Menu

Zašto dm živi po načelu inkluzije

Svatko radi ono što najbolje zna i svatko ima dar da bude poseban.

Home » Sprechstunde » Zašto dm živi po načelu inkluzije - 05.2019

Kod dm-a ne gleda se na navodne slabosti nego na individualne snage. Svatko radi ono što najbolje zna i svatko ima dar da bude poseban.

Raznolikost je za dm veliko oplemenjivanje. To vrijedi i kod zaposlenika: svatko je jedinstven i ima druge, vrlo posebne sposobnosti. Na temelju te spoznaje tvrtka već odavno nastoji ponuditi ljudima sa i bez invaliditeta podjednako najbolje moguće prilike u svijetu rada. „Kod nas nema marginalne skupine. Osobe s invaliditetom nalaze svoje mjesto u tvrtki kao i svi drugi“, objašnjava Petra Mathi-Kogelnik, direktorica tvrtke dm u području ljudskih resursa. Prema filozofiji dm-a, to se vrši prema individualnoj situaciji i sposobnosti. „Gledamo snage i talente zaposlenika, a zatim pronalazimo način da stvorimo optimalne uvjete za njega ili nju.“

Ograničenja kao šansa

U dm-u rade ljudi s vidljivim invaliditetom, kao što je hendikepiranost, ali i osobe s nevidljivim oštećenjima kao što su dijabetes, bolesti srca ili psihički problemi. „Neke smetnje ili bolesti vidljive su izvana, a neke ne. Oboje može i treba biti jasno i svjesno kod nas“, kaže Mathi-Kogelnik. Za tvrtku je važno da se daje prostor temi oštećenja u svim aspektima – ali ne prisilno. „Slušamo kad netko želi razgovarati o svojoj osobnoj situaciji. Ako to nije slučaj, onda to jednako poštujemo.”

Otvorena korporativna kultura

Sve više osoba s invaliditetom radi za dm, od logističkih stručnjaka preko pripravnika do uredskih radnika. Razlog tome s jedne su strane otvorena korporativna kultura i aktivna nastojanja da se postigne raznolik suživot. S druge strane, to je povezano s činjenicom da mnogi zaposlenici jako dugo rade u dm-u. Naravno, kako su zaposlenici sve stariji, imaju i više zdravstvenih problema ili psiholoških izazova koje treba prevladati.
Jer invaliditet ne traje nužno cijeli život. Ograničenja ili bolesti također mogu biti privremeni. „Za nas je vrlo važno da su zaposlenici koji su pogođeni invaliditetom tijekom zaposlenja u dm-u kao i novozaposlene osobe s invaliditetom kod nas u dobrim rukama”, sažima Mathi-Kogelnik.

Ojačani sklad

Ta živa raznolikost otvara potencijal za sve zainteresirane: ne samo među zaposlenicima koji uče jedni od drugih, već i među rukovoditeljima koji rastu suočeni sa složenim izazovima. Radionice interne senzibilizacije pomažu da se pripreme za različite sastave timova. Ta inkluzija prema kojoj živimo ojačala je socijalnu interakciju, sklad i timski duh. Mathi-Kogelnik: „Nitko nije uvijek 100 posto učinkovit. Ako je to svakome od nas jasno, automatski imamo više obzira jedni prema drugima.”

Prema gore
OKViše informacija