Menu

Dosadni insekti

4 pitanja i 4 odgovora stručnjaka za tropsku medicinu prof. Dr. Martin Haditsch.

Home » Život » Dosadniinsekti - 06.2016

 Prof. Dr. Martin Haditsch piše o dosadnim insektima.

Kako se na godišnjem odmoru zaštititi od dosadnih ugriza komaraca?

Komarci mogu biti prijenosnici bolesti poput malarije, denga groznice ili zika virusa pretežito na južnijim turističkim odredištima. Prozori i vrata smještaja moraju biti obloženi zaštitom od insekata. Praktično je rješenje i mreža za zaštitu od komaraca koja se postavlja oko kreveta. Na primjer, možete ponijeti mrežu za putovanje koja stane u svaku torbu i lako se postavlja. Mjestimične rupice mogu se zalijepiti vrpcom za lijepljenje. Klima uređaj većinu dana treba biti uključen jer komarci izbjegavaju hladne prostore. Alfa i omega u zaštiti od komaraca na otvorenome: smanjiti miris vlastitog tijela na najmanju moguću mjeru, a to se postiže što je moguće češćim tuširanjem, nošenjem impregnirane zaštitne odjeće i primjenom učinkovitih sredstava za zaštitu od insekata. Ostale savjete za daleka putovanja potražite u sklopu referentnog centra za tropsku i putničku medicinu.

Što napraviti u slučaju alergijske reakcije?

Alergijske reakcije nastupaju najčešće nakon uboda pčela ili osa, a simptomi su: temperatura, povećane otekline, osip, glavobolja, vrtoglavica, bolovi u predjelu grudi i otežano disanje. Žalac se odstranjuje pincetom ili noktom. Ako ga istisnete, otrov će se još više proširiti. Potom je mjesto uboda potrebno oprati sapunom te hladiti. Protiv svrbeža najbolje pomažu bezreceptne masti s antialergijskim djelovanjem. Treba provjeriti i zaštitu od tetanusa. Ako se nakon ugriza komarca pojave prstenasta crvenila (moguća borelioza) ili temperatura (moguć krpeljni encefalitis), potrebno je potražiti savjet liječnika.

Koja je idealna zaštita od ugriza kukaca?

Kukce privlače mirisno cvijeće, rascvjetani grmovi i drveće, dozrelo voće, opalo s grana, znoj, slatki mirisi parfema i intenzivne boje. Majice dugih rukava, hlače, cipele, čarape i pokrivala za glavu – u idealnom slučaju s impregniranim zaštitnim sredstvima protiv komaraca – pružaju zaštitu do određenog stupnja. Repelenti na mjestima na kojima su naneseni, djeluju barem nekoliko sati. Aktivne tvari potrebno je nanositi u navratima, osobito kada su vani ljetne vrućine  i kada se bavimo aktivnostima tijekom kojih se pojačano znojimo.  Ako ste alergični na ubode insekata, trebali biste uvijek uza sebe imati neki dokaz o tome, na primjer narukvicu. U slučaju uboda insekta članovi obitelji ili pratnja odmah moraju osobi s alergijskom reakcijom dati lijekove koje je propisao liječnik.  

 

Na pitanja odgovorio:
Prof. Dr. Martin Haditsch
Stručnjak za infektologiju i tropsku medicinu; voditelj Centra za tropsku i putničku medicinu, Leonding

Andrea Fallent

Mag. Andrea Fallent za časopis active beauty piše od prvog broja (2003). Stručna područja ove diplomirane veterinarke i novinarke specijalizirane u području medicine su zdravlje, prehrana i sport. Odgovorna je i za stranicu Savjet stručnjaka u kojoj se obrađuju aktualne teme iz područja zdravlja u suradnji s liječnicima.

Prema gore
OKViše informacija