Menu

Parfemi: kako miriše proljeće u dm-u?

Miris đurđica, ljubičica, božura i frezija lebdi u zraku.

Home » Život » Parfemi: kako miriše proljeće u dm-u? - 04.2017

Sunce sve snažnije zagrijava zemlju, mahovinu, lišće  i travu, dajući toplim godišnjim dobima posebnu, mirisnu draž. Ostatak odrađuju prodavači parfema.

Teške mirise koje koristimo zimi, možemo zamijeniti mirisom šarenog cvijeća i svježeg voća. Intenzivni, teški mirisi koji razbuđuju sva osjetila tako ove sezone ostavljaju prostor na policama novim mirisima, a svi odreda su lakši i blaži. Proljeće je simbol buđenja, nove energije, svježine i dinamike. Sve su to komponente koje tvorci parfema godinu za godinom ugrađuju u svoje mirisne kreacije.

Kako zapravo miriše proljeće?

Ako ćemo stvari promatrati s neromantične strane, onda proljeće prirodno miriše na jedan sasvim drukčiji način nego što mi to zamišljamo. Njime dominira miris koji nastaje kada sunce po prvi put pusti svoje zrake i zagrije zemlju, mahovinu, travu i lišće. Unatoč tomu, većina nas pri pomisli na proljeće, pred očima ima buket svježem cvijeća.

Postoji li uopće nešto kao što je kolektivno pamćenje mirisa?

Proljetni miris sadrži kompleksnu mješavinu komponenti različitih mirisa, a što je najvažnije, pritom nije riječ o mirisu koji je uvijek isti, nego koji je naučen. U skladu s time, neki Amerikanac sigurno ima sasvim drukčiju predodžbu o tipično proljetnom mirisu u usporedbi s Azijcem ili Europljaninom. Zapravo, proljetni miris nije kolektivno prepoznatljiv, nego je jedinstven za svakog čovjeka poput otiska prstiju.

Savjet: činimo to intuitivno i unatoč tomu pogrešno. Parfem ni u kojem slučaju ne bismo smjeli trljati o kožu jer tako uništavamo molekule  mirisa.

Kako se onda materijalizira taj posebni miris?

Naših 350 receptora šalje trajne elektronske signale prema mozgu gdje se povezuju s osjećajima i pohranjuju. Naša srednjeeuropska memorijska ploča sadrži pohranjen miris svježeg cvijeća, đurđica, ljubičica, božura i frezija. Taj miris povezujemo sa samim pogledom na proljeće, toplinu, nov život i većina ga ljudi povezuje s nečim pozitivnim. Poseban miris proljeća tijelu signalizira početak toploga godišnjeg doba pri čemu se događaju određene hormonalne kao i promjene u raspoloženju. Ova teorija odražava se, naravno, i u najnovijim proljetnim mirisima, no sami ih pomirišite i otkrijte to!

Prema gore
OKViše informacija