Menu

Savjet stručnjaka: Začepljenje vena

O trombozi.

Home » Zdravlje » Savjet stručnjaka: Začepljenje vena - 11.2017

O bolestima vena piše dr.  Afshin Assadian.

Što podrazumijevamo pod začepljenjem vena ili venskom trombozom?

Bolesti vena spadaju među najraširenije bolesti. Tromboza je stvaranje krvnog ugruška najčešće u venama. Ako dođe do začepljenja dubinske vene, onda govorimo o takozvanom dubinskoj venskoj trombozi. Površinska venska tromboza koja se još označuje kao upala vene, najčešće nastaju u slučaju upale vena. Samo liječnik može utvrditi radi li se o površnoj ili dubinskoj trombozi te u kojem opsegu.

Zašto je začepljenje vena toliko opasno?

Ako ugrušak putuje krvotokom, onda može doći do začepljenja plućnih arterija, odnosno do plućne embolije. Dijagnoza „dubinska venska tromboza“ – „začepljenje vena“ u području nogu ili zdjelice ne samo da treba tretirati kao akutni slučaj zbog opasnosti od plućne embolije, nego i smanjuje kvalitetu života ako se razvije u kroničan slučaj. Neliječena dubinska venska tromboza manifestira se u otečenim nogama, većinom u kombinaciji sa svrbeži i promjenama boje kože. Dugoročno pogoduju nastanku tipičnih gnojnih čireva u području gležnjeva. Naglašena ograničenja u kretanju, psihička opterećenja i ekstremni slučajevi radne nesposobnosti mogu biti neke od posljedica.

Kako možemo tretirati vensku trombozu?

U akutnim slučajevima terapija ovisi o težini samog slučaja. U jako istaknutim slučajevima s jako bolnim oteklinama lijekovi se mogu davati pomoću katetera. Tako se rastvara ugrušak koji zadržava slobodan protok krvi. Ako se zadrži smanjenost protoka, onda se može ugraditi posebno razvijen stent za vene. Riječ je o posebnome medicinskom implantatu koji se uvodi kroz pregib koljena ili preponske vene, a služi odčepljenju vena u području zdjelice. Zahvat se može obaviti pod lokalnom anestezijom, a nekim pacijentima se može dati opća narkoza u slučaju da zahvat potraje duže.

 

Prema gore
OKViše informacija