Active Beauty
Željezo

Predivno iznenađujući recepti sa vaflima.

Željezo

Premda se doimaju tako slatkima, izgled vara. Prijaju i u slanoj varijanti, posluženi s lososom ili tikvicama. Donosimo nekoliko načina kako pripremiti vafle.

Vafl-torta s dimljenim losom

Ukusan vafl s dimljenim lososom idealan je za prave gurmane.

vafli s dimljenim lososom

Sastojci za 4 porcije: 200 špinata, zamrznutog 240 ml mlijeka 4 jajeta 100 ml ulja 400 g brašna (tip 405) 1 čajna žlica praška za pecivo 500 g svježeg sira ¾ čajne žlice ružičastog papra 5 čajnih žlica umaka od hrena i vrhnja naribana kora jedne limete 200 g dimljenog lososa sol svježe mljeveni crni papar kavijar pastrve i kopar za ukrašavanje s dimljenim lososom

Priprema:

  1. špinat potpuno odmrznuti i rukama snažno izraditi pa dodati mlijeko. Sve izraditi miješalicom dok se smjesa ne pretvori u pire. Potom u zdjelu dodati jaja, ulje i špinat i pomiješati. Dodati brašno i prašak za pecivo te miješati dok se smjesa ne pretvori u glatko tijesto. Začiniti solju i paprom.
  2. tijesto peći u prethodno zagrijanom kalupu. Kada je gotovo, ostaviti da se hladi na kuhinjskoj rešetci.
  3. svjež sir pomiješati s ružičastim paprom, umakom od hrena i vrhnja, ribanom korom limete i solju te začiniti. Položiti jedan vafl na pladanj za tortu i premazati smjesom od svježeg sira pa preko premaza položiti komade dimljenog lososa i sve prekriti drugim komadom vafla. Nanovo premazati smjesom od svježeg sira i postupak ponavljati sa svim vaflima. Posljednji vafl položiti na tortu kao poklopac, ukrasiti svježim sirom, kavijarom i koprom.

Vafl-torta izvrsna je kao nedjeljni prijepodnevni međuobrok.

Vafli s ciklom i hrenom

Cikla će vaflima dati prekrasnu boju, a hren specifičan okus.

genuss-essen-3-ab_2016-05

Sastojci za 4 porcije: 4 jajeta 250 g kiselog vrhnja 200 ml mlijeka 100 ml ulja repice 500 g brašna od pira (Tip 630) 1 čajna žlica praška za pecivo 1 čajna žlica sode bikarbone 500 g svježe cikle 2 jušne žlice mljevenog hrena malo vlasca sol svjež mljeveni crni papar

Priprema:

  1. jaja pomiješati s vrhnjem, mlijekom, uljem, solju i paprom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo. U smjesu s jajima dodati sodu bikarbonu pa sve miješati dok se smjesa ne pretvori u glatko tijesto.
  2. oguliti ciklu i krupnije naribati. Narezati vlasac na kolutiće pa dvije jušne žlice dodati u tijesto s komadima cikle.
  3. peći u prethodno zagrijanom kalupu za vafle. Kad su gotovi, poredati na kuhinjskoj rešetci i ostaviti da se ohlade.

Dodatne recepte s vaflima potražite ovdje

Vafli s tikvicama

Zelena varijanta ukusnih vafla.

genuss-essen-4-ab_2016-05

sastojci za 4 porcije: 1 kg tikvica 1 luk 3 jajeta ½ čajne žlice limunske mirte 200 g brašna 1 čajna žlica praška za pecivo 50 g zobenih pahuljica 100 g sira feta ½ svežnja kopra sol svježe samljeveni papar ulje repice

Priprema:

  1. oprati i očistiti tikvicu. Narezati na tanke trakice i staviti u cjediljku. Dodati 1 čajnu žlicu soli i pomiješati. Pustiti da odstoji 30 minuta kako bi tikvice pustile vodu
  2. za to vrijeme očistiti luk, narezati na kockice i prepržiti kratko na ulju repice dok ne postane staklast. Potom ostaviti sa strane da se ohladi.
  3. izmiješati jaja s limunskom mirtom, solju i paprom. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa sve dobro promiješati. Dodati zobene pahuljice. Izmrviti sir, nasjeckati kopar pa s tikvicama i lukom umiješati u smjesu.
  4. zagrijati kalup za vafle pa peći dok ne poprime zlatno-žutu boju. Kad su gotovi, poredati na kuhinjskoj rešetci i ostaviti da se ohlade.
Falafel vafli

Vafli falafel za sladokusce koji vole egzotične okuse.

