Menu

Zdrava kupovina i ušteda

Bio namirnice za svačiji džep? Moguće uz svjesnu kupovinu. A pri tom štedite klimu.

Home » Užitak » Prehrana » Zdrava kupovina i ušteda - 07.2019

Zemlja je jedinstvena. Nemamo rezervni planet u džepu. Stoga bi svatko trebao paziti da u svom svakodnevnom životu što više štiti resurse. Jer i navodne sitnice poput kupovine u supermarketu imaju veliki utjecaj. Uostalom, četvrtina ekološkog otiska ima ishodište u hrani.

Organska i regionalna

Još je važnije jesti na održiv i klimatski prihvatljiv način. To najbolje funkcionira s organski proizvedenom hranom. Njome se upravlja bez umjetnih gnojiva, a obično je finija i zdravija. Ekološki farmeri rade manje intenzivno na svojim poljima i sade raznoliko. Dakle, zemlja ostaje stabilna, plodna i bogata humusom. To iziskuje više vremena i rada, ali daje manje prinosa nego, na primjer, monokultura. Organsko meso zahtijeva uzgoj u skladu s vrstama, pri čemu se životinje opskrbljuju organski proizvedenom hranom koja ne sadrži antibiotike. Ali jednako je važna i regionalnost. Kratki putovi štede troškove prijevoza, a time i CO2. Na primjer, voće i povrće u prosjeku troše 48 puta više goriva od robe iz regije. Okolišu, kao i vašem vlastitom zdravlju, najviše pomaže mješavina tih dvaju faktora. Dakle: bio i regionalno.

Pristupačna organska hrana

Zvuči jednostavno, ali nije uvijek tako lako u praksi. Organska se hrana smatra skupom. Sada je moguće jesti štedljivo za klimu, organski, zdravo i istovremeno pristupačno. To barem pokazuje aktualna studija o košarici ekološke organizacije WWF Austrija. Njihov rezultat: oni koji jedu zdravije nisu samo dobri prema sebi, nego i prema okolišu. I to, bez trošenja više novca nego prije.

 

farmer stands in his fields, looks at his sugar beets

Glavno manje mesa

Konkretno, organizacija savjetuje da slijedite preporuke prehrambene piramide Ministarstva zdravstva prilikom kupovine. Tada ćete automatski pojesti puno povrća, žitarica, voća i mahunarki i malo mesa. Toga se ionako u Austriji konzumira tri puta više nego što su preporučili zdravstveni stručnjaci. Visoka potrošnja mesa troši mnogo površine, proizvodi velike količine stakleničkih plinova i dovodi do prekomjerne gnojidbe tla i vode. Umjesto toga, mahunarke kao što su grah, leća ili slanutak služe barem kao i izvori proteina.

Oni koji na ovaj način promijene svoje ponašanje u potrošnji često mogu pribjeći organskim proizvodima bez trošenja više novca nego prije. To pak smanjuje emisije stakleničkih plinova. „U borbi protiv uništavanja okoliša i klimatske krize, naša je prehrana jedna od najvećih poluga“, kaže Helene Glatter-Götz, stručnjakinja za održivu prehranu u WWF Austrija. „Usporedba košarica WWF-a jasno pokazuje da održiva i zdrava prehrana također može biti pristupačna. Kupnja organskih proizvoda nije stvar luksuza.“

Zelene oznake u dm-u

I dm drogerie markt želi ostaviti najmanji mogući ekološki trag. Kupci jednostavno prepoznaju održive proizvode kod dm-a gledajući na policu, gdje su označeni zelenim oznakama. Ova oznaka prima samo robu čije su oznake održivosti stvarno dobro utemeljene i testirane, na primjer Bio Austria. Iz uvjerenja, dm Hrvatska surađuje s domaćim proizvođačima poput OPG-a Ivan Veselić (džemovi) te MAS-VIN-a (maslinovo ulje), ali i brojnim dugima.

Svojom robnom markom dmBio, dm nudi ekološku hranu po prihvatljivoj cijeni. Naposljetku, konvencionalno proizvedena hrana sadrži do 400 aditiva. Asortiman dmBio u hrvatskim dm prodavaonicama sadrži više od 500 organskih proizvoda s prirodnim okusom i bez nepotrebnih dodataka. Proizvode se s pomoću metoda uzgoja koje štede resurse, radni uvjeti i cijene za poljoprivrednike su pošteni, načini proizvodnje su što učinkovitiji. Privatna robna marka surađuje s priznatim ekološkim certifikatima „Demeter“ i „Naturland“. Budući da je potražnja visoka i postoji bliska suradnja s proizvođačima, mnogi dmBio artikli mogu se u prosjeku dugoročno ponuditi u prosjeku za četvrtinu jeftinije. dmBio je već dobio priznanje „Zelene marke“ za svoj doprinos zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

farmer stands in his fields, looks at his sugar beets

Istraživanje košare WWF-a

Da bi pokazao da zdrava, organska prehrana ne mora biti pretjerano skupa, WWF je stvorio i usporedio dva kolica za kupnju. U tu svrhu upotrijebljeni su statistički podaci o cijenama i potrošnji iz Austrije.

Standardna košarica:
Obitelj s dvoje djece troši 119 eura tjedno na hranu. Kupuje konvencionalne jeftine i brendirane proizvode, ali ne i organske proizvode. U tom se procesu kupuje previše gotovih proizvoda i bezalkoholnih pića, kao i tri puta više mesa nego što preporučuje Ministarstvo zdravlja. Ovo je ne samo nezdravo, već i relativno skupo.

Zdrava košarica:
Obitelj troši istu količinu novca, ali je kupuje drugačije: mnogo više voća i povrća, ali manje mesa i mliječnih proizvoda, zaslađenih pića i gotovih jela. Košarica za kupnju sada se sastoji od 70 posto certificiranih organskih proizvoda. U usporedbi sa standardnom košaricom, klima je time gotovo 40 posto manje opterećena.

 

Prema gore
OKViše informacija