Active Beauty
Slasne delicije za uskršnju gozbu
Tekst: Eva Pohn

Slatki završetak

Slasne delicije za uskršnju gozbu

Za Uskrs si možete dati oduška i uživati u hrani. Nakon svečanog predjela i ukusnog glavnog jela uspješnu uskršnju gozbu će okruniti divan desert.

Slatka uskršnja gozba: torta s jagodama i svježim sirom

Sastojci za kalup za torte promjera 26 cm:


Za prhko tijesto:
Za biskvit:
Za punjenje:
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 150 g prosijanog šećera u prahu
  • 200 g kremastog svježeg sira
  • 300 g jagoda
  • malo maslaca za kalup
  • malo prosijanog šećera u prahu

Priprema:

Dno kalupa obložite papirom za pečenje te ga pritegnite obručem. Višak papira odrežite škarama. Obruč namastite maslacem i malo pobrašnite. Za prhko tijesto sve sastojke umijesite u glatko tijesto, koristeći samostojeći mikser ili ručno, te ga ravnomjerno utisnite u kalup. Tijesto na više mjesta probodite vilicom, prekrijte kalup i ostavite u hladnjaku ili zamrzivaču dok dno ne postane čvrsto. U međuvremenu pećnicu s ventilacijom zagrijte na 175 °C. Dno od prhkog tijesta pecite oko 20 minuta na srednjoj razini dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Za to vrijeme bjelanjke za biskvit umutite u čvrsti snijeg. Pomalo dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete sjajnu masu. Postepeno stalno miješajući pažljivo umiješajte žutanjke i ulje koje ćete tankim mlazom dodavati. Pomiješajte brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo i sve pažljivo umiješajte u prethodnu smjesu. Masu izlijte po tijestu u kalupu, zagladite površinu i pospite listićima badema i preostalim šećerom. Pecite oko 35 minuta na srednjoj razini dok ne poprimi zlatnožutu boju. Ostavite da se ohladi na rešetci te kolač odvojite od kalupa i s papira za pečenje.
Tortu dva puta po dužini razrežite. Najdonji dio pažljivi prebacite na pladanj. Umutite vrhnje za šlag. U jednoj zdjeli pomiješajte vanilin šećer, šećer u prahu i svježi sir i pažljivo u to umiješajte istučeni šlag. Operite jagode i izrežite ih na male kocke. Polovicu kreme premažite po dnu torte, zatim rasporedite polovicu jagoda. Pažljivo pritisnite srednje dno. Također nanesite kremu i jagode. Zatim stavite gornji dio i lagano ga pritisnite. Pospite tortu šećerom u prahu i ukrasite je ružicama. Ovo će biti savršeni završetak slasne uskršnje gozbe!

Uskršnja gozba u malom formatu: Mini cupcakes s kremom od limuna i svježeg sira

Sastojci za 12 komada:


Za tijesto:
Za kremu od svježeg sira:
  • sok i naribana kora 2 netretiranih limuna
  • 100 g omekšalog maslaca (sobne temperature)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica bourbon vanilin šećera
  • 200 g kremastog svježeg sira

Za ukras:
  • 30 g tekućeg meda
  • 50 g listića badema
  • lim s kalupima za mini muffine
  • 12 malih papirnatih kalupa za muffine

Priprema:

Pećnicu s ventilacijom prethodno zagrijte na 160 °C. U loncu otopite maslac. Dodajte mlijeko, kratko promiješajte i ostavite lonac sa strane.
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo, dodajte mljevene i sjeckane bademe te sol i sve pažljivo umiješajte u smjesu s jajima. Nakon što ste umiješali suhe sastojke u masu s jajima, također dodajte i pažljivo umiješajte smjesu mlijeka i maslaca, limunov sok i limunovu koru.
Umetnite papirnate kalupe u limenim kalup za mini muffine te ih napunite do 2/3 s tijestom. Pecite cupcakese 12-15 minuta u zagrijanoj pećnici i nakon 12 minuta čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Pečene mini cupcakese ostavite da se ohlade na rešetci.
Za kremu od svježeg sira sve sastojke kremasto umutite u samostojećem mikseru. Listiće badema stavite u premazanu tavu bez ulja i pustite da posmeđe na slaboj vatri. Ohlađene mini cupcakese premažite kremom od svježeg sira, pokapajte medom i ukrasite listićima badema.


Želimo Vam puno zabave kod isprobavanja recepata. Sretan Uskrs!