u obzir da se ne smije konzumirati dok traje trudnoća ili dojenje.

2. Domaće biljke protiv menstrualnih tegoba: vrkuta

Još jedan čaj koji može pomoći kod menstrualnih bolova je čaj od vrkute. Kaže se da ovaj čaj ublažava grčeve u trbuhu tijekom menstruacije. Prokušani kućni lijek ima svestrano djelovanje jer se može koristiti i u menopauzi. Ostala moguća područja primjene ovog svestranog čuda su blagi gastrointestinalni problemi i proširene vene. I u ovom slučaju obavezno je konzultirati se s liječnikom kako bi se otkrili pravi zdravstveni problemi i razjasnile eventualne nuspojave i interakcije.

3. Domaće biljke protiv menstrualnih bolova: stolisnik

Stolisnik se također smatra učinkovitim sredstvom protiv menstrualnih grčeva koje ublažava bolove. Svi koji imaju problema s probavom tijekom mjesečnice, također mogu pronaći potporu u ovoj čudesnoj biljci. Stolisnik može pozitivno djelovati na predmenstrualne tegobe i pospješiti ugodan san tijekom menopauze. Najbolje ga je pripremati kao čaj. U ljekarni će vas rado posavjetovati na koje nuspojave i interakcije trebate pripaziti te će vam reći koje je još biljke najbolje pomiješati sa stolisnikom za blagotvoran učinak čaja. Ozbiljne i dugotrajne zdravstvene probleme najbolje je razjasniti sa svojim liječnikom.

4. Domaće biljke protiv menstrualnih bolova: kamilica

Ovaj kućni lijek možete pronaći u svakom supermarketu, a vjerojatno čak i u svojoj uredskoj čajnoj kuhinji. Riječ je o čaju od kamilice. Ponekad ga pijemo samo da bismo smirili živce i želudac, no kamilica je djelotvorno sredstvo za ublažavanje grčeva i menstrualnih bolova. Ako vas tijekom dana muči nadutost, čaj od kamilice može pružiti dodatno olakšanje.
 
Savjet: ako imate alergijsku reakciju na biljke iz obitelji tratinčica, trebali biste izbjegavati stolisnik i kamilicu i odabrati neko drugo ljekovito sredstvo.

Više informacija o ženskom zdravlju potražite na: dm.hr/zenskozdravlje