Menu

Sindrom Petra Pana: Iskustva s djetetom u muškarcu

Tko su muškarci koji nikada ne žele odrasti?

Home » Život » Sindrom Petra Pana: Iskustva s djetetom u muškarcu - 09.2020

Želja za avanturom, spontanost i smisao za humor? Obavezno! Smijeh nas čini sretnima. Ali odrastao muškarac bi trebao moći preuzeti odgovornost ako postane ozbiljno. Muškarci koji nikada ne žele odrasti, to mogu samo djelomično. No, što se krije iza vječnog djeteta u muškarcu? Osjećaj krivice prema njegovim roditeljima, piše američka terapeutkinja za obitelji i parove Dan Kiley u svojoj knjizi „Sindrom Petra Pana“. Prema Kileyu se ti muškarci boje upustiti u vezu s partnericom jer imaju osjećaj da nikada ne mogu to učiniti kako treba.

 

Sindrom Petra Pana: Sve što morate znati o tome

Koje žene privlače Petar Pan muškarci

Prema coachu za veze Nataschi Koller ovakav tip muškarca privlači prije svega žene koje su vrlo rano morale preuzeti odgovornost za druge. „Njih tada upravo privlači muškarac koji zrači jednostavnošću i spontanošću, i on ima upravo ono što im u životu nedostaje. Te žene često brkaju ljubav s odgovornošću.“

Kako možemo prepoznati muškarce sa sindromom Petra Pana?

Svaki čovjek naravno može sam odlučiti želi li i kada želi odrasti. Ali također i želimo li biti s nekim u vezi, je važna odluka. Slušati srce se doduše isplati, ali kod određenih ponašanja bismo trebali osluškivati znakove upozorenja. Stručnjakinja Koller objašnjava po čemu se može prepoznati muškarac sa sindromom Petra Pana:

  • To su često muškarci kojima je njihova neovisnost iznad svega, usamljeni i junački kauboji koji jašu prerijom i uvijek ostaju neovisni.
  • Oni imaju više problema s hijerarhijama, obvezama i pravilima.
  • Često je to izraženo i u seksističkom ili na drugi način omalovažavajućem stavu prema ženama.
  • Oni često daju prednost muškim prijateljstvima i radije se okupljaju u skupinama.
  • Imaju poteškoća s ozbiljnim upuštanjem u sukobe i zajedničkim konstruktivnim radom na rješenjima.
  • Oni vole uljepšavati stvarnost. Često im fali sposobnost samorefleksije i samokritike.
  • Ako kod kuće nastanu problemi, često potvrdu traže u brzim osvajanjima i tada često imaju osjećaj da nisu učinili ništa loše. Partnerici pripisuju krivicu koja im naizgled uskraćuje sve lijepo i lagano.
  • U seksualnosti im je teško s ravnopravnom partnericom i nesigurni su ako ona teži ispunjenoj seksualnosti koja će zadovoljiti obje strane.

Kako žene mogu promijeniti muškarce sa sindromom Petra Pana?

Nitko se ne mijenja preko noći, tako niti dijete u muškarcu neće tako brzo odrasti. No, kao partnerica možete postići da i on preuzme odgovornost, kaže Koller. „Stoga mu na početku veze sasvim jasno objasnite što volite kod njega i što biste s njim rado zajedno doživjeli. Dajte mu do znanja: I pouzdanost, odgovornost i zajednički angažman za vezu smatrate ključnima.“

Što ranije žena to jasno naglasi, to su veće šanse da će veza krenuti dobrim putem. Postoje naime i muškarci koji su itekako svjesni tih svojih karakternih osobina i koji žele promijeniti svoje ponašanje.

Prema gore
OKViše informacija