Active Beauty
Gljivice na noktima i što sada? Ovako ih se možete riješiti

Njegovani nokti

Gljivice na noktima i što sada? Ovako ih se možete riješiti

O gljivicama na noktima znamo prije svega jedno: mogu biti prilično tvrdokorne. Pravovremenim i ustrajnim djelovanjem možemo ih pobijediti.
Da odmah otkrijemo što je najbolje: gljivice na noktima su u većini slučajeva samo neugodne, ali nisu opasne. Riješiti ih se svakako želimo što prije jer se mogu proširiti. Ovi aspekti su odlučujući kod gljivica na noktima: rano prepoznavanje simptoma, ustrajno liječenje i eventualno liječnički savjet.
Za Vas smo pripremili sve što je potrebno znati o temi gljivica na noktima:

 

1. Što su gljivice na noktima?

Gljivice na noktima su infekcija koju uzrokuje gljivica. Pritom se nitaste gljivice šire u nokatnom krevetu. Mnogi oblici gljivica na noktima su zarazne i možemo se zaraziti posvuda gdje hodamo bosi. A ako sami imate gljivice na noktima, u zajedničkim biste tuševima trebali obavezno nositi papuče.
Čak i ako gljivice na noktima mnogo češće napadaju nokte na nožnim prstima, u rijetkim slučajevima se mogu pojaviti i na noktima na rukama. Posebno je važno znati da gljivice na noktima u pravilu ne nestaju same i obavezno se moraju liječiti. Ako se ne liječe, mogu se proširiti ili toliko napasti nokat da će na kraju otpasti. To pak može dovesti do upala i bolova.

 

2. Što je uzrok gljivicama na noktima?

Postoje tri glavna uzročnika za gljivice na noktima:
 • nitaste gljivice
 • kvaščeve gljivice
 • gljivice plijesni
Kao što smo već spomenuli, za većinu infekcija gljivica na noktima daleko su najviše odgovorne nitaste gljivice.
Veći rizik zaraze postoji na javnim mjestima na kojima hodamo bosi. Posebno su ugroženi stariji ljudi zbog njihovog slabijeg imunološkog sustava. Sportašice i sportaši također iz jednog razloga: gljivice vole toplu i vlažnu okolinu i zato se posebno dobro osjećaju u oznojenoj sportskoj obući.
Gljivice na noktima mogu pogodovati i nastanku bolesti atletskog stopala. Osim toga, preuska obuća predstavlja rizik. Zbog stisnutih nožnih prstiju u obući može doći do finih povreda noktiju na nožnim prstima. I u njih gljivice mogu lakše prodrijeti.

 

3. Kako se gljivice na noktima mogu izbjeći?

Za sprječavanje gljivica na noktima, trebali biste, osim već spomenutih mjera, uvijek voditi brigu o zdravoj klimi stopala:
 • izbjegavati sintetičke materijale
 • odmah promijeniti mokre čarape
 • svakodnevno mijenjati čarape i prati ih vrućom vodom
 • uživati u njegujućim kupkama za stopala
 • kod čarapa i obuće voditi brigu o kvalitetnim materijalima kako bi se izbjeglo znojenje
 • ne oblačiti istu obuću svaki dan već je međuvremenu provjetriti
 • prostore između nožnih prstiju uvijek pažljivo osušiti
 • redovna njega noktiju

4. Kako se mogu prepoznati gljivice na noktima?

Glavni problem kod gljivica na noktima je da se često otkriju tek kasno. Pritom je vrlo važno pravovremeno djelovanje. Sljedeći simptomi ukazuju na infekciju:
 • nokat postaje lagano mat
 • vide se bijele ili žućkaste trake
 • nokat se neravnomjerno zadeblja
 • nokat puca sve dok se u potpunosti ne uništi i otpadne
Ozbiljno shvatite i prve naznake i u slučaju sumnje odmah počnite s prikladnim liječenjem!

 

5. Što učiniti kod gljivica na noktima?

Ako netko već pravilno tumači prve naznake gljivica na noktima, može ih većinom lokalno liječiti. Za to postoje brojni proizvodi. Na primjer:
 • otopine protiv gljivica na noktima
 • olovke za liječenje noktiju
 • ulja za njegu noktiju
A kako bi liječenje bilo učinkovitije, prvo bi se trebao otkloniti najgornji napadnuti sloj nokta. Kako biste izbjegli ozljede, najbolje je da to ne radite sami, već da se isto provede u sklopu medicinske njege stopala. Nakon toga možete koristiti te proizvode. Važno: liječenje gljivica na noktima može biti vrlo dugotrajno. Ali je potrebno nastaviti s njime sve dok u potpunosti ne izraste zdrav nokat. Kod noktiju na nožnim prstima koji sporo rastu to može trajati i do godine dana.

 

6. Kada posjetiti liječnika?

Načelno se preporuča da se kod gljivica na noktima odmah posavjetujete s liječnikom. Liječnika se svakako mora posjetiti ako je inficirano više od tri nokta ili ako je oštećeno više od dvije trećine površine nokta. U tom slučaju neće biti dovoljna samo lokalna terapija, već se većinom mora dodatno uzimati antibiotik. Čisto homeopatska liječenja su znanstveno osporavana i njihova se učinkovitost do sada nije mogla sigurno dokazati. U svakom se slučaju preporuča razgovor s liječnikom.

Njeguje s kokosovim uljem i shea maslacem

Olovka za njegu noktiju marke alverde NATURKOSMETIK

Kupi sada u dm online shopu

 

S uljem od koštica marelice i ekstraktom pasjeg trna

Ulje za njegu stopala marke alverde NATURKOSMETIK

Kupi sada u dm online shopu

 

Štiti nokat od novih infekcija

EVELINE COSMETICS Therapy lak za njegu noktiju

Kupi sada u dm online shopu