Menu

Oko za oko, higijena za zube

Zaštitite svoje zube.

Home » Ljepota » Oko za oko, higijena za zube - 02.2017

Dugo je četkica za zube samostalno odolijevala bakterijama. Bila je bedem u zaštiti protiv karijesa. S vremenom je dobila pojačanje pa su, bok uz bok, uz nju stali konac za čišćenje prostora među zubima, četkica za čišćenje jezika te otopina za usta. Zato se danas i ubrajaju u osnovnu opremu za svakodnevnu higijenu usne šupljine.

Čovjek tijekom svog života u prosjeku prožvače 18 tona hrane. Slikovito prikazano, odgovaralo bi to kruhu dužine 4,5 kilometara ili, ako vam je draže, količini od 10.000 pečenih pilića. Kada je riječ o tolikim količinama, onda je jasno da zube moramo njegovati redovito i pravilno kako bismo ih očuvali do duboke starosti. U tom smislu nešto se proteklih godina i promijenilo. Dugo vremena se smatralo da su za uspješno provedenu oralnu higijenu potrebne dvije stvari: pranje zube najmanje dvaput dnevno u trajanju od tri minute uz primjenu pravilne tehnike pranja zuba. U međuvremenu smo saznali da je to dobar preduvjet, ali i da u brojnim slučajevima nije dovoljan. Bez obzira na to peremo li zube električnom ili običnom četkicom, postoje određena ograničenja kada je o slabo dostupnim mjestima riječ.

„Četkica dospijeva samo do glatkih stjenki zuba te površine kojom se žvače hrana, što otprilike čini 70 posto ukupne površine zuba,“ ističe stomatolog dr. Annemarie Stolz. „Nakon čišćenja četkicom na zubu ostaje još oko 30 posto površine zuba koja ostaje nedovoljno očišćena. Upravo se u tim prostorima neometano stvaraju idealni uvjeti za nakupljanje zubnih naslaga i začetak razvoja karijesa. „Bakterije koje uzrokuju karijes, hrane se šećerom iz naše hrane, stvarajući pritom kiseline koje nagrizaju caklinu zuba. Redovita primjena konca za zube ili interdentalne četkice i otopine za ispiranje usne šupljine preporučuje se u prevenciji od karijesa u međuzubnom prostoru. Početnicima kao i osobama koje imaju uske prolaze među zubima, najviše se preporučuje konac za zube premazan voskom jer bolje klizi i ne raspada se na vlakna od kojih je sačinjen.

Savje stručnjaka: Profesionalna higijena usne šupljine: profesionalno čišćenje zuba može spriječiti opasne upale u cijelome tijelu.

Ispravna njega i istraživanje uzroka

„Osobe koje imaju osjetljivo zubno meso, umjesto tankog i vlaknastog konca za zube mogu probati mekani, ali širi konac.“ Nadalje, trebale bi izbjegavati odviše snažan pritisak pri pranju zuba i međuzubnog prostora. Tvrde četkice i snažno ribanje koncem nisu uopće potrebni kako bi zubi postali čisti. Važnije je biti temeljit i paziti na to da ne izostavimo nijedno mjesto između zuba.  „Ako unatoč tomu zubno meso nastavi redovito  krvariti ili dođe do promjena na sluznici u usnoj šupljini koje ne bi prolazile duže od dva tjedna, obavezno biste trebali posjetiti zubara,“ ističe Stolz. Interdentalne četkice koriste se za čišćenje zuba među kojima se nalaze veći razmaci jer su prikladnije i nerijetko jednostavnije od konca za zube. Veličina četkice je individualna, a većinom će vam biti potrebe četkice različite veličine. I u ovom slučaju poželjno je posavjetovati se sa stručnjakom oko vrste četkice ili veličine.

