Menu

Više samopouzdanja se može naučiti

Žene su sklone neprestanom međusobnom uspoređivanju.

Home » Život » Više samopouzdanja se može naučiti - 03.2020

Žene su sklone neprestanom međusobnom uspoređivanju. To nije dobro za samopouzdanje. Međutim, tko uspije usmjeriti pogled na vlastite uspjehe, crpit će i više samopouzdanja – s održivim učinkom na život.

„Danas me nešto tišti“, priznala je bečka nutricionistica tradicionalne kineske medicine Katharina Ziegelbauer nedavno na Facebooku. „A to je navika da se uspoređujem s drugima.“ Govori kako ima kolegice koje posjeduju ljepše internetske stranice od nje, više znaju o tradicionalnoj kineskoj medicini, bolje kuhaju, zdravije se hrane. „I naravno da imam prijateljice i susjede koje su strpljivije sa svojom djecom, koje uvijek imaju svježe opranu kosu i koje se u slobodno vrijeme brinu o djeci izbjeglicama“, nastavlja pisati. „A ponekad se pritom osjećam loše i mislim si, hej, pa i ja bih mogla napraviti više od sebe, drugi jednostavno bolje izlaze na kraj sa svojim životom.“

380 lajkova i srca pljuštalo je za ovo iskreno priznanje – većinom od ženskih pratitelja. Nije ni čudo: Ipak je Ziegelbauer riječima sažela ono što se mota po glavama mnogih žena: neprestana briga da bi druge žene mogle biti korak ispred njih.

 

Uspoređivanje s drugima slabi samopouzdanje

I to točno jedan korak. Jer dok kod holivudskih zvijezda ili influencera s milijun obožavatelja još relativno dobro možemo prihvatiti da su bolji, talentiraniji, ljepši ili bogatiji nego mi sami, uspjesi cimerice na fakultetu, savršeno poprsje najbolje prijateljice ili muškarac iz snova kojeg je upecala susjeda mogu naš ego prilično izbaciti iz ravnoteže. Gotovo nijedna žena neće provesti neprospavane noći zato što si Kim Kardashian može priuštiti luksuzan odmor na Bahamima. Ali ako praktikantica putem WhatsAppa šalje pozdrave s trotjednog odmora na kampiranju u Grčkoj, ponekad se jave čudna pitanja o smislu i vlastitoj vrijednosti – kojih se kasnije duboko sramite.

Ništa manje paradoksalno ispada usporedba s muškarcima: često uopće ne. Iako većinom više zarađuju od žena, ženske članove tima razlike u plaćama iznenađujuće često ostavljaju hladne. Ali jao ako kolegica iz sobe s kojom ste godinama bili kao prst i nokat odjednom dobiva 200 eura više nego prije. Jesu li muškarci Kim Kardashian naše svakodnevice? Ne dotičemo se njih zato što igraju u drugoj ligi? Čini li nam se manje riskantno ako odaberemo suparnice iz vlastitih redova?

 

Žene svijeta ujedinite se!

Psihologinja Sandra Konrad objašnjava u svojoj knjizi „Das beherrschte Geschlecht – Warum sie will, was er will“ („Upravljani spol – Zašto ona želi to što on želi“), zašto se žene s muškarcima radije udružuju, nego uspoređuju. „Vjerojatno zato što biti žena tako dugo nije imalo vrijednost. Jer su kćeri od svojih majki naučile što znači biti neslobodna“, piše ona. I nastavlja: „Jer je svako odstupanje od uobičajene slike žene kod muškaraca izazivalo agresije i represije kojih su se žene bojale.“ Ali također i zato što „žene, doduše, ulaze u privatne odnose, ali su tek nedavno naučile izgraditi poslovne mreže“. Mnogo razloga se, kako tvrdi Konrad, može svesti pod jedan glavni argument: zato što je ženama dugo vremena bilo korisnije udružiti se s muškarcima, nego sa ženama.
Psihologinja ovdje sluti opasnu zamku za ženski osjećaj vlastite vrijednosti: Žena se promatra iz muškog kuta koji oduvijek pretpostavlja njezin inferioran položaj – i osigurava da nisko cijenjenje od strane muškaraca postane dijelom ženskog “ja”.

Kronična nesigurnost koja time nastaje, predodređena za zavist koja ne potiče, nego ima usporavajuće djelovanje. Prema jednoj izraelskoj studiji ljudi koji se osjećaju ovisnima naginju tome da se uspoređuju s drugima na način zbog kojeg će se još gore osjećati. Umjesto da misle „wow, i ja to želim moći“, govore „ja sam lošiji, nikada to neću uspjeti“. Tako zaobilaze suprotstavljanje s konkurencijom i čuvaju prividan mir koji krije veliki nedostatak: Posljedice će snositi vlastito samopouzdanje.

