Active Beauty
Sezonsko kuhanje: 3 lagana ljetna recepta

Kuhanje darovima iz prirode: tri lagana ljetna recepta sa sezonskim sastojcima.

Sezonsko kuhanje: 3 lagana ljetna recepta

Poznata bečka blogerica hrane Alexandra Palla ljeti voli pobjeći iz grada. U svojoj kući za odmor kuha sa sezonskim namirnicama koje daje priroda, i to što je moguće jednostavnije. Kako, pokazuje u trima receptima iz svoje knjige „Meine sommerfrische Küche“ (moja ljetna svježa kuhinja) (izdavač Pichler, fotografije Meline Kutelas).

Carpaccio od korabice s prepečenim orasima

Sastojci za 2 osobe:

1 korabica
2 jušne žlice lješnjaka
Sok od 1/2 limuna
svježe bilje (npr. kopar, peršin)
svježe cvijeće kao ukras
sol
papar

Priprema:
1. Ogulite korabicu, narežite u vrlo tanke kriške i nasolite. Sačuvajte nježne cvjetove.
2. Grubo nasjeckajte lješnjake i lagano prepržite u tavici bez ulja.
3. Stavite usoljene kriške korabice u lagane hrpice, marinirajte limunovim sokom i maslinovim uljem te začinite začinima, solju i paprom.
4. Dekorirajte svjetovima korabice i pospite lješnjacima. Svježi cvjetovi služe kao dekoracija.

„Narežite korabicu što je tanje moguće. Što je tanja, to je jelo ukusnije“, kaže Alexandra Palla, blogerica za hranu, autorica i dizajnerica

Tart od pastrve s tikvicom

Sastojci za 8 osobe:

Za prhko tijesto
250 g glatkog brašna (tip 550)
125 g maslaca
1 jaje
1/2 čajne žličice soli

Za nadjev

300 g svježeg sira
2 jaja
50 g svježe naribanog hrena
2 fileta dimljene pastrve
4 mrkve
2 tikvice
2 žlica suncokretova ulja
sol
papar

Priprema:
1. Za prhko tijesto brzo pomiješajte sastojke, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
2. Tanko razvaljajte tijesto na papiru za pečenje, prekrenite u kalup (maks. promjer 20 cm) i skinite papir. Ostavite rub visine 3 cm.
3. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite 15 minuta na 160 stupnjeva s vrućim zrakom.
4. Za nadjev pomiješajte jaja sa svježim sirom i hrenom. Usitnite filete pastrve i pomiješajte, dodajte sol i papar. Rasporedite ravnomjerno na dnu tarta.
5. Ogulite mrkvu, uklonite krajeve, a isto ponovite za tikvicu. Narežite mrkve i tikvicu guljačem vrlo tanko po dužini.
6. Utaknite uspravno izvana prema unutra na nadjev, premažite uljem i pecite u pećnici s vrućim zrakom 40 min pri 180 stupnjeva.

Pavlova torta s marelicama, kruškama i bobičastim voćem

Sastojci za 8 porcije:

Za beze koru
6 bjelanjaka
Prstohvat soli
300 g šećera u prahu

Za nadjev

1 grančica planinske jarebike (komzumirati samo kuhano)
5 marelica
1 kruška
1 žlica šećera
1 žlice maslaca
250 ml šlaga
1 paket vanilin šećera

Priprema:

1. Za beze kore istucite bjelanjke sa solju dok ne budu čvrsti. Postupni dodajte šećer u prahu i nastavite miješati 10 minuta.
2. Na lim stavite papir za pečenje. Rasporedite smjesu bjelanjka na papir u promjeru 25 cm u krug.
3. U prethodno zagrijanoj pećnici s gornjim/donjim grijačima pecite 2 sata na 110 stupnjeva. Isključite pećnicu i ostavite beze kore u pećnici s lagano otvorenim vratima.
4. Za nadjev skinite jarebiku sa grančice. Izvadite košticu iz marelice i prepolovite ju. Izvadite koštice iz kruške i narežite ju na ploške.
5. U loncu lagano karamelizirajte luk, dodajte maslac i u tome kuhajte bobice nekoliko minuta dok ne omekane. Dodajte polovice marelice i komadiće kruške. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti.
6. Istucite šlag s vanilin šećerom, podijelite na ohlađenoj beze kori i rasporedite voće preko svega.

„Na Pavlovoj torti moguće je lijepo kombinirati gotovo sve vrste voća – što je šarenije, to bolje!“, kaže Alexandra Palla, blogerica za hranu, autorica i dizajnerica