Active Beauty
5 stvari koje možemo naučiti od naših kćeri

Promjena perspektive

5 stvari koje možemo naučiti od naših kćeri

Majke žele svoje kćeri što više toga naučiti, pripremiti ih za život. No, toga da naše kćeri mogu biti pravi učitelji, često nismo niti svjesni.
S rođenjem našeg djeteta sve se mijenja - često i pogled na svijet. Svejedno u kojoj su upravo dobi, od naših kćeri možemo mnogo toga naučiti - o sebi kao majkama, o našim vrijednostima, stavovima i pogledima na svijet, o životu. Zahvaljujući njima lakše je zauzeti drugi kut gledanja i otvoriti suženi način gledanja na mnoge teme.

 

Učenje od naših kćeri

1. Savršeno nesavršena

Mnoge majke vođene su navodnim perfekcionizmom koji iskače na svim kanalima društvenih medija. No u životu s malim djetetom, majci postaje brzo jasno da kćeri ne očekuju da je sve uvijek savršeno - niti mi sami niti okolina. U dobi dječjeg vrtića malima je sasvim svejedno je li mama danas odabrala šlampavi omiljeni džemper, a sutra modernu bluzu s volanima. Izlazi li iz kuće našminkana ili nenašminkana. Malo dijete ne osuđuje svoju majku jer stan nije tip top pospremljen i stiliziran kao na Pinterestu. Ili ako taj dan nije napravljeno sve što je planirano. Za dijete u toj dobi je mama najbolja mama koja postoji. Jednostavno zato što je takva kakva jest – savršeno nesavršena. Tim dobronamjernim očima trebali bismo i mi sebe češće promatrati.

 

2. Biti u sadašnjem trenutku

„Kada moja kćer započne neku stvar, u potpunosti se tome posveti. Kada se igra, onda se igra. Kada crta, onda crta. Kada čita, onda čita. Ako joj se netko obrati, ako je jelo gotovo ili zvoni telefon - ona je u potpunosti u sadašnjem trenutku i isključivo je fokusirana na to što radi“, piše majka u svom blogu. Nevjerojatna osobina koju je svatko od nas jednom imao u sebi i koja se kroz odrastanje i žongliranje između deset stvari odjednom gotovo izgubila. Pokušajmo je ponovno osvijestiti, tu neizrečenu, gotovo budističku mudrost: „Radi ono što radiš, sve ostalo ima vremena.“

3. Pustiti

Kada ste posljednji puta zapjevali iz petnih žila? Glasno, iskrivljeno, sa žarom. Ili se onako dobro zezali. Slobodni od srama i razmišljanja je li to primjereno za odrasle?“. Djeca se predaju svojim emocijama s takvom samorazumljivošću. Ona se ne pretvaraju. Ona su istinska i iskrena. To je zavidna osobina koju i mi majke skrivamo negdje u repertoaru svojih emocija i koja povremeno smije izviriti. Jer pjevanje iz sveg glasa uz omiljenu pjesmu ili ples, ima u sebi nešto oslobađajuće. I ako se time obitelji izmame suze od smijeha, utoliko bolje.

 

4. Biti ponosan na sebe

Prvi puta skočiti s ruba bazena u vodu, prvi se puta usuditi reći konobaru „Mogu platiti“, prvi puta prespavati kod prijateljice. Naša djeca svaki dan nadilaze sami sebe i to s pravom s ponosno uzdignutim prsima. Kod odraslih je osoba normalno da sve rjeđe doživljavaju prvi put, no unatoč tome, mi majke smijemo osjetiti ponos. Ne samo kada u nekim situacijama iskačemo iz naših sjena ili napustimo svoju zonu ugode. Ne, ali kada navečer umorne ležimo na kauču i razmišljamo o danu punom doživljaja. Smijemo biti ponosne na to kako se nosimo sa svakodnevnim životom. Čak i ako je ponekad slučaj: „Kod nas ide. Doduše, unatrag, ali ide!“ ☺

 

5. Svijest o okolišu

Ne moramo biti istraživač mladih da bismo primijetili da se u životu naših mladih nešto događa. Zbog životinja ne konzumiraju svaki dan meso i uživaju u vegetarijanskim i veganskim alternativama. Prednost daju biciklu ako na putu nije potreban auto. I radije nose cool vintage odjeću s karakterom nego bezdušnu brzu modu . U našim kćerima izrastaju snažne osobe na koje mi majke možemo biti ne samo ponosne, već i od toga nešto naučiti.