Menu

Zašto je važno dobro se ophoditi prema stopalima?

Stajati čvrsto na nogama.

Home » Život » Savjet » Zašto je važno dobro se ophoditi prema stopalima? - 05.2019

Stopala su osnova tijela, stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Zahvaljujući njima kroz život koračamo sa stavom.

Stopala su tijekom života izložena mnogim nedaćama. Stavljamo ih u previše uske, previše široke ili previše visoke cipele, izložene prevelikom pritisku. Često nemaju dovoljno prostora za kretanje, a i ako se kreću, onda su na ravnom pločniku ili na stakleno-glatkom podu. Ukratko: Stopalima pružamo premalo nježnosti i zahvalnosti iako nas vode kroz cijeli život. Ona su osnova koja nam pruža oslonac. „Tko čvrsto stoji na nogama, postojaniji je, kreće se opuštenije, možda se i osjeća samopouzdanije“, kaže trenerica pilatesa, stručnjakinja za spiralnu dinamiku i praktičarka za Grinbergovu metodu masiranja Cora Hiebinger.

Anatomski gledano, stopala su savršeno građena: kosti, mišići i veziva savršeno su usklađeni, poput dijelova kuće. Surađuju, stabilni su i elastični, a istovremeno otporni. „U našim stopalima nalazi se više osjetilnih stanica nego na licu. Zadužene su za oslonac, ravnotežu i pokretljivost“, piše švicarski liječnik i specijalist za stopala Christian Larsen u svojem savjetniku „Biti dobar prema stopalima cijeli život“ (izdanje Trias).

Stopala imaju još jednu odrednicu – strpljiva su. Trpe mnogo toga i uravnotežuju tamo gdje mogu. Unatoč lošem tretiranju, pate tiho, ali sve do jednom. Prvo šalju znakove upozorenja koje često uopće ne doživimo. Tek kada više nema drugog načina, nastupe bolovi. A uz njih i poruka: Ovako više ne može!

Pogrešan položaj stopala najčešće nije lokalni problem. Tijelo je složen sustav, a stopala nisu odvojena. Navedimo primjer iz Larensove knjige: Mnogi ljudi imaju kriva stopala što znači da pete idu ukrivo umjesto ravno, a to onda utječe na koljena, bedra, zdjelicu, leđa i vrat pa sve do glave. Rezultat su tomu vrtoglavice, umor i glavobolje što onda podrazumijeva liječenje bolova u stopalima, ali i njihovih uzroka i posljedica.

Čim ih počnete tretirati bolje, rezultati će se odmah pokazati. Trećina problema sa stopalima genetski je uzrokovana – dvije trećine uzrokuje sam čovjek. Prvo pravilo glasi: Koristiti se stopalima ispravno, a za to je potrebno malo vježbe. Ali tko jednom nauči kako stajati i hodati anatomski ispravno, zadržat će taj stav. Drugo pravilo: Kretanje, kretanje, kretanje, i to u dobroj obući ili bosonog na različitim podlogama poput kamenja ili trave.

Kad je riječ o obući – tko tu štedi, ne čini sebi dobro. Idealna je kvalitetna, ravna obuća s udobnom postavom. Obuća mora odgovarati i ne smije biti ni mala ni velika. To štiti od pritiska i žuljeva. „Osim toga, neophodno je redovno mijenjati obuću. Tko uvijek nosi istu obuću i mnogo se kreće po asfaltu, opterećuje stopalo uvijek na istom mjestu“, objašnjava Cora Hiebinger. Stopala se vesele svježem zraku, redovitoj njezi, masažama i jednostavnim vježbama za treniranje mišićnog sustava. „Tijelo je fantastično. Ako ga malo pripazimo, ono će nam dugo biti na usluzi.“

Pet koraka k predanom, nježnom tretiranju vlastitih stopala

1. Biti pažljiv
„ako ste pažljivi, osjetit ćete koji su dijelovi stopala premalo ili previše opterećeni te pravovremeno možete reagirati“, ističe cora hiebinger. Uz to je potrebno naglasiti da se ni mala djeca ne trebaju stavljati pod pritisak kada ih se uči hodati.

2. Biti ustrajan
Probleme sa stopalima moguće je riješiti treningom. „za to je, ipak, potrebno strpljenje jer problem se razvijao godinama“, pojašnjava hiebinger. Najbolje bi bilo steći naviku određene vježbe ponavljati uvijek u isto vrijeme.

3. Pokazati spremnost
Što prije započnete s ciljanim vježbama, vjerojatnije ćete spriječiti probleme i bolove u stopalima – ili ih bar odgoditi. S godinama bolove ne trebate prihvatiti niti ih odrediti kao „staračke bolove“.

