Uz pomoć nekoliko savjeta pripremite ukusne kolačiće.
Spremljeni s ljubavlju
Paralelno s početkom Adventa užarit će se i naše pećnice u kojima će se, uz prave namirnice, proizvoditi sve što vam je potrebno za ukusne blagdane.
I najbolja priprema neće spriječiti poneku nevolju u kuhinji. Budite spremni za blagdane.
Mala pomoć
- Prhko tijesto se raspada: Ponekad je u maslacu spas. Ako ništa drugo, možete ga razmrviti, dodati malo brašna (ili mljevenih oraha), a mrvice tijesta ostaviti za pripremu kolača od jabuke.
- Glazura ne prijanja: Kolač premažite s malo zagrijane marmelade. Kad se marmelada stvrdne, čokoladna glazura će dobro prianjati.
- Kolač se ne može odlijepiti od kalupa: Poznato je da kalup prethodno moramo namastiti i posuti brašnom ili mrvicama. Ako se unatoč tomu kolač i dalje bude lijepio za kalup, omotajte kalup hladnom, vlažnom kuhinjskom krpom. Nakon nekoliko minuta kolač će otpustiti.
- Kolač je odviše suh: Naravno da ga možete puniti klasičnom kremom ili marmeladom. Alternativno tijesto možete probosti čačkalicom pa prema ukusu na mjestu rupa doliti malo nekog likera ili soka.
- Snijeg od bjelanjaka nije dovoljno čvrst: Ovo se često događa kada su jaja prehladna. Zato ih pravovremeno izvadite iz hladnjaka, dobro razdvojite bjelanjak od žutanjka, a potom u bjelanjak dodajte još prstohvat soli.
Savjet: Uključite cijelu obitelj u izradu kolača i ove godine spravljajte s ljubavlju, ali i kreativnošću.
Jedno tijesto – pet vrsti keksa
Malo tijesta i sve je moguće!
Tijesto: prhko
Vrste keksa koje možete napraviti s navedenim sastojcima za tijesto:
1. Vanilin kiflice: za pripremu vanilin-kiflica dio brašna zamijenite mljevenim orasima, oblikujte kiflice i ispecite. Kad su pečene, uvaljajte ih u mješavinu vanilin-šećera i šećera u prahu.
2. Prhki kolačići od cimeta ili maka: izrađeno i izvaljano tijesto premažite sa svake strane s malo otopljenog maslaca, cimetom i šećerom ili makom, potom ga zamotajte, izrežite na kriške debele oko 1 cm i ispecite.
3. Crno bijela peciva: tijesto podijelite na dva dijela. Potom u jedan dio tijesta umiješajte kakao ili otopljenu čokoladu. Nakon toga od tamnog tijesta oblikujte kolutiće pa ih omotajte trakama od bijelog tijesta kako biste dobili svijetli okrugli kolačić s crnom sredinom.
4. Prhke zvjezdica: tijesto pomiješajte s lješnjacima i vanilijom, oblikujte zvjezdice, ispecite te ih ukrasite puslicama od bjelanjka.
5. Trokutići od naranče i mrkve: tijesto pomiješajte s ribanom mrkvom, narančom i lješnjacima, ispecite kekse i na kraju ih umočite u otopljenu čokoladu.