Sastojci za 4 porcije. 600 g slanutka (kuhanog ili iz konzerve) 1 crveni luk ½ svežnja peršina 2 češnja češnjaka sok ½ limuna 2 čajne žlice kima ½ čajne žlice ruja ½ čajne žlice blagog čilija u prahu 20 ml maslinovo ulje 50 g brašna 1 čajna žlica praška za pecivo sol

Sastojci za 4 procije. 600 g slanutka (kuhanog ili iz konzerve) 1 crveni luk ½ svežnja peršina 2 češnja češnjaka sok ½ limuna 2 čajne žlice kima ½ čajne žlice ruja ½ čajne žlice blagog čilija u prahu 20 ml maslinovo ulje /u> 50 g brašna /u> 1 čajna žlica praška za pecivo sol svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Usitniti grašak pa oguliti luk i češnjak te nasjeći na kockice. Usitniti peršin. Sve sastojke dodati u zdjelu i izraditi u tijesto.
  2. Pomoću žlice za sladoled dodati jednake porcije tijesta pa peći vafle dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Zahvaljujući grašku, vafli će imati blago egzotičnu aromu.

Avokado vafel

Avokado ima raznovrsnu primjenu pa se može lako kombinirati s vaflima. Rješenje za zdrav gastronomski užitak.

Avokado vafli

Sastojci za 4 porcije.1 zreli avokado bez koštice (oko 180 g) 60 ml ulja 200 ml kefira sok ½ limete 2 jajeta naribana kora jednog limuna 250 g brašna (tip 405) ½ čajne žlice praška za pecivo 1 rajčica 1 jušna žlica sjeckanih listova korijandera ½ blagog čilija, sol

Priprema:

  1. Avokado, ulje, kefir i sok od limete miješati štapnom miješalicom pa dodati jaja, koru limete, brašno i prašak za pecivo. Smjesu miješati dok se ne dobije glatko tijesto.
  2. Narezati rajčicu na četvrtine, odstraniti sjemenke pa narezati na kockice. Čili prepoloviti po dužini, odstraniti sjemenke i također narezati na kockice. Korijander, usitnjenu rajčicu i čili dodati u tijesto i pomiješati da se ravnomjerno rasporedi.
  3. Vafle peći u kalupu, a kada su gotovi, ostaviti na kuhinjskoj rešetci da se ohlade.

Avokado je istinska superhrana i dokazani su njegovi brojni pozitivni učinci za zdravlje.

Umaci

Vafli se na tanjuru izvrsno dopunjuju s ukusnim umacima.

Umak od sira i začina

Sastojci za 4 osobe: 250 g svježeg sira 100 g kiselog vrhnja 1 jušna žlica uljane repice 1 ljutika 1 češanj češnjaka 3 jušne žlice sjeckanog peršina 3 jušne žlice sjeckanog vlasca 1 čajna žlica dinjice 3 lista metvice sol svježe ribani crni papar

Priprema:

  1. dobro pomiješati sir, vrhnje i ulje u glatku smjesu. Oguliti ljutiku i češnjak i nasjeći na kockice. Dodati sa začinima u smjesu od sira.
  2. začiniti solju i paprom i prije posluživanja pustiti da malo odstoji.

Umak tzatziki s rotkvicom

Sastojci za 6 osoba: 3 češnja češnjaka 350 g turskog jogurta 1 jušna žlica ulja češnjaka 1 prstohvat Piment d‘Espelettea 1 prstohvat šećera sok ½ limuna 1 jušna žlica vinskog octa 300 g rotkvice 1 jušna žlica metvice sol svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. očistiti češanj češnjaka i sitno nasjeći. Dodati jogurt i ulje češnjaka pa sve miješati dok smjesa ne postane glatka. Potom dodati Piment d‘Espelettea, šećer, limunov sok i vinski ocat. Začiniti solju i paprom.
  2. očistiti rotkvicu, ostrugati koru pa protisnuti i dodati u jogurt i pomiješati. Listiće metvice narezati na tanke trakice i dodati u smjesu. Prije posluživanja pustiti da malo odstoji.
Anita Freistätter

Najljepše stranice života su one koje sam sama ispisala i zato se u active beautyju već godinama bavim rubrikama koji donose teme o svakodnevnome užitku i dizajnu interijera za stanovanje. Ako nisam u potrazi za novim nadahnućem, vrijeme provodim čitajući, fotografirajući, u organizaciji ili zabavljanju (ako ništa drugo, onda same sebe). Uvijek uza sebe imam: MP3 Player jer bez glazbe ništa ne ide. Baš kao ni bez sunca, kave ili dobrih razgovora.