Neugodan zadah

Svatko nekada ima loš zadah, ali rijetko tko bi o tome rado razgovarao. Čak se i stomatolozi nekada libe pričati sa svojim pacijentima o neugodnom zadahu. Dr. Stolz ističe kako uzrok zadaha u većini slučajeva treba potražiti u usnoj šupljini: „Osobe koje savjesno čiste svoje zube i prostor među zubima, koriste vodu za ispiranje usne šupljine i idu redovito na profesionalno čišćenje zuba, već samim time čine puno kako bi spriječili razvoj neugodnog zadaha. No nekada ni to nije dovoljno da bi se spriječio onaj loš zadah koji uzrokuju bakterije.“ Riječ je o bakterijama koje se razmnožavaju u udubinama jezika gdje su zaštićene od vodice za ispiranje usne šupljine pa se neometano mogu razmnožavati. Uz to, klice se rado skrivaju u udubinama džepića zuba zbog čega se ljudi s upalom (parodontitis) jako često moraju boriti protiv zadaha. Atem in den Griff zu bekommen. Kod problema sa zadahom u ustima najbolji sugovornik je stomatolog. Stolz smatra: „Ako imate postojan zadah, stomatolog će detaljno provjeriti sve moguće uzročnike.“ To znači da će provjeriti jesu li se stvorile naslage na zubima i jeziku, odnosno je li se razvio parodontitis, džepići u zubnome mesu ili veće rupe u zubnoj caklini. Ako su naslage na zubima glavni razlog neugodnog zadaha, onda ga brzo možete otkloniti svakodnevnim čišćenjem korijena jezika posebnom četkicom u kombinaciji s pastom za zube. Ako su, pak, uzročnici neugodnog zadaha upaljeno zubno meso ili karijes, morali biste zaliječiti taj problem kako biste ponovno osvježili dah.

5 najčešćih pogrešaka u higijeni zuba

Gdje najčešće griješimo

1. Prekratko traje: nerijetko zube peremo prekratko, a stručnjaci preporučuju dnevni minimum od 2 x 2 minute. Prema nekim istraživanjima zubi se u prosjeku peru samo 46 sekundi.
2. Zube peremo rjeđe nego dvaput dnevno.
3. Odviše čvrsto pritišćemo četkicu: većina električnih četkica za zube imaju sustav za kontrolu od prejakog pritiska.
4. Pogrešna četkica čišćenja ili njezin izostanak: prema jednom istraživanju 80 % sudionika ne peru zube dovoljno temeljito, a 60 % ih uopće ne pere stražnju stranu zuba ili to jednostavno ne čine dovoljno dugo. Na primjer, dešnjaci lošije čiste desnu stranu, a ljevaci lijevu. Pravilna tehnika pranja zuba je izrazito bitna: prvo je potrebno površine zuba kojima se žvače, prati četkicom koju pritom treba držati u vodoravnom položaju. Potom se peru vanjske i unutarnje površine zuba u smjeru od zubnog mesa prema zubu. Važno je pritom paralelno čistiti i zubno meso, odnosno ne zaustavljati se uz njegov rub.
5. Rijetko zamjenjivanje četkice za zube: Četkicu je najbolje mijenjati svaka tri do četiri mjeseca ili češće u slučaju da se istroši ranije.

Ispravna tehnika

 

Kako pravilno prati zube:

Najbolji proizvodi za njegu zuba

 

Ples sa zubnom vilom

Kako bi dnevna njega bila zabavna trebalo bi ihprati kao da ste na plesnom podiju.
1. 3D. ORAL-B elekrična punjiva četkica za zube
2. Svježina. ORBIT White mint dražeje za svjež dah.
3. Bijelo. BLANX White Socks vodica za ispiranje usta.
4. Inovativno. BLANX Instant White pasta za zube za savršeno izbjeljivanje.
5. Mekano. COLGATE Slim Soft četkica za zube sa mekanim vlaknima.
6. Tanko. DONTODENT interdentalni set za lako čišćenje međuzubnog prostora.
7. Mentol. DONTODENT konac za zube uklanja tvrdokorne međuzubne naslage i obojenja.
8. Mint. Za svjež dah DGP pastile s okusom mentola.
9. Praktično. DONTODENT ogledalom možete lako pregledati zube i međuzubni prostor.

Prema gore
OKViše informacija