Menu

Predstavljamo wellness diljem svijeta

Opustite se

Home » Užitak » Predstavljamo wellnessdiljem svijeta - 06.2016

Daleke kulture približile su nam svoje egzotične rituale opuštanja. Wellness tretmani s drugih kontinenata sada su dostupni i u našem susjedstvu. Opustimo se i otputujmo oko zemaljske kugle donoseći sa sobom nekoliko suvenira.

Pantai Luar

San od ljekovitih trava iz Indonezije: ‚Pantai luar‘ na hrvatskom znači ‚na novim obalama‘. Upravo takav osjećaj i pruža masaža koju odlikuju snažni kratki potezi po cijelom tijelu i koja se temelji na starim istočnoazijskim konceptima. Premda je u međuvremenu tretman prilagođen sklonostima Europljana, masaža mirisnim travama i dalje prenosi čisti osjećaj s Dalekog istoka. Sastojci se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i samom terapeutu, ali pretežito se koriste crni sezam, kurkuma, tamarind, cimet, bobičasto voće, đumbir i listovi kvrgave limete. Koža se prvo navlaži vrućom, aromatiziranom vodom, a potom se u nju dobro utrlja mirisno ulje. Tek nakon toga slijedi prava masaža vrućim smotuljcima od lanene krpe u kojima se nalaze ljekovite biljke. Zbog visoke temperature smotuljka pantai luar smiju izvoditi samo certificirani terapeuti.

Oblik masaže iz Indonezije stimulira tijelo

Koristan. Oblik masaže iz Indonezije stimulira tijelo.

Suveniri: zategnuta koža, veća prokrvljenost i pojačano čišćenje tijela. Istovremeno se ubrzava obnova stanica u tijelu, a mišići oslobađaju od napetosti.

Mirisni savjet: na opuštanje veoma utječe i miris koji nas okružuje. U Indoneziji prevladavaju voćni mirisi.

Lomi Lomi Nui

Opušta kao da ste na godišnjem odmoru na HavajimaLomi lomi nui još se naziva i spirtualna masaža s Havaja s jedne strane zato što Havajci ljudsko tijelo nazivaju hramom duše, a s druge strane zato što su je izvorno izvodili tradicionalni iscjelitelji s Havaja u sklopu plesnih pokreta plesa hule koji su imali energetski učinak. ‚Lomi‘ znači „gnječiti, trljati, pritiskati“, a ‚nui‘ znači ‚izvanredan‘. Tijelo se masira u uobičajenom smislu, ali se i nježno isteže. Ritual dopunjuju  opuštajući zvukovi s Havaja i ugodno mirisne uljne mješavine.

havajska mazaža

Buđenje. Havajska masaža budi duhove.

Suveniri: oslobodit ćete se starih napetosti i trenutačnih blokada te stresa i starih načina razmišljanja. Ciljevi:  postići unutarnju ravnotežu, zavoljeti sebe i osjetiti zaštićenost. Dubokim opuštanjem tijekom tretmana koji traje nekoliko sati vlastito tijelo doživljavamo na potpuno nov način, osobito ako tretman izvode dvije osobe.

Mirisni savjet: za Havaje je tipičan miris cvijeća. Osobito prevledava miris orhideja.

Wambo Mambo

Aboridžinska masaža bambusom: Wambo mambo znači ‚ono što ide u dubinu‘. Upravo to se i postiže tehnikom ove masaže australskih Aboridžina koja se sve više nudi u sklopu wellness-ponuda. Ulje se obično ne nanosi, nego se koriste valjci od bambusa koji se snažno valjaju po leđima u smjeru i suprotno od smjera mišićnih vlakana. Nakon toga se premazuju meridijani što se mora pretrpjeti, ali se zato isplati jer se tako otklanja dubinska napetost mišića. Na kraju maser prelazi preko kože u krznenim rukavicama kako bi aktivirao njezin gornji sloj.

masaža bambusom

Opuštanje. Uz bambus masažu.

Suveniri: masaža wambo mambo opušta mišiće, potiče prokrvljenost, dovodi do stanja duboke opuštenosti i intenzivira pojam o vlastitome tijelu. Uz to pruža božanstven osjećaj lakoće i pomaže u skladištenju svježe energije.

Mirisni savjet: Australija, zemlja klokana, koala i Aboridžina, odiše mirisom bambusa, eukaliptusa i sunca.

Savjeti za opuštanje

 više

Rasul

Egipatsko vrelo mladosti: Drevna ceremonija kupanja u blatu za sva osjetila potječe iz Egipta. Tijelo se prvo pomazuje mirisnim, njegujućim, ljekovitim blatom pri čemu se na različite dijelove tijela nanose različite vrste blata. Pod utjecajem nježne pare i djelovanjem temperature koja postupno raste na oko 40 stupnjeva, snažnije se otpuštaju mineralne aktivne tvari ljekovite smjese. Tada se vlažno blato laganim kružnim pokretima utrljava u kožu pri čemu djeluje poput njegujućeg pilinga koji kožu čini nježnom poput baršuna.  Na kraju slijedi vruć tuš nakon kojeg dubinski pročišćena koža jako dobro upija njegujuća ulja.

Egipatsko vrelo mladosti

Revitalizirajuće. Napunite se energijom.

Suveniri: bolja prokrvljenost kože, čvršće tkivo oslobođeno od otrova i stimulirana izmjena tvari. Uz to ćete se osjećati savršeno opušteni i na neobičan način pomlađeni. Rasul se sve češće uključuje u ponudu domaćih hotela koji nude wellness-program.

