Active Beauty
Osvještavanje: sedam mitova o njezi zubi

Pravilna njega

Osvještavanje: sedam mitova o njezi zubi

Pranje zubi tri puta dnevno ili samo ujutro i navečer? Jako ribanje ili radije nježno pranje? Zubna pasta s fluoridom ili bez? Radije koristiti četkicu s tvrdim ili mekim čekinjama? O pravilnoj njezi zubi kruže razna vjerovanja. Stomatolog Stefan Fickl daje savjete o tome što možemo učiniti za zdravlje naših zubi.

Ovako funkcionira zubna njega: stručnjak objašnjava

Naši trajni zubi trebali bi trajati cijeli život. Ali kako funkcionira savršena njega zubi? U svojoj knjizi „Auf den Zahn gefühlt (Rješenja za zube)“ (Kiepenheuer & Witsch) Stefan Fickl, stomatolog i profesor na Sveučilištu Julius Maximilian u Würzburgu, daje sažetak najnovijih saznanja iz stomatologije. Pročitajte njegove savjete o pranju zubi.
 

Mit 1: električne četkice za zube su bolje od ručnih.

Ovaj mit njege zubi samo je uvjetno točan. Mnogo važnije od vrste četkice za zube je njihovo ispravno korištenje. Ako netko godinama zube pere ručno, nema problema sa zubima i nerado si želi nabaviti dodatni električni uređaj, može svakako ostati pri svojoj navici.
 
Jedan ste od nemarnih perača zubi? U tom slučaju električne četkice za zube imaju ključnu prednost: „Većina električnih četkica za zube ima tajmer“, objašnjava ovaj stručnjak. Jer mnogi peru zube kraće od preporučene dvije minute, što pokazuju studije. No, najmanje toliko vremena bi si trebalo uzeti za njegu zubi kako bi se uklonilo dovoljno zubnih naslaga. Uz to zbog vibracija električne četkice bolje raspoređuju pastu za zube u teško pristupna područja između zubi.
 

Mit 2: mekane četkice ne čiste dovoljno dobro.

Da, tvrde ili srednje tvrde četkice brže uklanjaju zubnu naslagu, ali time prilikom pranja i češće dolazi do ozljeda zubnog mesa. „Iz tog razloga biste trebali uzeti četkicu za zube s mekim čekinjama (često se za to koristi promidžbeni izraz ‚soft ili ultrasoft‘) ili za električnu četkicu za zube odaberite mekanu glavu četkice“, navodi Stefan Fickl u svojoj knjizi.
 
Kod mekih čekinja morate imati u vidu nekoliko stvari. Važno je da koristite „senzitivnu“ pastu za zube jer se tako ne može oštetiti važna zubna caklina. Osim toga bi se vrijeme čišćenja trebalo malo produžiti kako biste skroz uklonili zubne naslage. Mekana četkica se mora češće mijenjati nego zubna četkica s tvrdim čekinjama, najkasnije svaka tri mjeseca.

 

 

Mit 3: zubna pasta s fluoridom šteti zdravlju

 
Rasprostranjen je mit da fluorid šteti zdravlju. Ali zabrinutost nema temelja. To iznosi i Europska agencija za sigurnost hrane (Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit (EFSA)) na svojoj web-stranici. Fluorid je kritičan samo u vrlo velikim količinama. A baš kod njege zubi fluorid je nezamjenjiv jer je najučinkovitiji u sprječavanju karijesa. Odrasla osoba bi morala pojesti više tuba zubne paste da bi razvila simptome trovanja. Dakle, nema straha od fluorida, ohrabruje Stefan Fickl: „Fluorid je jedna od najistraženijih tvari u svijetu. Neke zemlje fluorid dodaju čak i u svoju pitku vodu kako bi se održao učinak sprečavanja karijesa.“
 
Važno je da usta nakon čišćenja zubi ne ispirite vodom, već samo ispljunite! Tako će fluorid u zubnoj pasti posebno dobro djelovati. Skloni ste stvaranju karijesa? U tom slučaju stomatolog čak preporuča da jednom tjedno koristite gel za zube s većom koncentracijom fluorida. A što učiniti ako još uvijek sumnjate? „Prije nego što čistite zube sa zubnom pastom bez fluorida, za Vas bi alternativa bila zubna pasta koja sadrži hidroksiapatit. Svi ostali proizvodi se ne preporučuju jer rizik od karijesa dramatično raste“, navodi stručnjak za njegu zubi.

Njegova je preporuka da se radije kod stomatologa posavjetujete o medicinskom izbjeljivanju nego da kod kuće koristite kreme za izbjeljivanje zubi. Jer one mogu naštetiti zubnoj caklini. Relativno bezopasne su trakice za izbjeljivanje iz drogerije, navodi stručnjak. U njima je koncentracija sredstva za izbjeljivanje vrlo mala. Nedostatak je što se velike promjene u boji zubi ne mogu očekivati s trakicama za izbjeljivanje za samoprimjenu.
 

Savjeti stručnjaka: što je važno kod njege zubi

Mit 4: kod njege zubi je odlučujuća pravilna tehnika pranja.

