Menu

Upute za masažu beba

Masaža je beba divna mogućnost da se zbližite sa svojim miljenicima.

Home » Baby » Upute za masažu beba - 05.2019

Masaža je beba divna mogućnost da se zbližite sa svojim miljenicima i da im pružite osjećaj blagostanja. Babica Sarah Klarer pokazat će vam kako.

U mnogim kulturama masaže beba bilježe dugu tradiciju kako bi se ojačala povezanost između roditelja i djeteta, ublažila napetost i poboljšalo duševno i tjelesno blagostanje. Poznati su i mnogobrojni pozitivni učinci na zdravlje. Blaga stimulacija potiče cirkulaciju, produbljuje disanje i jača imunitet. Potiče se probava, uravnotežuje rad crijeva što ublažava bolove u trbuhu kao i nadutost. Nadalje se pomoću masaže potiče stvaranje mijelina u tijelu bebe, bjelančevine koja oblaže živčana vlakna i povezuje ih s mišićima. Više mijelina utječe na osjetljiviji prijenos ugode i doprinosi motoričkom razvoju. Redovito masirane bebe bolje spavaju, manje plaču i razvijaju bolji osjećaj tijela i samopouzdanje.

Idealan je trenutak za masažu individualan kao i sama beba. „Potrebe su djeteta uvijek na prvom mjestu“, ističe Sarah Klarer, voditeljica ordinacije za babice s integriranim spa centrom za majke i djecu u Beču.

Najbolji su preduvjeti za opuštajući doživljaj masaže: dovoljno vremena, mir i, prije svega, ugodno mjesto bez ometajućih zvukova, napadnih izvora svjetlosti ili drugih stvari koje bi mogle odvratiti pozornost (isključiti mobitel!). Ako je u sobi previše hladno, mogu pomoći grijalice. Općenito je potrebna čvrsta podloga (za previjanje), visokokvalitetno biljno ulje i deka ili ručnik kako bi se tijekom masaže lica dijete pokrilo.

„S masažom se može započeti već po rođenju djeteta, čak i kod djece koja su prerano rođena“, tvrdi stručnjakinja Klarer. Ne treba strahovati da ćete dijete na neki način ozlijediti jer dijete se ne pritišće jako, već pažljivo i nježno. Ono na što je potrebno obratiti pozornost jest da se na trbuhu uvijek kruži u smjeru kazaljke na satu, onako kako odgovara prirodnom tijeku u crijevima te da se ne masira područje kralježnice kao ni područje oko pupka kod dojenčadi. Tko je na početku nesiguran, može proći odgovarajući tečaj.

Ein Baby am Wickeltisch das von der Mama am Bauch massiert wird

Upute za masažu beba by Sarah Klarer

1. Započnite masažu nježnim dodirom u području grudnog koša. Na taj ćete način bebi objasniti što će uslijediti.
2. Masirajte trbuh pažljivim, kružnim pokretom u smjeru kazaljke na satu, pritom izbjegavajući pupak. Ponovite pokret 5 do 10 puta.
3. Neka vaše ruke uvijek budu uz bebu i mazite ih nekoliko puta niz noge.
4. Uhvatite nožne zglobove bebe i pravite pažljive, plivačke pokrete nožicama (5 do 10 puta). Potom ih ponovno mazite.
5. Završite masažu početnim dodirom u području grudnog koša i obavijestite bebu da je masaža završila.

Ein Baby am Wickeltisch das von der Mama am Bauch massiert wird

 

Prema gore
OKViše informacija