Kada bi se s djetetom trebalo otići kod dječjeg zubara?

Već od prvog zuba? Oko ovog pitanja stručnjaci nisu baš suglasni. Međutim, u svakom slučaju biste trebali prati zube sa dječjom pastom čim se pojavi prvi mliječni zub. Od izbijanja prvog zuba, posjeta dječjem zubaru može itekako imati smisla kako biste se i Vi kao roditelji informirali o pravilnoj prevenciji karijesa, tehnici pranja zuba četkicom i korištenju konca. Prva posjeta sa aktivnom pretragom trebala bi se dogoditi najkasnije onda do kada djetetu izrastu svi zubi.

 

Što se događa prilikom prve posjete dječjem zubaru?

U najboljem slučaju ništa. Zbog toga bi roditelji, ako je to moguće, trebali izbjegavati potražiti dječjeg zubara onda kada je već vrijeme za teže liječenje jer to može uplašiti dijete i izazvati stalni strah od zubara. Bolje je redovno ići kod zubara, koji će djetetu pokazati uređaje ili će pustiti dijete da samo otkrije iste. Tako rastu šanse ne samo da se izbjegne karijes, nego da se uspostavi i normalan odnos prema prevenciji.

Ali što ako dijete pokazuje strah od zubara iako nikada nije bilo kod njega? Povedite dijete kada i sami idete na rutinske termine. Možda ne bi trebali ići s vama kada radite liječenje korijena zuba, ali ako izbliza vidi rutinsku kontrolu iz prve ruke, to može biti od velike pomoći.  

Postoje i ordinacije koje su se specijalizirale za male pacijentice i pacijente. Ovdje su bojažljiva djeca u dobrim rukama i posjeta zubaru može postati pozitivan događaj.

 

Kako ću pripremiti svoje dijete za dječjeg zubara?

Idealna priprema ne postoji. Međutim, obavezno biste trebali izbjeći dovođenje zubara u vezu sa boli zuba. Izbjegavajte govoriti „Ako ne budeš prao zube, boljet će te i morat ćemo kod zubara.” Također, rečenice kao što su “Ne treba da te strah.“ ili „Ne boli.“ kod djeteta stvaraju loš osjećaj i čine ga nepovjerljivim i tako odmah imaju negativno mišljenje o tom mjestu. Umjesto toga recite „Zubar će tvoje zube učiniti lijepima i zbog toga je bitno da ideš zubaru.“

Pozitivan pristup pomaže djeci izbjeći strah od zubara. Dječje knjige, audio knjige ili pjesme na temu zubar i pranje zuba mogu pomoći, da se upoznaju s time i da odgovore na pitanja koja djeca imaju. Već unaprijed možete sa svojim djetetom vježbati da otvori usta. Pustite npr. dijete da sa lampom gleda u Vaša usta. Također, možete se i s lutkom ili plišanim životinjama igrati zubara.

Najbolje bi bilo da termin kod zubara zakažete u onom periodu dana kada je Vaše dijete odmorno, pretežno prijepodne. Dođite malo ranije u ordinaciju kako biste djetetu dali vremena da otkrije sve u novom okruženju. I posebno važno, ako ste vi opušteni, Vaše stanje će se prenijeti i na dijete. Mnogi roditelji svoje dijete nakon posjete zubaru nagrade malim poklonom ili slatkišima. To međutim može biti kontraproduktivno. Umjesto toga, iskreno pohvalite Vaše dijete i recite mu da je ono sada „veliko“, a to vole mala djeca, jer ona žele biti kao svoji roditelji.