Menu

Znate li improvizirati?

Novo umijeće.

Home » Ljepota » Znate li improvizirati? - 02.2017

Naš svijet naseljen je ljudima koji planiraju. Improvizacija je degradirana na razinu metode popravljanja stvari, što prema njoj ispada jako nepravedno. Improvizacija je umijeće koje nam može otvoriti sasvim nove putove.

Većina nas rado planira, a planiramo sve moguće. Planiramo zašto i gdje ćemo se naći sa svojim prijateljima, kada i kako ćemo provesti romantičnu večer s partnerom, s kime sve ćemo slaviti svoj rođendan ili gdje i kakvu ćemo prezentaciju pripremiti za važnog kupca. Planiramo godišnji odmor, karijeru, osnutak obitelji, broj djece i što ćemo raditi u mirovini. Planiramo zdraviji način života, bolju formu i rad na sebi. Planiramo gdje ćemo biti za pet, deset ili petnaest godina. Ukratko, planiramo svoju budućnost. Oslikavamo je. Promišljamo kako ćemo doseći vlastite ciljeve, slažemo popise, dijagrame, tabele, vodimo dnevnike s popisima zaduženja koja trebamo obaviti, sve upisujemo u svoj kalendar dok se u nekom trenutku nešto ne dogodi. Nešto neočekivano. Neko iznenađenje, naravno neplanirano, koje dolazi ni iz čega, koje u planeru precrtava naše vizije budućnosti i preusmjerava nas na puteve kojima zapravo nismo željeli kročiti. Tja! I što sada? Najbolje bi bilo pitati one koji nikada ne planiraju.

Ništa ne planirati

Oni žive u sadašnjem trenutku, spontano i prilagođavaju se situacijama u kojima se nađu. Fleksibilni su, otvoreni za sve i slobodni. Barem tako gledaju sami na sebe. Drugima koji vjeruju u to da drže kontrolu nad vlastitim životom, takav način života djeluje poput kakve ljekovite kure za sam život. Neprestano balansirati između toploga i hladnoga, između svih mogućnosti. Tja! I što sada? Najbolje je pronaći zlatnu sredinu. Baš kao što je svojedobno pjevao John Lennon u pjesmi „Beautiful Boy (Darling Boy)“: „Life is what happens to you while you’re busy making other plans.“ Život je ono što ti se dogodi dok si zauzet drugim planovima.  Sada biste, naravno, trebali pokušati malo više živjeti mimo planova, osvijestiti trenutak, živjeti ovdje i sada. Trebali biste pustiti da sve dolazi prema vama i uopće ne biste trebali razmišljati o budućnosti. Tako ćete spriječiti da se bilo što izjalovi u odnosu na vaša očekivanja.

U konačnici, više nećete imati nikakve predodžbe, ali to gotovo da je nemoguće jer svaki čovjek razmišlja o tome kako će nastaviti dalje. Svatko ima neku svoju željenu predodžbu i usmjerava svoj život, možda čak i na nesvjesnoj razini, u smjeru koji smatra ispravnim. Iznenađenja su samostalna i teško ih je izbjegavati. Kada im se opiremo, ne napredujemo i ne poništavamo njihovo postojanje. No možemo naučiti kako izbjegavati takva iznenađenja kako nas ne bi izbacila iz tračnica, odnosno kako bismo mogli reagirati što je brže moguće. OK, ali što to konkretno znači? Ne brinite, riječ je o nečemu pozitivnom.

Dobro se pripremiti

Improvizacija je riječ koja podsjeća na avanturu i obećanje. Potječe od latinske riječi „improvisus“ koja znači „neočekivan“. Netko tko improvizira, može stvoriti dojam kao da se uvijek na neki način provlači, a zapravo je nepripremljen, pa čak i nekompetentan. No to nije točno. Zamislite da, na primjer, morate držati neku prezentaciju pred važnim klijentom, no ostajete zatečeni kada vaš laptop otkaže poslušnost.

U njemu se nalazi sve što ste razradili i lijepo pripremili. U takvoj situaciji može se dobro i uspješno improvizirati samo ako ste dobro pripremljeni na to, ne paničarite i zadržavate smirenost pa čak i ako se možete našaliti kako biste opustili situaciju. Ako pogledate oko sebe, potražite alternativu i prepoznate prilike, zgrabite papir i olovku, nacrtate tabele i dijagrame, ako znate napamet brojke i činjenice, lako ćete dozvati u sjećanje prezentaciju.  Što se bolje pripremite, to ćete manje morati improvizirati. Sve ovo što smo do sada nabrojali, čini se logičnim. No to nepredviđeno i nije baš potpuno nepredviđeno. Ne može se planirati, ali se može zamisliti, a možda je upravo to zamišljanje napornije od bilo kakvog planiranja.  Trebali bismo sagledati što veći broj mogućnosti, proći u glavi kroz što je više moguće scenarija, razmisliti kako u kojoj situaciji najbolje reagirati. Kao na primjer u situacijama kada babysitter nema vremena ili

Winston Churchill

“Uvijek sam se najviše pripremao za one moje govore koji su bili spontani i improvizirani.”

ako na godišnjem odmoru svaki dan pada kiša. Ako pas uništi nešto što nam je važno ili ako nas najednom obuzme blackout. Ako tehnika otkaže poslušnost ili nas neki kolega ispuni nesigurnošću kakvom svojom glupom primjedbom. Zahvaljujući proročkom genu u nama samima, zapravo, ništa ne može poći po zlu. Zapravo.  Zato što je u prirodi samog iznenađenja da dolazi iznenada.