Mnoge žene majstorice su te tehnike izbjegavanja. Nije ni čudo: Za razliku od dječaka, čije se konkurencijsko razmišljanje potiče od malih nogu, djevojčice tek kasno ili uopće ne uče kako se nositi s otvorenim rivalstvom. Još danas roditelji naginju tome da kod svojih kćeri potiskuju agresivnost. Tako će djevojčice naučiti da svoj bijes projiciraju na sebe. U „najboljem“ slučaju pronaći će suptilne ventile za svoje osjećaje. Traže kod drugih slabe točke na koje će ciljati. Ozljeda pritom seže dublje nego kod borbe u boksačkom ringu – jer ne postoje ni pravila ni granice. Prema njemačkoj stručnjakinji za karijeru Svenji Hofer muškarcima se u konkurencijskim situacijama sve vrti „oko stvari“ – primjerice projekta ili promaknuća. Žene, naprotiv, konkurencijsku borbu doživljavaju napadom na osobu.

Ali kako izbjeći te ženske svađe? I kako se odviknuti od tog štetnog razmišljanja s uspoređivanjem koje vodi samo ka besmislenom suparništvu? Nizozemski istraživač zavisti Niels van de Ven savjetuje da manje gledamo na ono što drugi imaju i da fokus usmjerimo na ono što sami imamo. Prema njegovim promatranjima muškarci više bacaju ljubomorne poglede na posjed i uspjeh svojih konkurenata, dok žene zavide privlačnosti svojih suparnica.

 

Naučiti voljeti vlastito tijelo jača samopouzdanje

Na prvi pogled je stoga najjednostavniji put bijega iz te odgojene zamke uspoređivanja u tome da se sprijateljite s vlastitim tijelom. Samo: To kao prvo nije uvijek lako i kao drugo nije ni najvažnije. Jer prava ljepota dolazi iznutra. Pitanja koja biste si trebali postaviti stoga ne glase: Što mi se sviđa na mom izgledu? Ili na mom licu? Nego: Što mi se sviđa na mom karakteru? Osobe koje cijene svoju unutrašnjost automatski prihvaćaju svoju vanjštinu – i stoga im nije ni potrebno da se s drugima uspoređuju tko ima najuži struk, najvitkije noge ili najmanje bora.

Načelno postoji samo jedna osoba s kojom bismo se trebali uspoređivati. Do tog zaključka dolazi i Katharina Ziegelbauer u svojoj objavi na Facebooku. „Čini li me to uspoređivanje sretnijim i boljim čovjekom?“, pita se u nastavku nakon svog malog priznanja. Odgovor glasi: „Nipošto! Dovodi do toga da gledam prema desno i prema lijevo i tako gubim svoju sredinu.“

Onda je podijelila svoje sasvim osobno saznanje kako usmjeriti pogled na ono bitno: „Da, uspoređuj se, ali samo sa samim sobom! I to sa sobom kakav si bio prije.“ U svom slučaju, piše ona, iznimno je ponosna na to da je nadvladala svoju ovisnost o čokoladi. „I da si svaki dan nešto kuham, iako sam ranije uglavnom pripremala samo smrznutu hranu. A što se tiče djece – čovječe, koliko sam danas strpljivija s njima nego unazad četiri godine! I nekoliko riječi mojim kolegicama: Pa divno je što smo sve različite i imamo drugačija težišta!“ Osim toga, piše i kako je uljepšana i njezina internetska stranica. Objavu je uostalom tamo pohranila kao blog. Kako ne bi potonula u beskrajnom Facebook vrtlogu, nego i dalje mogla mnoge žene podsjećati na to da je jedina osoba s kojim bi se trebale uspoređivati – one same.

 

Fokus na mene!

Tri stvari koje svakog čovjeka čine individualnim – i kako mogu pomoći u pronalasku vlastitog stila

 

Lice

Iz jedne studije Sveučilišta u Kaliforniji se doznalo da se crte lica jače razlikuju od svih drugih obilježja tijela. Zaključak istraživača: Čini se da je evolucijska prednost kada se svaki čovjek lako može prepoznati kao samostalna osobnost. Što bi onda bilo bolje nego šminkom hrabro naglasiti razlike u odnosu na druge – umjesto da ih prekrivamo kao navodne neispravnosti?

 

Gestikulacije

„Napravite tipičan pokret ruku“, glasilo je u jednoj staroj emisiji o pogađanju zanimanja iz sedamdesetih godina. Međutim, čak i osobe koje obavljaju isti posao nemaju jednaku gestikulaciju. Isplati se pobliže promatrati vlastite pokrete: Oni su izraz individualne osobnosti – i trebali bi se uzeti u obzir i pri odabiru odjeće, modnih dodataka i nakita.

 

Pamćenje

Svatko je zbroj svojih iskustava. Čak i kada se važni trenuci dijele s drugima: Nitko ne doživljava identičnu stvar. To se već vidi po tome koliko su često različite priče koje parovi pričaju o svom prvom susretu. Uostalom: Tko pri izboru novog izgleda misli na lijepe trenutke, sigurno ne može biti u krivu.

 

Prema gore
OKViše informacija