Menu

Zašto joga ne poznaje godine?

Joga je na pravom putu da postane masovni sport.

Home » Užitak » Sport i fitness » Zašto joga ne poznaje godine? - 05.2019

Joga je na pravom putu da postane masovni sport. Sve više ljudi otkriva potencijale za sebe. Nije ni čudo jer joga može ponuditi nešto za svakoga.

Neki to rade da bi razgradili stres i oslobodili glavu od negativnih misli, drugi da bi opustili svoje mišiće i trenirali svoje tijelo. Za neke je to duhovno putovanje prema vlastitom ja. Mnoštvo razloga za uobičavanje joge nalikuje pristalicama indijskog učenja. Od malog djeteta do prabake, svatko može psihički i fizički profitirati od joge – posebice u vremenima kada svijet stoji naglavačke.

Joga tijekom trudnoće

Najveća promjene za ženu jest trudnoća. Većina ju smatra predivnom promjenom, ali ponekad napornim i uzburkanim razdobljem. Joga pomaže u povećanju blagostanja, punjenju baterija i u pronalasku mira. „Osim stalnih pristalica joge, nama dolaze i trudnice koje se prije nisu bavile jogom“, govori diplomirana učiteljica joge i zdravstvena trenerica Sara Katu iz udruženja SuperKids u Klagenfurtu. „Vježbe im pomažu da osvijeste svoje tijelo, ostvare kontakt sa svojom bebom i intenzivnije osjete bebine pokrete.“

Istovremeno se trenira zdjelica i sprječava nastanak tipičnih trudničkih tegoba poput napetosti, proširenih vena i bolova u leđima, uglavnom izazvanih ishijasom. Tijelo postaje gipkije i uči se pravilno disati što je dobra priprema za porod. Trudnice od 14. tjedna mogu započeti s blagim treningom uz lagane joga figure, tzv. „asanas“, i raditi ih onoliko dugo koliko se majka i beba osjećaju dobro.

Asanas s bebom

Mother and daughter in yoga studio, daughter balancing on mothers legs

 

Nakon što maleno sunce ugleda svjetlost dana, ne morate odustati od joge. Upravo suprotno, kada je riječ o jogi za majku i djecu, beba kroz igru postaje dio vježbe. Započeti možete šest do osam tjedana nakon poroda, ovisno o tome kako se majka osjeća. I to joj pogoduje u svakom smislu. Vježbe joge potiču povratak mišića na svoje mjesto, jačaju zdjelicu i one dijelove tijela koji su posebno važni pri hranjenju, nošenju i saginjanju. Naravno da su i tate dobro došli na tim tečajevima.

Bebe također imaju svoje zadatke u vježbama. Tijekom figure asana – drvo, pri kojoj mama održava ravnotežu na jednoj nozi, podiže bebu uvis otežavajući vježbu. U položaju aviona, majka ljulja bebu na savijenim nogama. Pritom uvijek postoje mogućnosti napraviti stanku za igranje, hranjenje i maženje.

Zabava za djecu

Young girl in yoga studio, in yoga position

 

„Kobra, mačka ili pas – mnoge joga vježbe povezane su sa životinjskim svijetom. U tečajevima za djecu, koji počinju s četvrtom godinom, mališani uz igru oponašaju pojedine figure. Stanke i pokreti idu naizmjence, a uz to se koriste različite igrice, karte i zvučne posude“, objašnjava Sara Katu. „To je zabavno, poboljšava motoriku i jača osjećaj za grupu.“

Za djecu školske dobi vježbe joge mogu biti zahtjevnije, razvoj sportskih sposobnosti pritom nije cilj. „Bit je u pokretima i zadovoljstvu koje pričinjava kretanje“, ističe trenerica, „ne potiče se natjecateljski duh. Joga jednostavno pričinjava zadovoljstvo, bez mnogo muke.“ Djeca će tako dobiti mnogo. Bolje držanje, više gipkosti, izdržljivosti i snage. Jača se i živčani sustav kao i sposobnost svjesnog koncentriranja i opuštanja.

Joga za mlade

Dok su joga za djecu i odrasle već odavno u trendu, tečajevi za one koji su starosno između relativno su novi. Pritom je joga posebno dobra da se stvori ravnoteža s često stresnom svakodnevnicom. Neovisno o tome je li riječ o pritisku u školi, prvim simpatijama ili o hormonima – promjene koje sa sobom nosi pubertet mogu uznemiriti i najmirnije osobe.

„Joga uz glazbu, tehnike disanja, tijek pokreta i akrobatske elemente nudi dobru ravnotežu“, govori Sara Katu. „Pomaže im da se lakše nose sa stresom, da se smire, da razviju dobar osjećaj za tijelo i da jačaju samopouzdanje.“ Tako se trenira snaga mišića i izdržljivost te istovremeno psihički potiče hrabrost, snaga i poštovanje.

Sunčani pozdrav za karijeru

Mother and daughter in yoga studio, standing together in yoga position

 

S obzirom na to da joga može povećati zadovoljstvo na radnom mjestu, povećati timski duh i kreativnost te smanjiti broj osoba prijavljenih na bolovanje, u mnogim tvrtkama postoji mogućnost da zaposlenici stanku provedu trenirajući. Posebice kada su dani ispred računala dugi, tako se može spriječiti napetost, poboljšati cirkulacija i jednostavno izazvati osjećaj blagostanja. Vrijeme provedeno na treningu u svakom je slučaju dobro uloženo vrijeme – posebice kada se na posao vratimo motivirani i učinkovitiji. Osim toga, za mnoge je ljude ugodnije uvesti kretanje u svoju svakodnevnicu umjesto da ujutro žure u teretanu, a nakon posla idu na trčanje.

Srebrna joga i harmonija hormona

Mother and daughter in yoga studio, in yoga positions

 

I za starije ljude joga je odlična metoda treniranja kako bi ostali pokretni. Posebnu ulogu u tome ima povezanost tijela i duha vježbama disanja, takozvanih „pranayame“. Tako se vježba usmjeravanje energije i produbljivanje osjećaja opuštenosti i ravnoteže. Posebno za žene u klimakteriju postoji takozvana joga za hormone, prema Dinah Rodrigues, koja djeluje protivno tegobama poput „valunga“, nesanice, anksioznosti ili migrene te oboljenjima poput osteoporoze. Prilagođena inačica položaja psa koji gleda prema dolje primjerice aktivira jajnike, a sva je energija usmjerena prema njima.

Ista se tehnika preporučuje i mlađim ženama koje pate od menstruacijskih tegoba ili neredovitog ciklusa te može pomoći kod neostvarenih dječjih želja. Neke tehnike pospješuju i libido.

Prema gore
OKViše informacija