Menu

Skrivena blaga u Slovačkoj

Savjeti za putovanje.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Skrivena blaga u Slovačkoj - 05.2019

Država koja za turiste ima mnogo više za ponuditi osim glavnog grada Bratislave – pogled u riznicu Slovačku.

Za mnoge turiste Slovačku prije svega čini Bratislava. Do tamo mogu otići danju i jednostavno se vratiti navečer. Zahvaljujući boljoj povezanosti vlakova, dostupnija su i druga mjesta. Tako je vlakom iz Beča primjerice potrebno šest sati do 400 kilometara udaljenog grada Košice, drugoga po veličini grada u Slovačkoj.

U Slovačkoj se umirovljenici stariji od 62 godine i studenti do 26 godina voze besplatno vlakovima druge klase – ako se prethodno registriraju. Ta ponuda vrijedi za sve građane Europske unije.

Zaista se isplati iskoristiti takvu priliku. Ne samo zbog toga što je Slovačka za trećinu manja od Austrije i jer je sve blizu. Odnos cijene i usluge također privlači u tu malenu zemlju. Još je jedna zanimljivost: U „Zemlji između Dunava i Tatra“ u blizini Kremnické Bane nalazi se zemljopisno središte Europe.

U nastavku samo mali dio riznice Slovačke.

Čuda prirode

Natur, die einem den Atem raubt: Der Bergsee Štrbské Pleso in der Hohen TatraOvdje turisti mogu utonuti u netaknuta čuda prirode. Devet nacionalnih parkova i 14 zaštićenih područja krajolika omogućuju da tako i ostane. Četrdeset posto površine prekriveno je šumama. U Karpatima još uviješ žive vukovi, medvjedi i risevi. Tatra je najniže visoko gorje na svijetu. Kristalno bistra jezera omamljuju čula. Kupati se prije svega može u umjetnim jezerima poput jezera Ružín ili Liptovská Mara, ali i u rijekama. U Slovačkoj se nalazi najveće kršno područje srednje Europe i prožeto je s više od 6 200 spilja i kanjona. Nevjerojatne prizore pružaju podzemne spilje s formacijama od leda i stalaktitima.

 

 

 

 

U raju

„Slovački raj“ nalazi se u području krša koji je istovremeno nacionalni park i koji se sastoji od visoravni, kanjona, klisura, vodopada kao i podzemnih, spiljskih krajolika. Za istražitelje tu je i gradić Spišská Nová Ves.

Savjet: Prošećite uskim putovima i drvenim ljestvama kroz kanjon Sokolia dolina i promatrajte 75 metara visok vodopad – Závojový vodopád.

Upoznavanje gradova

Pressburger Kipferl Traditionelles Gebäck BratislavaTko se voli kretati izvan većih turističkih struja, vjerojatno će doživjeti Slovačku kao idealan cilj za putovanje i kada su u pitanju posjeti gradovima. U povijesne gradiće s UNESCO-ovom zaštićenom kulturnom baštinom ubrajaju se Branská Štiavnica, Bardejov i Levoča. Moderni slovački život vrije u gradovima Košice, Nitra, Trnava ili Banská Bystrica.

 

 

 

 

 

Zelena Bratislava

Glavni grad Bratislava poznat je kao jedan od najbrže rastućih gradova u Evropi. „Ljepotica na Dunavu“ ispunjava srca svojim uskim sokacima, povijesnim kućama i jedinstvenim kafićima u kojima se poslužuju tradicionalne bratislavske kifle (Bratislavské rožky). Metropola koja broji gotovo 500 000 stanovnika naziva se i zelenim gradom. Okružena je vinogradima i ukrašena parkovima, vrtovima i šumskim parkom u obližnjim Malim Karpatima. Predivni pogled nudi „Devínska Kobyla“ – najviša točka grada nalazi se usred šume.

Živahne Košice

Košice, die zweitgrößte Stadt der Slowakei, hat einen historischen Stadtkern mit vielen Cafés und Bars.Drugi po veličini grad u Slovačkoj ukrašen je povijesnom i dobro očuvanom gradskom jezgrom. Preko Hlavne, najduže pješačke staze u Slovačkoj, stoluje gotička katedrala svete Elizabete. To je najistočnija katedrala Europe. U studentskom gradu koji broji 240 000 stanovnika ne nedostaje kafića, barova i vinoteka. Autentičan doživljaj kupnje nudi tržnica na Dominikanskom trgu, posebice subotom. Sport i kultura također su sveprisutni. Nije ni čudo, 2013. godine Košice su bile glavni europski grad kulture, 2018. godine UNESCO-ov Creative city od media arts, a 2021. godine ovdje će se održati Ljetne olimpijske igre mladih.

 

 

 

 

 

Wellness oaze

Više od 1400 mineralnih i termalnih izvora izviru iz slovačkog tla. Mnogi od njih imaju ljekovite odrednice pa je u cijeloj zemlji raspoređeno više od 20 izvornih lječilišta. Vjerojatno je najpoznatije lječilište Piešt’any u kojem osim termalne, mineralne vode postoji i sumporno tresetište. Osjećaj pak povratka u neka prošla vremena pružaju lječilišta Rajecké Teplice i Turcˇianske Teplice.

Iako je zemlja mala – za one koji traže opuštanje u termama i spa centrima, Slovačka je jedna od najvećih.

Terme za svačiji ukus

Za obitelji se nude različita termalna kupališta i vodeni parkovi. U to se ubrajaju AquaRelax u Dolný Kubín ili moderni termalni park Šírava na obali umjetnog jezera u mjestu Kaluža.

Središte termi u lječilištu Trečianske Teplice veliki je turski hamam. Sagrađen je u 19. stoljeću i slovi kao arhitektonsko veličanstvo.

Jedinstveno termalno kupalište u spilji nalazi se u Sklené Teplice. Parenica je prirodna spilja u kojoj se može kupati u vodi temperature 42 stupnja. kupele-skleneteplice.sk

Permon’s Paradise najveći je wellness hotelski kompleks u Slovačkoj. Moderan spa nalazi se u predivnom krajoliku.
Ekološki vodeni centar AquaCity Poprad na dnu Tatra koristi se geotermalnom vodom kao i snagom sunca te nudi povoljne cijene. aquacity.sk

Uvijek se nešto događa: Pregled događanja u 2019. godini

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu u Bratislavi i Košicama (svibanj)
Međunarodni festival duhova i utvara u dvorcu Bojnice (travanj/svibanj)
Shakespeareove ljetne festivalske igre na kuli Bratislava (srpanj/kolovoz)
„Made in Slovakia“ – kulinarstvo, rukotvorine i tradicija u Popradu, Tatra (srpanj/kolovoz)
Europski festival humora i satire „Kremnica Gags“ u starinskoj Kremnici (kolovoz)
Godišnji sajam sa srednjovjekovnim festivalom u povijesnom gradiću Trnava (rujan)
„Use the city“ – Festival ulične umjetnosti u Košicama (lipanj)

Video Slovačka: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=MbMPwnaB3KQ

Prema gore
OKViše informacija