Active Beauty
3 ukusna recepta za juhe koje će Vam vratiti snagu
Tekst: Anita Freistetter, Eva Pohn

Jednostavno zdravo

3 ukusna recepta za juhe koje će Vam vratiti snagu

Proljeće već šalje prve glasnike. Međutim, još je prerano za bilje i domaće povrće iz vrta ili od OPG-ova. Sve dok ne dođe vrijeme za to, utješit ćemo se ovim juhama koje nisu samo jako ukusne, nego će Vas i divno ugrijati, osnažiti Vas i pokrenuti Vaš imunološki sustav.

Zelena detoks juha

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 800 ml povrtne juhe
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 1 glavica luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 2 mlada luka
  • 500 g krumpira
  • 150 g rikule (nekoliko listića ostaviti sa strane za dekoraciju)
  • 1 žlica ribanog đumbira
  • 2 žlice limunovog soka, po mogućnosti svježe cijeđeni
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Luk i češnjak ogulite i nasjeckajte. Celer narežite na komadiće a mrkvu na kolute. Ogulite i na kockice narežite krumpir. Mladi luk narežite u fine trakice.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. U njemu 3 minute pržite luk i celer. Dodajte češnjak, mrkvu i krumpir i uz stalno miješanje pržite još 2 minute. Zalijte sve povrtnom juhom i ostavite da krčka 20 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Zatim dodajte rikulu i nastavite kuhati još 3 minute. Juhu izmiksajte štapnim mikserom. Zatim je vratite u lonac i dodajte kokosovo mlijeko, naribani đumbir i limunov sok.
  4. Začinite soli i paprom, servirajte je u zdjelu i ukrasite je mladim lukom, listićima rikule i s malo papra.

Juha od graška sa smuđom i lješnjakom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci za 4 osobe:
  • 2 žličice kokosovog ulja
  • 3 žličice soka od đumbira
  • 1-3 žlice limunovog soka
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 500 ml povrtne juhe
  • 1 prstohvat sirovog šećera od šećerne trske i malo više za začinjavanje
  • 1 šaka lješnjaka
  • 1 žličica pročišćenog maslaca
  • 6 stabljika limunske trave
  • 2 ljutike
  • 1 češanj češnjaka
  • 800 g smrznutog graška
  • 400 g filea smuđa s kožom
  • 2 grančice mente
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Ostavite grašak da se odmrzne. Operite limunsku travu i odaberite 4 najtanje stabljike, gornje vrhove po potrebi zaoštrite i ostavite sa strane. Preostale dvije stabljike sa stranicom noža ili žlicom pritisnuti i narezati na 3 komada. Ogulite ljutiku i češnjak.
  2. U loncu zagrijte kokosovo ulje. U njemu pirjajte ljutiku i češnjak pri niskoj vatri 4 minute dok ne postanu prozirni. Dodajte grašak i komade limunske trave i nastavite pirjati sve zajedno 2-3 minute. Zatim dodajte šećer, sok od đumbira, 1 žlicu limunovog soka, kokosovo mlijeko i povrtnu juhu, pustite da zakuha i na srednjoj vatri oko 15 minuta pustiti da se grašak kuha dok ne omekša.
  3. U međuvremenu pod hladnom vodom isperite ribu, posušite kuhinjskim ubrusom i provjerite ima li kostiju. Narežite je na 16 jednakih komada i uvijek 4 komada nabodite na stabljiku limunske trave. Grubo nasjeckajte lješnjake, popržite ih u premazanoj tavi bez masnoće dok ne poprime zlatnožutu boju i ostavite sa strane. Mentu operite, tresite je da se osuši i sitno nasjeckajte listiće.
  4. Uklonite komade limunske trave iz juhe, juhu izmiksajte štapnim mikserom i provucite je kroz fino sito. Začinite sve s ostatkom limunovog soka, šećera, soli i papra. U tavi u kojoj ste zagrijali pročišćeni maslac stavite riblje ražnjiće i popržite ih sa svih strana na srednjoj vatri oko 4 minute.
  5. Juhu od graška stavite u duboke tanjure ili zdjele, stavite u svaki po jedan ražnjić, pospite s prženim lješnjacima u ukrasite mentom.

Osnažujuća crvena juha

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:
  • 4 cikle
  • 2 korijena peršina
  • povrtni temeljac
  • mješavina začina
  • malo kiselog vrhnja
  • malo grubo natrganog hrena
  • sol
  • crni papar

Priprema:

  1. Ogulite ciklu i korijen peršina te narežite na velike komade.
  2. Izmiksajte glatku smjesu pomoću štapnog miksera i začinite s malo povrtnog temeljca, mješavine začina, soli i papra. Za serviranje pospite sa svježim hrenom ili dodajte malo kiselog vrhnja.
  3. Stavite sve u lonac i napunite vodom dok ne prekrije sve. Ostavite da krčka na srednjoj vatri 15-20 minuta, dok komadi ne budu dovoljno mekani za štapni mikser.

Kako spasiti uprskane juhe

Nezgode se mogu dogoditi i najboljem kuharu. Često postoje jednostavni trikovi kako juhu ipak još možete spasiti.


Presoljena juha?

Ubacite jedan sirovi krumpir da se kuha u loncu s juhom jer on će upiti sol. Eventualno još možete - ovisno o vrsti juhe - doliti vodu, mlijeko ili vrhnje za šlag. I mali dodatak kiseline - primjerice u obliku octa ili limunovog soka - može pomoći kao i šećer. Zatim jednostavno još jednom podgrijte juhu.


Preljuta juha?

Mliječni proizvodi tu će pomoći u neutraliziranju ljutine. Alternativno se može dodati i malo maslinovog ulja jer se sastojak kapsaicin, koji je odgovoran za ljutinu, otapa u masnoći, nakuplja se na površini i onda se jednostavno može obrati s vrha.


Zagorena juha?

Nipošto se juha u tom slučaju ne smije miješati jer će se u protivnom po cijeloj juhi proširiti zagoreni komadići s dna lonca i za juhu više nema spasa. Bolje je da juhu odmah prelijete u novi lonac i zatim nastavite s kuhanjem.

Ako je i Vas obuzela želja za juhama, ovdje možete nabaviti potrebne sastojke.