4. Vježbati pokretljivost
U stopalima se nalaze mnogi receptori. Kretanje bosim stopalima na prirodnom podu pomaže u razvijanju koordinacijskih sposobnosti.

5. Omogućiti si masaže
S obzirom na to da su stopala izložena mnogim opterećenjima, zaslužila su da ih se mazi i pazi. Praktični su pomagači valjak za masiranje ili gumene loptice. Tko svojim stopalima posveti dovoljno pažnje, pravovremeno će prepoznati prve znakove upozorenja.

Refleksne zone: Povezanost stopala s organima

Od stopala do želudca: Masažom refleksnih zona stopala moguće je umanjiti tegobe u drugim organima, primjerice želučane mučnine. Martin Zink školovani je maser s težištem na kineziologiji u Beču koji objašnjava na koji su način stopala povezana s organima u tijelu.

Koja je povezanost između stopala i organa?

Za svaki dio tijela postoji točka u stopalu, takozvana refleksna zona. Ako se te točke stimulira, dolazi do znatnog pojačanja cirkulacije. Može se reći da tako šaljemo signal iz stopala prema organu.

Zašto je masaža refleksnih zona posebna?

Masaža je refleksivna što znači da ima učinak na daljinu. Stimulacijom stopala, duž živčanih putova šalju se impulsi prema organima. Učinak nije izravan pa je vrlo nježan i podnošljiv.

Što se konkretno tim tretmanom postiže?

Tretman, prije svega, rješava osjećaj napetosti u pojedinim organima. Osim toga, pozitivnog je učinka u slučajevima duševnog nemira i emocionalne neravnoteže jer su stopala, organi, leđna moždina, mozak i glava povezani živčanim putovima. Pri masaži refleksnih zona taj se učinak stoga povećava.

 

Martin Zink obučeni je maser s težištem na kineziologiji u Beču.

Cora Hiebinger trenerica je pilatesa, stručnjakinja za spiralnu dinamiku i praktičarka za Grinbergovu metodu masiranja u Beču i Linzu. Spiralna je dinamika® anatomski uvjetovan koncept za pokretljivost i terapiju. Uz Grinbergovu metodu masiranja® moguće je ublažiti, odnosno promijeniti ukočena stanja u tijelu.

Zadržati stav

Postali smo izrazito opterećeno društvo. Sjedimo u automobilima, za pisaćim stolom, u kinu, a jako malo kontakta imamo sa Zemljom. Ako i imamo, stopala su bespotrebno opterećena. Ako dugotrajno imate pogrešan stav, ravnotežu i čvrstinu, vremenom i psiha može početi patiti. Primjerice, tko pogrbljeno hoda, automatski gleda prema dolje što utječe na raspoloženje. „Stopala su naša osnova – stoje za autentičnost i osnovu povjerenja“, ističe Cora Hiebinger. „Ako u toj osnovi nešto nije uravnoteženo, to neće utjecati samo na statičnost tijela, već i na duševni život – i obrnuto. Ako zaista osjetimo pod, prenosimo na njega težinu i ispravimo tijelo, pokazat ćemo stav. Time će nestati dio unutrašnje napetosti koju sa sobom nosimo kao da se to podrazumijeva.“

Četiri savjeta za zdrava stopala

„Sve dobro što napravite svojim stopalima utjecat će pozitivno na vaše cijelo tijelo“, kaže Martin Zink, obučeni maser u Beču.

Četiri su savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da zasluženo opustite svoja stopala:

1. Kupke za stopala
Kupke za stopala posebno pogoduju stopalima: iz njih se izvlače otrovi, članci se opuštaju. To je moguće jer stopala imaju dobru sposobnost protoka te se tako izbacuju kiseline.

2. Masaže stopala
Ne mogu zamijeniti masaže refleksnih zona stopala, ali učinit će da se stopala brzo opuste.

3. Umotavanje
To podrazumijeva temeljnu metodu liječenja koja je zaboravljena. Stara kućna metoda jest umotavanje u obloge s lukom: isjeckajte luk na kriške, stavite u čarape, navucite ih prije spavanja i prespavajte u njima. Postupak izvlači otrove, jača imunitet i djeluje protiv znojenja stopala.

4. Nauljiti
Dobro djelo: Umasirajte neutralno ulje za tijelo na stopala. Kako bi učinkovitost bilja veća, dodajte visokovrijedno eterično ulje. Ulje lavande i matičnjaka potiču lakši san.

Prema gore
OKViše informacija