Menu

Urban Gardening

Ovo se mora učiniti u proljeće.

Home » Život » Urban Gardening - 05.2019

U gradskom je parku krilatica: Prihvatimo se škara jer prvi su vjesnici proljeća spremni za klijanje.

Čak i usred grada postoji mogućnost da se na malom prostoru mnogo toga posadi. Za balkon su posebno pogodni zeljasta salata i povrće, posebice ako ne posjedujemo vrt ili slično mjesto, a želimo sami saditi. Mali krastavci također odlično uspijevaju na balkonu.

Ako želimo zasaditi začinsko bilje, a za to nemamo dovoljno prostora, moguće ga je zasaditi u posudama koje se pričvršćuju izravno za ogradu. Zanimljiva su sadnica čili paprike. Rajčica se također može saditi na (osunčanom) balkonu. Ovdje su posebno pogodne biljke koje se mogu saditi u posudama, ali mogu rasti i druge ako imaju dovoljno prostora – pritom je važno da ih se što dublje zakopa u posudu za sadnju.

Tko posjeduje terasu i malo više prostora, može posaditi malo drvo limuna ili druge voćke koje će stajati u produženom dnevnom boravku. U starim kutijama ili paletama mogu se posaditi jagode.

Ono na što se mora obratiti pozornost jest činjenica da za balkon nisu pogodne biljke za čiji je korijen potrebno mnogo mjesta. Za drvo masline i oleandra potrebna je odgovarajuća, velika posuda, stoga su pogodniji za terase. Također je potrebno obratiti pozornost i na sunce: mediteranske biljke (ružmarin, lavanda) vole sunce, druge poput ivančice više vole hladovinu. Osim toga, svakako se treba uzeti u obzir činjenica da će se mnoge biljke u zimskom razdoblju morati unijeti u kuću pa je za njih potrebno predvidjeti mjesto.

Savjet: Biljke penjačice na ogradi istovremeno privlače sunce i hladovinu te su pogodne i za male balkone.

Začinsko bilje za balkon

Ovisno o vremenskim uvjetima, sadnja mnogih vrsta začinskog bilja počinje već krajem ožujka. Peršin, ružmarin, majčina dušica, kopar i matičnjak te korijander već su pogodni za sadnju. Ako je još uvijek hladnije vrijeme i mraz, preporučuje se da se zaštititi biljke. Većina vrsta najkasnije početkom svibnja može izvan kuće. Obična sjetvena grbica (kres salata) ne zahtijeva mnogo pažnje – već dva tjedna nakon sadnje moguće ju je brati – čak i na balkonu.

Cvijeće za balkon

Tko u vrtu ima višegodišnje cvijeće, već se u travnju može veseliti visibabama, zumbulima i ciklamama. Moguće ih je kupiti te jednostavno staviti na balkon. Usporedno se već mogu saditi prvi ljetni cvjetovi poput gladiole (budite oprezni ako još uvijek ima mraza) i ljiljana. Ljiljane je moguće saditi u manjim grupama, ali u velikim posudama – ako je vrt zaista mali.

Hände die Erde in einem Blumentopf geben.

 

Pri sadnji na balkonu i terasi potrebno je obratiti pozornost na sljedeće:

Zaštita od mraza

Vuna je pogodna za zaštitu cvijeća i začinskog bilja, posebno u hladnim noćima. Posude se mogu staviti u male staklene vrtove na balkonu.

Izbjegavati nakupljanje vode

U posudu naizmjence stavljati šljunak i zemlju jer šljunak vodu pohranjuje i djeluje kao drenaža. Kao alternativa može se uzeti granulat gline koji će postupno ispuštati vodu.

Pomoć pri klijanju

Prije sadnje stare sjemenke natopiti u vodi. Dok se sadnice biljaka kojima je potrebna svjetlost jednostavno pospu na zemlju i lagano pritisnu, biljke kojima nije potrebna svjetlost potrebno je pokriti tankim slojem zemlje.

Obratiti pozornost na uvjete i zemlju

Ako sadite u posude, izaberite zemlju koja je hranjiva. U vrtu je prvobitno potrebno provjeriti kvalitetu zemlje te u kojoj mjeri sunce dospijeva na planirano mjesto sadnje.

Ispravno kombinirati

Sve vrste začinskog bilja nisu jednake jednako pa tako ni kada je riječ o mjestu sadnje. Neke vrste isključuju druge (poput majčine dušice i mažurana). Također, jednogodišnje biljke ne idu uz višegodišnje.

Prema gore
OKViše informacija