Da, savršena tehnika pranja zubi zaista postoji. U svojoj knjizi Stefan Fickl iscrpno je opisuje: „Četkicu za zube stavite pod kutom od 45 stupnjeva u prijelazno područje između zuba i zubnog mesa. Četkajte nekoliko sekundi, a zatim nježno, kružnim pokretima, pomičite četkicu od gornjeg zubnog mesa prema dolje. I to tako na svim zubnim površinama, izvana i iznutra.“ Ali on dodaje i da za većinu to nije praktično. Osim ako se od pranja zubi želi napraviti znanost.
 
Stoga je njegov savjet: „Jednostavno je samo važno da ne zaboravite niti jednu zubnu površinu.“ Posebno biste trebali paziti na jedno područje, kako navodi ovaj stručnjak, a to je prijelaz od zubnog mesa prema zubu. Ovdje se naime nakuplja posebno mnogo bakterija. Pokret brisanja od zubnog mesa prema zubu najnježniji je za osjetljivo zubno meso.
 

Mit 5: zubna svila i otopina za ispiranje usta su neizostavni.

Preporuka redovnog korištenja zubne svile se prema Stefanu Ficklu ne može znanstveno dokazati: „Ako je sadržaj fluorida u zubnoj pasti dobar, tada se učinak zubne svile može zaobići.“ Ali to vrijedi samo za ljude sa zdravim zubima i zubnim mesom. Ako je netko sklon paradontozi i upalama zubnog mesa, područja između svojih zubi trebao bi dobro čistiti, i to s interdentalnim četkicama. Najbolje je tražiti savjet od stomatologa!
 
I korištenje otopina za ispiranje usta ovaj stručnjak smatra precijenjenim: „Ako netko dva puta dnevno uredno čisti svoje zube sa zubnom pastom koja sadrži fluorid, za njega je dodani učinak otopine za ispiranje usta vjerojatno vrlo mali“. Kada otopine za ispiranje usta mogu biti korisne kod njege zubi? Kod fiksnih zubnih aparatića ili kod snažno izloženih površina korijena.
 

Mit 6: proizvodi za izbjeljivanje su loši za zube.

Obojenja zubi kavom ili čajem nemaju utjecaja na bolest zubi. No, mnogi žele bjelije zube pa se pitaju jesu li proizvodi za izbjeljivanje štetni za zube? „Na ovo se pitanje može odgovoriti relativno jednostavno i brzo s "Ne“, umiruje Stefan Fickl. Ali se mora razmisliti o sljedećem: „Zubi s tim zubnim pastama postaju bjeliji, ali se može izgubiti zubni materijal, nije to dramatična količina, ali je upitna žrtva za ljepotu.“
 
Njegova je preporuka da se radije kod stomatologa posavjetujete o medicinskom izbjeljivanju nego da kod kuće koristite kreme za izbjeljivanje zubi jer one mogu naštetiti zubnoj caklini. Relativno bezopasne su trakice za izbjeljivanje iz drogerije, navodi stručnjak. U njima je koncentracija sredstva za izbjeljivanje vrlo mala. Nedostatak je što se velike promjene u boji zubi ne mogu očekivati s trakicama za izbjeljivanje za samoprimjenu.
 

Mit 7: kada se zubi peru nakon jela, „smije“ se sve jesti.

Ovaj mit je nažalost netočan. Prehrana ima vrlo velik utjecaj na zdravlje zubi. „Ista prehrana koja je dobra za Vaše srce ili Vašu jetru je dobra i za Vaše zubno meso i Vaše zube“, sažima ovaj stomatolog. Jedno istraživanje sveučilišta u Freiburgu potvrđuje da mediteranska hrana može znatno poboljšati vrijednosti upale u ustima, poput krvarenje zubnog mesa, kod nepromijenjene rutine čišćenja zubi.
 
Najvažnija zapovijed za prehranu dobru za zube je izbjegavati napitke koji sadrže šećer i uopće ih ne konzumirati čak niti raspodijeljeno preko dana. Slatkiši bi se trebali reducirati na jedan ili dva deserta dnevno. Također, snažno prerađena jela su većinom premekana i stoga su i loša za zube. Stefan Fickl objašnjava zašto je to tako: „Žvakanjem se odstranjuje velik dio bakterija sa zuba. Što više Vaši zubi moraju raditi prilikom jela, to bolje.“ Dodatni plus je da tko duže žvače, potiče protok sline, a ona ispire preostale bakterije.
 
Važno je također da se caklini između obroka daju pauze za regeneriranje. No što ako se netko ne može odreći grickalica u međuvremenu? Preporuča se žvakaća guma bez šećera nakon obroka. „Neprestano žvakanje aktivira i trenira muskulaturu žvakanja i stalnim žvakanjem se slina prekomjerno proizvodi“, objašnjava Stefan Fickl.

Mekana i inovativna četkica

elmex Ultra Soft četkica za zube

Kupi sada u dm online shopu

Za bolno osjetljive zube

SENSODYNE Pasta za zube Anti Caries

Kupi sada u dm online shopu

Tjedno za profilaksu karijesa

CURAPROX Perio Plus Focus CHX 0,50 paradontalni gel

Kupi sada u dm online shopu