Menu

Savjet stručnjaka: Upala mjehura

5 pitanja. I 5 odgovora od urologinje dr. Dara Lazar.

Home » Ljepota » Savjet stručnjaka: Upala mjehura - 02.2017

Dr. Dara Lazar, urologinja iz Beča odgovara na pitanja o upali mjehura.

Koji su najčešći uzroci upale mjehura?

Najčešće se iza upale mjehura krije više uzročnika, od stresa do kojeg dolazi u partnerskim odnosima preko nedovoljno sna pa sve do vrste zaštite koju žene koriste te menopauze. Većina infekcija mokraćnih puteva u žena ima veze sa samom anatomijom. Budući da je mokraćna cijev duga samo nekoliko centimetara, bakterije lako dospijevaju u mokraćni mjehur. Najčešći uzročnici infekcija su bakterije Escherichia coli. Pri prvim naznakama infekcije trebali biste si priuštiti mir i toplinu te velike količine čaja koji potiče lučenje mokraće kao što je čaj zlatošipka, preslice ili listova breze.

Može li prehlada izazvati infekciju mokraćnih puteva?

Da, to je moguće, osobito kod žena koje lako obolijevaju od upale mjehura zbog čega bi, osobito u vrijeme hladnijih godišnjih doba, trebale paziti na toplu odjeću, hranu i napitke. To znači da za doručak ne bi smjele piti hladan sok od naranče, nego bi trebale jesti toplu kašu od žitarica s čajem.  Obrambene snage mokraćnih puteva potiču i tople juhe, začini poput đumbira koji zagrijavaju, te zeleni čaj, dok bi se hladna voda trebala izbjegavati. O drugim mogućnostima prevencije poput akupunkture uha ili puštanja krvi koje se primjenjuju u tradicionalnoj kineskoj medicini, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Kakve terapijske metode postoje?

Terapiju liječenja infekcija mokraćnih kanala trebao bi provoditi stručnjak primjenjujući individualan pristup kod svakog oboljelog. Ako je nužno uzimati antibiotik, onda treba precizno slijediti upute liječnika i liječenje se ne smije ranije prekinuti jer bi u protivnome bakterije mogle postati rezistentne na antibiotik. Samo liječnik može odlučiti koji je lijek prikladan za koju bolest. Dodatno preporučujem da nakon terapije barem nekoliko mjeseci uzimate probiotike koji pomažu u obnovi crijevne i vaginalne flore.

Mora li se uvijek i odmah prepisati antibiotik?

Kod lakših slučajeva dovoljno je priuštiti si mir i toplinu baš kao i (tople) napitke poput zelenog čaja ili čaja zlatošipke, ali to moramo primjenjivati što je prije moguće, odnosno pri prvim naznakama bolesti. Ako u tome ne uspijete, u dogovoru s iskusnim urologom potrebno je razmotriti druge mogućnosti liječenja. Vaš liječnik može odlučiti možete li probati terapiju bez antibiotika kao što su na primjer protuupalni lijekovi.

Na što bi žene još morale paziti kako bi izbjegle upalu mjehura?

Osobito je važna zdrava „klima“ u rodnici jer različiti faktori mogu utjecati na njezinu pH-vrijednost. U idealnim uvjetima  kiselost rodnice održavaju mliječne bakterije što onemogućuje nakupljanje uzročnika bolesti. Svome biste urologu morali reći i o utjecajima zaštite koju koristite protiv neželjene trudnoće: spermicidni sastojci u prezervativima, spirala ili dijafragma mogu jednako narušiti vaginalnu floru kao i pilule protiv začeća. Pri spolnom odnosu bakterije automatski dospijevaju u mjehur što kod osjetljivih žena može prouzrokovati upale. Stoga bi nakon spolnog odnosa trebalo isprazniti mjehur i popiti tekućinu ako ste u mogućnosti.

 

Prema gore
OKViše informacija