Menu

Što može prirodna kozmetika? Pet pitanja – pet odgovora

Što je dakle prirodna kozmetika, što može i na što se treba paziti?

Home » Ljepota » Njega » Što može prirodna kozmetika? Pet pitanja – pet odgovora - 08.2019

Ponuda održivo proizvedene njege sve je veća – i zbunjujuća. Što je dakle prirodna kozmetika, što može i na što se treba paziti?

Što je prirodna kozmetika?

Pojam nije zakonski reguliran, no pravi proizvodi prirodne kozmetike prepoznaju se po žigu. Ti proizvodi ne smiju sadržavati čisto sintetička bojila i arome, ni sintetičke konzervanse, silikone, parabene ili druge proizvode od nafte. Njeguje se sirovinama koje štite kožu i okološ te su prirodni i temelje se na prirodi.

Što može prirodna kozmetika?

Ona prije svega štiti životinje i okoliš. Porijeklo i odabir primijenjene sirovine i njihova pažljiva obrada igraju važnu ulogu. Isto tako se vrlo cijeni proizvodnja koja pretežno štiti životinje i okoliš, a mnogi su proizvodi vegani. Prirodna kozmetika potiče prirodnu funkciju kože i potiče ju.

Koje su odlike sastojaka?

Glavna je razlika u usporedbi s konvencionalnom kozmetikom primjena kvalitetnih biljnih sastojaka koji prvenstveno dolaze od kontroliranog biološkog uzgoja ili kontroliranog skupljanja divljih biljaka. Osnovni su sastojci primjerice voda (kao hidratirajući sastojak) ili voskovi (kao sastojci za konzistenciju i koemulgatori). U sastojke se ubrajaju biljna ulja kao što je bademovo ulje ili maslinovo ulje (kao izvor vitamina i lipofili) ili ekstrakti biljaka kao što su ekstrakt ruže ili kamilice, koji se u posebnom postupku pažljivo dobivaju s pomoću prirodnih otapala iz što kvalitetnijih sastojaka.

Pritom se posebno cijeni kvaliteta sastojaka, osim toga se ne upotrebljavaju otapala i konzervansi. Mnogi konvencionalni proizvođači kozmetike upotrebljavaju mineralna ulja u svojim proizvodima. Ona su jeftina i mogu se lako preraditi, ali ostavljaju sloj na koži koji se ne topi u vodi. Koža je na dodir meka, ali se doslovno prekriva i ne može pravilno disati.

 

Koliko dugo traje prirodna kozmetika?

Kako se ne upotrebljavaju sintetički konzervansi, rok trajanja naravno puno je kraći od konvencionalne kozmetike. Umjesto toga, konzerviranje se vrši pravom kombinacijom postupka proizvodnje, ambalaže i multifunkcionalnosti sastojaka. Kako bi se produžio rok trajanja proizvoda, ambalaža bi se trebala otvoriti uvijek tek neposredno prije uporabe te čvrsto zatvoriti nakon svake primjene i najbolje držati na hladnom, suhom i mračnom mjestu. Kao kod svih kozmetičkih proizvoda, i ovdje se proizvodi više ne bi trebali upotrebljavati čim promijene izgled, boju ili miris.

Promjenama u temperaturi kod prirodne kozmetike pojedinačni se sastojci mogu odvojiti od smjese. Kod kreme primjerice, na površini se može stvoriti uljni sloj. Ako rok trajanja još nije prekoračen i proizvod još miriše kako treba, može se slobodno promiješati ili protresti kako bi se komponente ponovno povezale. U konvencionalnoj kozmetici rabe se kemijski sintetički konzervansi koji sprječavaju rast mikroorganizama. No, što je otrovno za takve oragnizme, može nadražiti i kožu. Prirodna kožna flora koja ispunjava važnu zaštitnu funkciju može se uništiti i može doći do pojave alergija. Tko je dakle već češće imao problema s nadraženom kožom, u prirodnoj će kozmetici možda prije naći odgovarajućeg pomagača u njezi.

Koje vrste prirodne kozmetike postoje?

U pravilu se razlikuje prirodna kozmetika s certifikatom i bez certifikata te kozmetika bliska prirodi. Prirodna kozmetika s certifikatom obuhvaća proizvode koje različite udruge ispituju prema svojim standardima i stoga nose odgovarajući žig. Prirodna kozmetika bez certifikata obuhvaća marke koje provode interna ispitivanja ili predaju primijenjene prirodne tvari na testiranje institutima za kontrolu kvalitete, dakle mogli bi nositi žig kvalitete i kontrole, ali nemaju certifikat prema standardu. Kozmetika bliska prirodi obuhvaća proizvode i marke koje su već izbacile mnoge sintetičke sirovine i pomoćna sredstva, ali ne odgovaraju kriterijima prirodne kozmetike. U tim se proizvodima upotrebljavaju bio ili sirovine iz fer trgovine, ali bi mogli sadržavati parabene ili sintetički proizvedene sastojke.

Prema gore
OKViše informacija