Zahvaljujući tomu odlučivali su se ratovi. Tja! I što sad? Pa ništa, treba improvizirati! Bez uloženog truda, bezbrižno. Bez zamuckivanja i nesigurnosti. Odlučujući je samopouzdan nastup. Treba stajati uspravno, isprsiti se, uzdignute glave, smješkati se, ostati cool, ne skretati upitan pogled, tražiti alternativu i jednostavno nastaviti. Geste i mimika utječu na osjećaje, a to znači da ćemo biti samopouzdani ako se tako i predstavimo.

Zadržati mir

Ako morate improvizirati, najbolje je glumcima pogledati u prste, njihovu mimiku i držanje, govor tijela. Kako njima uspijeva zabaviti publiku bez prethodno pripremljenog teksta. Premda bi u odnosu jedni na druge htjeli biti bolji glumci, u ovom su slučaju usredotočeni, slušaju precizno što im se kaže, surađuju, uočavaju i iskorištavaju prilike, spontano reagiraju, fleksibilni su i oslanjaju se na svoju intuiciju. Nekim ljudima ove su karakteristike urođene, a svi ostali moraju ih uvježbavati.

Prije svega, važno je zadržati unutarnji mir. Duboko disati. Ako je moguće, nakratko zatvoriti oči i polako izbrojati do tri te si reći da bez obzira na to što se dogodi, ne može biti toliko loše. I uspjet ćemo. Tako se umirujemo, oslobađamo glavu, tražimo rješenje i iz njega izvlačimo najbolje što možemo. Ako nas neko iznenađenje skrene s vlastitoga puta, ne mora značiti da će to biti nešto loše. Možemo otkriti nešto novo, proširiti svoje horizonte. I tko zna, možda nam se taj novi put čak i svidi, toliko, da  nam postane prvi i jedini. Toliko, da zaboravimo što smo bili i da si postavimo nove ciljeve ne osvrćući se unatrag. Prekid ili otkaz nas u početku mogu izbaciti iz tračnica, ali kasnije će se ispostaviti da je to najbolje što nam se moglo dogoditi. Stvari su nešto drukčije kada je riječ o svim onim malim iznenađenjima u svakodnevnome životu. Tu će naš novi put nerijetko završiti u ćorsokaku. Tja! I što onda? Moramo u najkraćem mogućem roku potražiti put ka cilju.

Prilika nas čini bržima

Naravno, prvo je moramo uočiti. Brzo razmišljati, kombinirati, improvizirati. Te tri stvari su neraskidive.  Lako je pripremiti plan treninga, povećanje vlastite spontanosti. Nemojte uvijek postavljati stvari onako kako ih inače postavljate.

Probajte nove stvari. Idite novim putevima. Prekidajte navike namjerno i pod vlastitom kontrolom. Osvijestite trenutak u kojem se nalazite. S vremena na vrijeme napravite nešto ludo. Uvijek odlučujte u skladu sa svojom intuicijom. Tako ćete se naviknuti na to da koristite vlastitu intuiciju. Stvar vježbe je i sam način kako prepoznavati prilike. Budite svjesni. Mijenjajte perspektive. Gledajte na iste stvari drugim očima. Neke prilike nam iskaču na put na pravi način, dok se druge skrivaju. No posvuda ćete ih naći, čak i lakše u nekim lošim vijestima negoli na mjestima gdje sve vrvi od zanosa. Prilike se kriju na dosadnom sastanku ili u trenucima kada nam autobus pobjegne ispred nosa. Otkrivamo ih kada nam prijateljica u posljednjoj minuti otkaže susret ili kada imamo osjećaj da nam se cijeli svijet ruši pod nogama. Svaka situacija u životu postat će ono što od nje napravimo. Uvijek postoji alternativa. Nekada se ispostavlja kao bolja opcija i zato treba usredotočeno gledati i dobro slušati. Biti optimističan. Najbolje nam se ne događa tek tako, nego najbolje postižemo u onome što nam se događa. Tada neko iznenađenje nije ništa drugo doli izazov. Mogućnost razmišljanja iz drugog kuta, a ne vježbanja improvizacije.

5 savjeta ta bolje umijeće improviziranja

1.Neočekivano je saveznik improvizacije. U protivnome ne bi ni bila potrebna.
2.Iznenađenje je znak za početak improvizacije. U njemu se rađa nadahnuće.
3.Improvizaciju oplemenjuje nepoznat teren jer otvara nove svjetove.
4.Mir je improvizaciji poput odore koja kaos zaodijeva u znanje.
5.Samopouzdanje je kraljevska disciplina u improvizaciji. Sve čini mogućim.

Prema gore
OKViše informacija