Mirisni savjet: Za vruću zemlju Egipat tipični su slatki mirisi, dok s druge strane Nila prevladava miris limuna koji um drži budnim.

Floating

Doživljaj s Mrtvog mora: Ni u jednoj drugoj vodi svijeta ne možemo plutati poput plutenog čepa po njezinoj površini, a da pritom ne potonemo. Razlog je visoka razina soli od oko 30 posto koja je zabilježena u Mrtvom moru. Takvo bestežinsko stanje u međuvremenu se može oponašati u gotovo svakom većem gradu zahvaljujući kadama za plutanje s koncentriranom slanom vodom. Tretman ima terapeutski učinak i dobar je za pacijente koji pate od sindroma izgorijevanja na poslu ili, pak, za one koji se jednostavno žele opustiti. Cilj je isključiti sve podražaje, pa se zato pliva u potpunoj tami. Pritom možete sanjariti, meditirati ili zadrijemati. Otopljena sol za to vrijeme stvara neku vrstu zaštitnog sloja na koži zbog čega se u takvome stanju može ostati i duže, a da se ne naškodi koži.

Odmor za dušu i tijelo.

Za potpuno isključivanje uma. Odmor za dušu i tijelo.

Suveniri: obično mozak mora iskoristiti značajan dio svojih kapaciteta da bi obradio vanjske podražaje i misleno ih reflektirao. Dok plutamo na slanoj vodi, mozak je oslobođen svih podražaja kojima je svakodnevno izložen i jednostavno se može isključiti. Dobivamo osjećaj kao da lebdimo i za kratko vrijeme rješavamo se stresa.

Mirisni savjet: Mrtvo more ima posebano intenzivan miris.

Lava Shells

Blagodatna masaža školjkama s Pacifika: Ova osobito nježna masaža koja potječe s Filipina, provodi se pravim školjkama koje se same zagrijavaju. Školjke veličine šake pune se posebnom mješavinom algi, minerala i morskih algi koja ih zagrijavaju preko sat vremena, a to znači i duže od 60 minuta koliko traje ovaj tretman. Maser koristi i glatku stranu školjke i njezine rubove, ovisno o potrebi. Metoda je osobito prikladna za osobe koje su osjetljive na bol  jer gotovo da se ne primjenjuje nikakav pritisak. Doživljaj se upotpunjuje egzotičnim uljima za masažu.

Školjike nisu samo ukusne već su i odlični asistenti kod masaže.

Svestrane. Školjike nisu samo ukusne već su i odlični asistenti kod masaže.

Suveniri: opuštanje je glavni cilj ove masaže. Ugodna toplina opušta napete mišiće, a nježnim dodirima i ugodnom aromom uklanjaju se i unutarnje napetosti. Ishod je čisti osjećaj kao da ste negdje na godišnjem odmoru.

Mirisni savjet: kada je riječ o Pacifiku prevladavaju miris limuna i limete.

Ajurvedske kure

Indijska mudrost donosi blagostanje. Pojam Ayurveda u značenju „Znanje o životu“ nije tek prolazni trend u svijetu wellnessa kratkoga, već je riječ o tisućama godina starom indijskom umijeću iscjeljenja koje ima i preventivni karakter. Prema ajurvedskom učenju svaki oblik materije čini kombinacija pet osnovnih elemenata: zemlje, vode, vatre, zraka i etera. U ljudskome organizmu svim funkcijama tijela, razuma i svijesti upravljaju tri oku nevidljive energije: vata, pita i kapha. Ajurvedske kure moraju dovesti u ravnotežu te tri „doše“ radi prevencije od bolesti. U sklopu kure ravnoteža u organizmu ponovno se uspostavlja pomoću vrućih terapija, uljnih kupki za oči i masaža. Ajurvedski studiji ili wellness-hoteli često nude pojedinačne tretmane poput kraljevske masaže „Pizzichilli“. Čini je kombinacija masaže, topline i uljne terapije pri čemu se na tijelo nanosi do šest litara vrućeg ulja koje se masiranjem utrljava u kožu.

Ayurveda kura

Masno. Ayurveda kura je vrlo masna, ali upravo je u tome njezina snaga.

Suveniri: ajurvedske kure imaju važan zadatak očistiti organizam od otrova. Slično kao i kod posta, ovakvi postupci čišćenja mogu na površinu izbaciti potisnute emocije i doživljaje, ali i suzbijene snage. Sve u svemu, nakon tretmana bismo trebali otpustiti staru i prikupljati novu snagu.

Mirisini savjet: mirisne note koje tipične za indijsko podneblje su slatkaste, mošusne note te arome ruže.

Claudia Wallner

Claudia Wallner je slobodna autorica koja najradije piše o wellnessu, fitnessu, zdravlju i prehrani jer je to i u slobodno vrijeme njezina omiljena tema. Pohađa sate pilatesa, baleta i joge, s oduševljenjem isprobava nove sportske aktivnosti i kombinira vikende provedene u opuštajućim termama s dugim šetnjama šumom. Izuzev toga, rado i puno kuha za obitelj i prijatelje i već godinama nastoji obogati prehanu svojih dviju kćeri (12 i 15) zdravim namirnicama iz biološkog uzgoja. Nekada u tome čak i uspijeva.

Prema gore
OKViše informacija