Active Beauty
Sve varijante kovrči

Ovdje ništa nije ravno

Sve varijante kovrči

Tipično, uvijek želimo ono što ne možemo imati. Koja žena s prekrasnom ravnom kosom još nikad nije poželjela bujnu kovrčavu frizuru? Srećom, postoje metode koje pomažu u stvaranju željenih lavljih griva.

Kovrče

Spiralne kovrče najbolje uspijevaju pomoću električnog uvijača za kosu ili spužvastih uvijača tzv. papilota. Još jedan način na koji možete doći do bujne kose je da je ispletete kad je vlažna, primjerice napravite francusku pletenicu. Ostavite da se osuši preko noći pa ujutro nećete imati puno posla, osim učvršćivanja nastalih kovrči proizvodom za oblikovanje.

Valovi

Takozvani beach waves (”valovi s plaže”) ne vrte se oko svoje osi, već su samo blagi pokreti u kosi. Dobivaju se pomoću pegle za kosu korištenjem plosnatog ili valovitog nastavka, ili pomoću dobrih starih uvijača za kosu. Ako koristite veće uvijače, valovi će biti zaista glamurozni. Ipak, prije nego što počnete s uvijanjem ili pletenjem, potrebno je pripremiti kosu. Priprema može početi već pri pranju jer postoje mnogi šamponi za kovrčavu kosu koji pružaju kosi određenu čvrstoću. Ako nakon toga izlažete kosu visokim temperaturama, nemojte nakon pranja zaboraviti na zaštitu. Za tanku kosu preporuča se korištenje pjene, neke pjene pružaju i zaštitu od topline.

Kad su uvojci gotovi, dolazimo do fine obrade. Ovisno o strukturi vlasi i vrsti kovrče, odabire se odgovarajući završni proizvod. Kosi bez volumena potrebno je malo spreja za kosu, kovrčava kosa treba proizvod protiv zaplitanja. A ako Vam se sviđa trajno kovrčava kosa, zatražite savjet u dm frizerskom studiju o trajnoj ondulaciji. On je tu baš zato da Vam pomogne riješiti se starog izgleda.

Oblikovanje pomoću topline

Uvojci i spiralne kovrče

Najbrži je način oblikovanje električnim uvijačem. Što je uvijač deblji, to su uvojci veći. Ako želite male spiralne kovrče, potreban Vam je tanki uvijač. Najprije se pramen po pramen uvijaju donji, a zatim gornji slojevi kose. Na kraju je potrebno kovrče učvrstiti lakom za kosu.

Valovi

Zvuči paradoksalno, ali tako je: valovi najbolje uspijevaju pomoću pegle za kosu. Najprije ispletite nekoliko malenih pletenica, zatim prijeđite preko njih peglom. Raspletite pletenice i frizura je gotova!

Oblikovanje bez topline

Kovrče

Za spiralne kovrče podijelite vlažnu kosu na pramenove i namotajte na papilote. Zatim ostavite kosu da se osuši. Gustu i bujnu kosu najlakše je dobiti ako prespavate s papilotama u kosi i skinete ih tek sljedeće jutro.

Valovi

Za velike i bujne valove mogu se koristiti veliki uvijači za kovrče. Kosu posušenu ručnikom, kao i kod papilota, namotajte na uvijače i pustite da se prirodno osuši. I to možete ostaviti preko noći, ako Vam rekviziti za ljepotu neće ometati beauty-san.

Oblikovanje prirodnih kovrči

Ako imate prirodno valovitu kosu, to još uvijek ne znači da svakog dana bez truda izgledate savršeno. Često je oblikovanje prirodnih kovrči skuplje nego samo uvijanje kose. Kovrčava je kosa najčešće suša nego ravna. Regenerator nakon pranja kose u ovom je slučaju dobra podloga, on pruža sjaj i kroti neposlušne vlasi. Za oblikovanje se koristi maslac za kosu ili krema za kovrče koji kovrčama pružaju strukturu i red, ali i njeguju te sprečavaju zapletanje kose. Ako želite kosu oblikovati fenom, nemojte koristiti previše topli zrak jer će to isušiti kosu.

Oblikovanje trajno ondulirane kose

Moglo bi vas zanimati

Savršene obrve 

Trajne kovrče mogu se dobiti jedino kemijskim procesom preoblikovanja, tj. trajnom ondulacijom. Doduše, ona kao ni bojanje kose ili izbjeljivanje, nije tretman koji štedi kosu. Ipak, proizvodi koje koriste frizeri uvelike su napredovali. Moderne trajne ondulacije više ne opterećuju kosu toliko kao prije. Nipošto ne biste trebali sami pokušavati izvesti takvo što, radije se posavjetujte sa stručnjacima.