Menu

Savjet stručnjaka: Higijena jezika

Stomatolog dr. Stefan Bracco daje savjete.

Home » Zdravlje » Savjet stručnjaka: Higijena jezika - 09.2017

Stomatolog dr. STEFAN BRACCO piše o higijeni jezika

Zašto bismo trebali redovito čistiti jezik?

Bakterije koje se nakupljaju na jeziku, čest su uzrok zadaha iz usta. Ako redovito čistite svoje zube kao i područje između zuba, ako koristite tekućinu za ispiranje usne šupljine i ako još k tomu dvaput godišnje odlazite na profesionalno čišćenje zubi, činite jako puno kako biste spriječili stvaranje neugodnog zadaha. No nekada to jednostavno nije dovoljno jer se na hrapavoj površini jezika lako nakupljaju odumrle stanice sline kao i ostaci hrane, čineći pritom površinski sloj jezika plodnim tlom za bakterije. One se poglavito nakupljaju u udubinama jezika kamo ne dopire ni tekućina za ispiranje usne šupljine, pa se neometano mogu razmnožavati.

Što je najbolje koristiti za higijenu jezika?

Ako imate problema sa zadahom, trebali biste svakako čistiti unutarnju trećinu površine jezika. To će vam teško poći za rukom ako koristite običnu četkicu, jer je glava četkice visoko smještena na dršci pa može lako nadražiti osjetljivi dio stražnjeg dijela usne šupljine. Jezik temeljito čiste za to namijenjene posebne četkice koje možete kupiti u dm-u i koje možete koristiti s pastom za zube, a da pritom ne osjećate nikakve nadražaje. Na kraju možete koristiti i otopinu za ispiranje usne šupljine kako biste dodatno prevenirali zadah.

Kako obaviti higijenu jezika?

Jezik biste trebali čistiti najmanje jednom dnevno nakon pranja zuba. Pritom, nježno pritišćući, četkicu povlačite od stražnje strane jezika prema naprijed. Naslage koje ostanu na četkici isperite toplom vodom. Postupak ponovite najmanje pet puta, a nakon što završite postupak, usta temeljito isperite.

 

Prema gore
OKViše informacija