Menu

Živi i oblikuj svoj život: ovako ćete uspjeti

Osjećate unutarnju prazninu iako izvana sve ide kao po loju?

Home » Nadahnuće » Psiha » Živi i oblikuj svoj život: ovako ćete uspjeti - 05.2020

Poznato Vam je to da osjećate unutarnju prazninu iako izvana sve ide kao po loju? Budite sigurni: u tome niste sami. Logoped Christoph Schlick na svojim savjetovanjima često susreće ljude kojima je slično. On je uvjeren da je svaki čovjek dirigent vlastitog života i promjenom perspektive može ga promijeniti – iako to ponekad uopće tako ne izgleda.

 

Živi svoj život: 4 savjeta za više samoodređenja

 

  1. Motivirajte se smislom

Da biste se iz obeshrabrenog i oslabljenog stanja ponovo vratili u osjećaj živosti, potrebna je unutarnja motivacija. Za Christopha Schlicka, sastoji se od toga da se vlastiti život ispuni smislom. Za to morate otkriti što Vam je u životu važno.

Pri tome Vam pomaže jednostavna vježba: zapišite u malom rokovniku ili na papiriću uvijek iznova za što u životu osjećate strast. Kakve žudnje imate? „Samo onaj tko sam sebi postavlja puno pitanja“, kaže Schlick, „dobiva sve konkretniju sliku onoga što mu je stvarno važno i na taj način može rasti.“

 

  1. Dopustite rast i promjene

Rast se temelji na dodatnom izvoru snage, odnosno na našoj svijesti. Vlastito biće – „JA“ – u srži  je jako, snažno, dinamično i otporno. U nekim fazama života toga smo manje svjesni i tada se osjećamo utučeno i slabo. U drugim trenucima, naše unutarnje biće daruje nam toliko snage da zapadnemo u euforično raspoloženje. „Kada smo izbalansirani i uravnoteženi, nema toga nevremena koje nas može potresti“, kaže Schlick.

Pritom mnogi faktori u našem životu igraju ulogu: kakav je naš odnos prema nama samima? Kakav prema našim bližnjima? Kakav odnos imamo prema prirodi? Kako shvaćamo naše životne obaveze? Ničiji život nije savršen, ali svaki je čovjek u stanju crpiti novu životnu snagu i mijenjati se.

 

 

  1. Vježbe: život intenzivno osjećajte

Postoje različite mogućnosti za ponovo osvijestiti svoju životnu snagu. Početna vježba, koja je posebno prikladna u početku ljeta: lezite na livadu i Vašim tijelom dotaknite travu. Što cvjeta i živi na livadi? I: što u Vama cvjeta i želi oživjeti? Dajte si vremena. Nakon toga Vašu pozornost usmjerite na zrak i nebo. Zapitajte se: što želim doživjeti? U prirodi možete pronaći put do samog sebe.

Druga vježba: doslovno krenite na put. Zatvorite ulazna vrata za sobom i istražite pješice okolinu, ili si uzmite vremena za dužu šetnju ili čak planinarenje. Zapitajte se pritom: koji je moj cilj? Kamo zapravo želim? Na taj način svaki novi korak postaje novi početak.

 

  1. Život ispunite životom

Kada je vlastita svijest ojačana snagom volje, energijom i pozitivnim vizijama, prelazimo s riječi na djela. „Izađite iz pasivnosti i uđite u aktivnost – ta sila ima nešto strahovito moćno, oslobađajuće i kreativno u sebi“, savjetuje Schlick. Ako sami sebi stvarate slobodne prostore i u svoj život unesete pokret, automatski se ponovno osjećate živo i samoodređeno.

To se postiže i malim koracima. Napunite energiju tako što ćete se svaki dan zaustaviti i uzeti si po pet minuta za odmor. Stvorite si slobodan prostor oslobađanjem od negativnih navika. Posvetite Vašu pažnju stvarima koje Vas ispunjavaju. Uvedite dinamiku u Vaš život i glasno recite „NE“, kada se pri nečemu osjećate nelagodno. To Vam daje hrabrost da stojite iza vlastitih vrijednosti i kažete vlastitom putu „DA“.

Prema gore
OKViše informacija