Active Beauty
Sve što se oduvijek željeli znati o kosi

Činjenice.

Sve što se oduvijek željeli znati o kosi

…a niste se usudili pitati. Donosimo neka od najčešćih i najvažnijih pitanja.

Što pomaže kod suhe kose?

Kosa postaje suha, lomljiva i bez sjaja kada žlijezde lojnice proizvode premalo loja koji bi kosu održavamo vlažnom. Uzroci takvome stanju mogu biti vanjski uvjeti, loša njega, ali i prirodna sklonost. Što možemo poduzeti? Prvi korak: pripitati kako koristimo proizvode za njegu i prema potrebi to popraviti. Drugi korak: bolje se zaštititi od vanjskih faktora.

U praksi to ima sljedeće značenje:

∙ koristiti hidratantne šampone koji ostavljaju masni trag.
∙ birati blage, pH-neutralne proizvode za njegu.
∙ probati kure za kosu koje sadrže lecitin, lanolin ili pantenol. mit
∙ općenito smanjiti količinu proizvoda za njegu koja smije doći u doticaj s kosom.
∙ prestati koristiti peglu za ravnanje kose ili uvijače za kosu. Sušilo koristite isključivo s uključenim strujanjem hladnog zraka.
∙ izbjegavajte često pranje kose u prevrućoj vodi.
∙ zaštitite kosu od jakog sunca ili preniskih temperatura.

Preporučujemo:

Kokos u kosi. Balea hidratantni šampon za suhu kosu
Bez silikona. Balea hidratantni regenerator nahraniti će vašu kosu.

Koliko kose izgubim dnevno?

Svaki dan nam otpadne 50 do 100 vlasi, a najčešće nam toliko novih i naraste. No ako opadanje kose postane problem, uzrok može biti neka bolest što bi trebao utvrditi neki liječnik. I hormonalne promjene tijekom trudnoće ili u menopauzi mogu prouzročiti opadanje kose, a u većini slučajeva riječ je o prolaznome stanju.

Od čega se sastoji kosa?

Kosa se sastoji od rožnatih slojeva stanica koje rastu iz folikula. Skrivene ispod kože, uzimaju hranjive tvari za strukturu i rast. Svaka vlas sastoji se od oko 80 posto keratina te 10 do 15 posto vode. Ostatak su pigmenti, minerali i lipidi. Kosa ima tri sloja, a u unutarnjem se nalazi medula koja je obavijena slojem vlakana. Poglavito se sastoji od keratina i određuje čvrstoću, glatkoću i boju kose. Vanjski sloj je ljuskast u kojem su ljuskice složene jedna preko druge, baš kao i kod češera.

Što mogu napraviti protiv tanke kose?

Stručnjaci tankom kosom nazivaju onu kod koje vlasi nisu deblje od 0,04 milimetra što je za pola manje od uobičajene debljine. Tanka kosa je osjetljivija od normalne, manje dobro podnosi vrućinu i iziskuje nježniju njegu. Šamponi s pridodanim sastojcima poput vitamina B5 (pantenol) kosi daju povećani volumen. Stilisti dodatno preporučuju odgovarajuće frizure popust stepenasto šišane kose ili neke druge koja vizualno povećava volumen kose.

Preporučujemo:

48 h. Syoss lak za kosu podariti će vašoj kosi volumen i držati ga narednih 48 sati.
Volumen. Syoss full hair 5 šampon za bunost, pojačava volumen te daje gustoću vašoj kosi.

Koje ulje za kosu trebam izbjegavati?

Načelno se za svaki tip kose kože pronaći odgovarajuće ulje. Postoji posebno ulje za kosu osoba koje su sklone masnoj kosi, a djeluje tako što kosi vraća sjaj i kroti neposlušne vrhove. Ulje za kosu kao finish suhim vrhovima vraća ravnotežu. Prije nanošenja proizvoda za njegu suhe kose kosa ne smije biti vruća niti topla kako bi ulje neometano prodrlo u unutrašnjost vlati. Ako ulje nanosimo na kosu dok je još mokra, ima hidratizirajuće djelovanje i sprečava uvijanje kose. U ovom slučaju ulje ima bolje djelovanje ako ga prethodno zagrijemo. Ako ulje koristite za styling, zaštitit ćete kosu od štetnog utjecaja zraka iz sušila za kosu. Najodrživiju njegu omogućuje ulje koje ne sadrži silikone. Silikoni se talože na kosu i sprečavaju njegujući tvarima da prodru u vlas i otpuste svoje djelovanje.

 

Preporučujemo:

Njegujuća ulja. Gliss Miracels Oil Essence tretman podariti će vam luksuzno lijepu kosu.
Marokansko ulje. Olival arganovo ulje visoko je kvalitetno ulje bogatnog sastava. Pomaže regeneraciji kože, kose i noktiju.

Kako se riješiti preuti?

Vlasište se obnavlja svaka četiri tjedna i odbacuje odumrle stanice. Ako se taj proces odvija odviše brzo, stanice kože se ljušte i stvara se perut. Treba razlikovati suhu i masnu perut. Suha je rezultat odviše suhog vlasišta, a nastaje zbog pogrešne i suviše agresivne njege ili suviše jakog djelovanja vrućine izvana. U ovom slučaju najviše se isplati prijeći na blage proizvode za čišćenje. Masna perut nastaje pri povišenoj proizvodnji loja i često imaju zlatnu boju. Često je uzrokuju hormonalne promjene, na primjer u pubertetu kada se luči prekomjerna količina loja. Lojem se hrani gljivica
Malassezia furfur koja loj pretvara u kiselinu. Kiselina napada vlasište i tako se stvara perut. Šamponi protiv peruti to stanje mogu uspješno normalizirati ako se koriste dva do tri puta tjedno u razdoblju od otprilike jednog mjeseca.

Preporučujemo:

Prirodno. alverde šampon za kosu protiv prhuti smanjuje ljuskanje i sprečava svrbež i nadržaj vlasišta.
Protiv peruti. sebamed šampon protiv peruti smanjuje perutanje i daje kosi sjaj i volumen.