Menu

Konzultacije: zanimljivosti na temu iritabilnog crijeva

Odgovara dr. Thomas Haas, liječnik specijalist za gastroenterologiju u Salzburgu.

Home » Zdravlje » Konzultacije: zanimljivosti na temu iritabilnog crijeva - 08.2019

Dr. Thomas Haas, liječnik specijalist za gastroenterologiju u Salzburgu o uzrocima, dijagnozi i liječenju iritabilnog crijeva.

Što točno smatramo iritabilnim crijevom?

Do 20 posto svih Austrijanaca (žene češće nego muškarci) imaju iritabilan želudac i/ili iritabilno crijevo. Sindrom iritabilnog crijeva može pogoditi cijeli probavni trakt, od jednjaka preko želuca i tankog crijeva do debelog crijeva i njegova pražnjenja. Tipični su simptomi kronični bolovi u trbuhu, nadutost i problemi sa stolicom. Uzroci sindroma iritabilnog crijeva još nisu u potpunosti razjašnjeni. Mnogi bolesnici između ostaloga imaju promijenjen sastav crijevne flore (mikrobiota). Dokazana je i pojačana osjetljivost prema rastezanju u probavnom traktu.

Kako se dijagnosticira iritabilno crijevo?

U okviru razjašnjenja liječnik specijalist mora isključiti druge moguće uzroke simptoma. Gastroenterolog osim opipavanja trbuha i slušanja zvukova crijeva s pomoću stetoskopa može obaviti različite pretrage. Ispitivanjem disanja vodikom mogu se isključiti intolerancije na hranu, kao što je laktoza ili fruktoza. Dodatno se po potrebi mogu vršiti posebne analize stolice i krvi te kolonoskopija.

Koje su mogućnosti liječenja?

Terapija je raznolika i obuhvaća promjenu životnog stila, tehnike opuštanja, hipnozu i prehrambene savjete, ali i propisivanje lijekova. Najčešće prehrambene preporuke su prehrana bogata vlaknima, sjemenke trupca i izbacivanje nepodnošljivih sastojaka. Znanstvene su studije provedene na temu takozvane FODMAP dijete i prehrani uz smanjenje glutena/pšenice. FODMAP su kratkolančani ugljikohidrati koje crijevna flora pretvara u plinove i druge nusproizvode koji kod osjetljivih osoba stvaraju probleme. Kod dijete izbjegava se hrana s visokim udjelom FODMAP-a, u to primjerice ulaze određene vrste voća, povrća i žitarica.

Prema gore
OKViše informacija