Menu

Zero-waste u kuhinji

Upotrijebiti – ne bacati

Home » Život » Održivost » Zero-waste u kuhinji - 05.2019

Praktični zero-waste savjeti za kuhinju Sophie Hoffmann, autorice knjige „Zero Waste Küche“.

Natrule jabuke koristiti ne samo za mus, kompot ili štrudle, već i za smoothie ili za salatu.

Zeljasto povrće lako se pirja, a pogodno je i za lonac ili kao prilog za pizzu; može se koristiti za pesto ili za zelene sosove.

Stari kruh izdrobiti umjesto krušnih mrvica, koristiti za pravljenje brusketa; koru kuhati s juhama (kao vezivo i za gustoću).

Krastavci služe za aromatiziranje vode, za tjesteninu s povrćem (prikladno nasjeckano ili kao dodatak tjestenini), za smoothie.

Mrkva za povrće u pećnici, za kolač s mrkvom, kao juha ili pire. Ako su mekane, staviti na dva sata u hladnu vodu kako bi ponovo postale hrskave.

Trajanje:

Mnoge vrste voća i povrća dulje traju kada ih se čuva na hladnim mjestima bez izravnog utjecaja sunca. Pritom redovno izbacivati oštećene proizvode i odmah obraditi. Oprez, jabuke sadrže plin etilen. Ako ih se čuva uz rajčicu, brže će sazreti. Zeljasto povrće moguće je blanširati i zamrznuti ako se neće odmah koristiti. Kruh se također može zalediti – čak i u kriškama. Najbolje je kada se zaleđeno pecivo prvo malo navlaži, a onda zagrije u pećnici.

Sophia Hoffmann ne voli se razbacivati. U knjizi „Zero Waste Küche“ prikazano je kako autorica kuha pomoću ostataka od prethodnog dana – nastaju jela za koja se može reći da su izvrsna. Knjigom autorica želi pokazati kako je jednostavno kuhati uz svakodnevne i kreativne ideje – i to u duhu održivoga razvoja.

Prema gore
OKViše informacija